.. despre PARTICULARITATEA Snagovului In Zona Snagov, datorita renumelului si resurselor sale, are o marita
miza imobiliara (terenuri), folosita de regula pentru
nevoi de impresionare (ca status / putere / bani / succes). Astfel ca datorita concentrarii de “personalitati” – la Snagov, neregulile, abuzurile, ilegalitatile au o forma chiar mai amplificata decat in restul localitatilor din Romania.
Principalele
consecinte ale surplusului de nereguli, au fost: Distrugerea sporita a patrimoniului natural si cultural (protejat chiar prin lege), demers in cadrul caruia autoritatile locale, au acordat chiar un plus de ajutor diversitatii “cererilor” primite si deci a distrugerilor. Cu multiple consecinte negative, mai ales pe termen lung – de fapt asupra tututor partilor interesate. Caci cererea pentru “prinde ceva la Snagov” este si va ramane inca foarte mare.
Surprinzator este faptul ca gradul de asigurare (“acoperire”) cu acte ale neregulilor savarsite (existente) este extrem de redus (chiar inexistent). Probabil datorita declaratiilor + obiectivelor + lobby-ului create de “grupuri” precum “Fundatia Snagov Plus” (infiintata ca reactie la aparitia, actiunile si rezultatele Fundatiei Snagov). Astfel ca grupuri de “personalitati” doreau si profeteau un Snagov cu “circuit inchis” (chiar cu acces limitat pe baza de cartela) si unde totul urma sa fie: in “siguranta”, cu autoritati aservite, cu asigurari de “protectie” si “colaborare” si “ajutor” “reciproc” in caz de “nevoie”, etc. Cu relatii tranzactionale de afiliere, similare, din categoria “nici tu nu esti ok” – deci trebuie sa fim “impreuna” Relatii si “colaborari”, dintre care, o mica parte a inceput sa apara si in presa si la DNA.
NOUTATI > PROBLEME:1) Ca un fel de SINTEZA a unui SET de probleme din Zona Snagov, legate de Protejarea Patrimoniului Natural, Fundatia Snagov a facut urmatoarele 3 Comunicate de Presa:
Expunere publica - mass media > Comunicate de Presa:
[
27 aug 2015] Citeste mai mult:
Link >> Circulatia ambarcatiunilor pe lacul Snagov: nu s-a schimbat nimic: tot nu sunt semnalizari / acelasi regulament / putini poarta vestele obligatorii *
http://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-snagov/circulatia-ambarcatiunilor-pe-lacul-snagov-nu-s-a-schimbat-nimic-tot-nu-sunt-semnalizari-acelasi-regulament-putini-poarta-vestele-obligatorii/#ixzz3u6xBFLhzAnexe relevante: Fisier PDF / Film / Poze (in anexa sunt prezentate referinte detaliate la legislatie si incadrari juridice)
RELEVANTA: ANR > Capitania Lacului Snagov, nu si-a indeplinit un set de obligatii prevazute legal si apoi a si tolerat (si astfel incurajat si multiplicat) formarea unor grupuri – nuclee care au ajuns (in timp) sa desfasoare pe Lacul Snagov activitati intr-o forma care reprezinta combinatii de infractiuni – contraventii. Astfel ca, ANR, desi bugetata pentru asigurarea sigurantei circulatiei pe Lacul Snagov, a ajuns sa aiba un rol opus.
Concretizat in 14 mai 2015 cu un nou accident, de data aceasta cu un mort si 4 raniti.
Iata principalele responsabilitati ale ANR > Capitania Lacului Snagov, pe care trebuie sa si le asume
1) prima si cea mai vizibila si mari implicatii - incalcata inca din 2003 (deci de 12 ani):
neasigurarea (montarea) a 19 suporti (stalpi) pe care sa se afiseze 71 de semne de circulatie navala (astfel ca s-a dat in folosinta o cale navigabila, nesemnalizata). Deci nu au asigurat cadrul legal obligatoriu (si conditii de siguranta elementare);
2) permiterea >
circulatia fara veste de salvare a tuturor ambarcatiunilor (inclusiv a Capitaniei si Politiei). Singura derogare exista doar pentru ambarcatiuni cu punte (ex: catamarane, vaporase si exista doar 3 pe Lacul Snagov). Deci pe Lacul Snagov exista sute de ambarcatiuni, si conducatorii au “mostenit” obiceiul de a circula fara veste (ceea ce incalca prevederile Regulamentului in vigoare) dar pe care nici Capitania nu il respecta;
3) exista
sute de inregistrari video in YouTube.com cu auto-postari de demonstratii nautice, care sunt
dovezi ale incalcarii regulamentului (ca infractiuni si contraventii) – ignorate zeci de ani de ANR > Capitania Lacului Snagov. Constatam ca unele postari se tot sterg (ceea ce reprezinta un semn ca cei care cu aroganta se laudau cu “imunitatea” acordata de ANR – Capitania lacului Snagov, in prezent, isi reconsidera prioritatile);
4)
Regulamentul de navigatie pe lacul Snagov OM 920 din 2003, este ilegal (nu tine cont de legislatia anterioara de mediu si care are alta zonare a lacului). Astfel ca prevederile acestui Regulament sunt in contradictie cu cerintele, nevoile si normalitatea unei arii naturale protejate (cum exista deja: “Lacul Snagov”);
5) de fapt, insasi
declararea de catre ANR ca Lacul Snagov este “cale navigabila” – trebuie fundamentata. Nu doar afirmata si apoi “implementata” – fara preocupare si responsabilitate concreta, la nivel de detalii.
Problema este ca Lacul este prea mic pentru “cale navigabila”. Si doar asigura intrarea cu orice fel de ambarcatiune. Si iata un singur criteriu (din peste 6) care ar trebui fundamentat in scris de ANR: “pentru ce capacitate – ca numar de ambarcatiuni si corelare si cu semnalizari - reglementare aferente” se poate asigura circulatia in conditii de siguranta, respectand prevederile legale (cele folosite si pe Dunare – de la a caror prevederi s-a extrapolat Regulamentul pentru Lacul Snagov)? Deci (concret) sa se justifice si sa ne prezinte ANR simulari de circulatie (conforme cu legislatia cadru) macar pentru depasiri si intoarceri in varianta cu doua sensuri de circulatie si pastrarea a 50 m de la maluri, pe un lac cu latime medie de 190 metri etc.). Si cum se coreleaza cu un numar de peste 3400 de ambarcatiuni inmatriculate pentru Lacul Snagov? . (Fundatia Snagov are pregatit un material de 24 pagini - pentru o eventuala Conferinta de presa, cu imagini si analize). Dar si cu solutii – de rezolvare.
Inca din 2008. Dar ANR > Capitania Lacului Snagov, evita comunicarile cu asumari de responsabilitate si dovezi concrete. Comportament care seamana mult cu cel al ISU – in raport cu evenimentele de la “Colectiv”.
6) si o “curiozitate”: din reglementarile curente pentru categoria “ambarcatiuni de agrement”, rezulta ca nu exista sanctiuni pentru conducatorii care conduc in stare de ebrietate. Deci in cazul accidentului, desi dovedit ca un conducator avea alcolemie ridicata, nu se va retine si considera acest aspect, ca fiind sanctionabil. Pai oare este normal?
CONCLUZII: Intreaga legislatie navala atat pentru categoria “ambarcatiuni de agrement” cat si pentru lacuri interioare (cel putin – Lacul Snagov) prezinta multe categorii de omisiuni, disproportii si nereguli. Atat ca reglementare cat mai ales ca si implementare. Concret: pe Lacul Snagov se platesc (din banul public) angajati si ambarcatiune pentru asigurarea sigurantei navigatiei, dar in realitate, in ultimii 25 de ani, sau cel putin din 2003, de fapt s-au facilitat si protejat exact cei care comiteau excese, abuzuri etc. Motiv pentru care sunt necesare mai multe categorii de schimbari. Dar si tragerea la raspundere pentru mai multe categorii de efecte, deja materializate.
* Fundatia Snagov are sesizari scrise (si inregistrate din timp) legat de astfel de probleme (si riscuri asociate) pe Lacul Snagov. Lipsa de reactie, de remedieri reale, de ignorare (si in scris) – oare nu reprezinta cel putin neglijenta in serviciu?
** “SOLUTIA” de “rezolvare” a ANR- Capitania Lacului Snagov: “scoaterea imediata de pe lac a Fundatiei Snagov (cu tot cu echipe de televiziune si/sau activisti de mediu etc”
Atunci cand Fundatia Snagov a trebuit sa dea si comunicat de presa ca face patrulare impreuna cu televiziunile si a invitat si prin adresa inregistrata dar si prin mass-media Capitania in parteneriat la patrulare, Capitania a ales sa “scoata” de urgenta custodele de pe lac (cu tot cu televiziuni) si astfel sa nu se mai circule si sa se riste poze – filme – interactiuni, declaratii ale unor detinatori de ambarcatiuni care ar fi putut confirma ca nu le-a spus nimeni nimic in ultimii 25 de ani etc. Si sub pretextul ca nu exista toate actele la bord, custodele (reprezentant al statului si deruland patrularea si activitatea in mod voluntar – pe banii proprii), a fost “scos de pe lac” si amendat ulterior cu 10.000 lei. Demers pentru care in prezent derulam in instanta o procedura de clarificare.
*** SOLUTIA solicitata si propusa de Fundatia Snagov cu incepere din 2008: 1) Realizarea unui nou regulament de navigatie, adecvat si adaptat situatiei reale de pe Lacul Snagov; 2) Pe lacul Snagov sa se respecte toate categoriile de prevederi legale (nu doar cele ale ANR in detrimentul celor de mediu, dar si ale Apelor Romane si cele legate de mediu si promovate de Custodele ANPLS, sportivii de la bazele nationale profesioniste etc. – asa cum sustine ANR, ca are exclusivitate); 3) Adoptarea prevederilor Europene pentru lacuri interioare; 4) Eco-turismul si lunga suita de activitati de eco-agrement – trebuiesc sustinute si dezvoltate (in locul agrementului puternic motorizat cu capacitati de sute de cai putere).
[
23 nov 2015] Citeste mai mult:
Link >> Citeste mai mult: PETITIE - Conservarea BIODIVERSITATII din Zona Snagov (copaci seculari + peste 171 de specii protejate si rare de fauna si flora) * 3055 semnaturi *
http://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-snagov/petitie-conservarea-biodiversitatii-din-zona-snagov-copaci-seculari-peste-171-de-specii-protejate-si-rare-de-fauna-si-flora-3055-semnaturi/#ixzz3u6w0WWtsAnexe relevante: Fisier PDF / Poze (in anexa sunt prezentate referinte detaliate la legislatie si incadrari juridice)
RELEVANTA: Desi de ani de zile, Fundatia Snagov (dar si in calitate de Custode al Ariei Naturale Protejate), sesizam si dovedim si cu studii stiintifice, avizate (deci acceptate) chiar si de Ministerul Mediului, ca exista specii protejate si rare in Zona Snagov, autoritatile sesizate in scris, nu isi indeplinesc obligatiile legale si omit / ignora demersurile pe care trebuie sa le urmeze si anume sa instituie (declare) zone de protectie, sa constituie PVCR (zone cu Padure cu Valoare de Conservare Ridicata) sau cel putin sa stopeze taierile copacilor seculari.
Implicatii PENALE: Neglijenta si Abuz in serviciu, in forma repetata – continuata.
* A fost foarte mult de munca, timp de multe luni, pentru a se organiza + participa la foarte multe evenimente si a se aduna 3055 semnaturi. Circa 400 au fost chiar a locuitorilor (adulti – responsabili).
[
25 nov 2015] Citeste mai mult:
Link >> Fundatia Snagov anunta existenta a 311 specii protejate si rare in Zona Snagov in 4 habitate principale. MMAP intarzie cu anii sa le conserve *
http://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-snagov/fundatia-snagov-anunta-existenta-a-311-specii-protejate-si-rare-in-zona-snagov-in-4-habitate-principale-mmap-intarzie-cu-anii-sa-le-conserve/#ixzz3u6uXxCOiAnexe relevante: Fisier PDF / Poze (in anexa sunt prezentate referinte detaliate la legislatie si incadrari juridice)
RELEVANTA: Fundatia Snagov dovedeste stiintific (dupa 5 ani si cateva mii de ore de munca) ca la Snagov nu sunt doar 6 specii protejate ci 311. Deci de peste 60 de ori mai multe!
IMPLICATII: Din studiile facute si depuse si la Academia Romana cat si la Ministerul Mediului, Fundatia Snagov a facut dovada necesitatii extinderii Ariei Naturale Protejate din Zona Snagov.
Sens in care a si depus cerere si documentatii aferente. Numai astfel se poate reveni catre o stare de normalitate si asigurarea unei protectii (inca insuficiente) – pentru bogatul patrimoniu natural confirmat.
[?
25 nov 2015] Citeste mai mult:
Link >> Cum s-a redus Rezervatia Naturala Snagov (infiintata in 1952) de la 1147,70 ha la 110 ha. Pierderi si Beneficii. Situatia curenta. Nevoi. Solutii. *
http://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-snagov/cum-s-a-redus-rezervatia-naturala-snagov-infiintata-in-1952-de-la-1147-70-ha-la-110-ha-pierderi-si-beneficii-situatia-curenta-nevoi-solutii/#ixzz3u6XuF8aQAnexe relevante: Fisier PDF / Film / Poze (in anexa sunt prezentate referinte detaliate la legislatie si incadrari juridice)
RELEVANTA: Printul Paul, Remus Truica, creare ilegala de terenuri (paduri) pentru mize imobiliare (de speculat)
Implicatii PENALE: Actele gasite de Fundatia Snagov (doar la Secretariatul General al Guvernului) si interpretate (ca semnificatii), dovedesc premeditare, existenta unor grupuri organizate si crearea unei mize imobiliare de circa 1000 ha de teren (padure), chiar pe malul lacului, chiar in Rezervatia Naturala. Dar si cum mai multe autoritati locale si central, au “adormit” multi ani si nu prea doresc nici in prezent sa se “trezeasca”.
Fundatia Snagov a si platit circa 200 lei pentru marirea vizibilitatii acestor Comunicate de Presa, asigurata prin CANALELE:
c1)
http://www.comunicatedepresa.ro/ (contra cost): Distribuire (trimitere): 133.311 "tinte" (Companii, Jurnalisti, Utilizatori)
Citite + Deschise in e-mail: 2800+2055=4855
c2) Facebook > (promovare - contra cost) a unor link-uri a doua din aceste Comunitate de Presa
Fundatia Snagov si-a extins colaborarea cu cativa jurnalisti specializati in anchete (care merg mai incet, dar de regula prezinta corelatii si dovezi care nu mai pot fi ignorate de autoritati – care altfel, folosesc un lung set de “tehnici” pentru a nu le aborda sau “rata”, inclusiv cand sunt formulate ca plangeri oficiale).
+++
PARTENERIATE si colaborari NOI:1) Asociatia Salvati Bucurestiul (
www.SalvatiBucurestiul.ro);
2) Parteneriat cu
Epoch Times Romania, care preia (re-distribuie) din materialele si problemele sesizate de Fundatia Snagov;
3) Rise Project;
4) Un set de asociatii civice din Bucuresti (care au o forma noua de organizare, chiar neoficiala - insa mult mai important este ca au capacitatea de a genera rezultate). Si deci este un fenomen nou, care pare sa creasca.
+++
[25.11.2015] Fundatia Snagov a facut
o scurta prezentare despre Aria Naturala Protejata (nevoi si cereri + demersuri recente) la sedinta de
Consiliul Local al Primarie Snagov.
Ca scurta impresie generala: Prezentarea si dezbaterea Bugetului comunei Snagov pentru anul 2016, a semanat mai mult cu o piesa din Caragiale.
Cu fundamentale lipsuri de transparenta, incalcari ale prevederilor legale, cu dinamici penibile si partial amuzante ale grupurilor care insistau disproportionat pe anumite maruntisuri si (in “consens”) ignorau elemente fundamentale. Adica erau in “opozitie” pe maruntisuri si in “consens” pe “fond”. Nu merita nici macar analizat.
Poate a fost utila prezenta si posibilitatea de a prezenta (mai coerent) o suita de 15-20 de fraze, direct de la “sursa”, adica Custodele ANPLS – Fundatia Snagov.
+++
[02.12.2015 / cu nr. 43807/3/15 ]
Primaria Snagov a fost data in judecata pentru nefurnizare de date cf. Legea 544/2001, la Tribunalul Bucuresti.
De catre Fundatia Snagov (prin parteneriatul cu Eco Civica, care este expertul in demersuri administrative si juridice).
Corelat cu constructiile fara “documentatii urbanistice” din Parcul Snagov dar si pentru nefurnizarea datelor legate de riveranii ariei naturale protejate.
Caci Primaria Snagov, continua (dupa 83+ zile) sa protejeze constructiile din parcul si plaja Snagov, despre care tot ea recunoate in scris (prin alta adresa) ca nu au documentatii urbanistice.
Cert este ca activitatile si (cel putin parte) a constructiilor existente, nu pot avea avize si autorizatii, cel putin pentru ca (de la inceputul demersurilor) trebuiau sa obtina Avize de la Custodele ANPLS si nu s-a facut nici macar cerere la acesta.
+++
SUITA de Sesizari catre mai multe autoritati (enumeram – selective cateva): Link la suita de CERERI + RASPNSURI > Iata raspunsul >
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.438494289693358.1073741874.177257029150420&type=3 1)
Deversari ilegale in Aria Naturala Protejata “Lacul Snagov” la Debarcaderul Central din Snagov sat =>
(Prefectura Ilfov ne-a facut dovada faptului ca a cerut de urgenta Primariei Snagov sa clarifice si sa rezolve situatia). Deocamdata asteptam ca Primaria sa recunoasca fapta (adica existenta canalizarii fara existenta de avize, acte, proiect etc.). Ce sa mai vorbim despre riscurile la care expune copii din Snagov sat care fac baie ori despre impactul negativ asupra Lacului Snagov etc.
2) Apele Romane => pentru a bugeta in 2016 si 2017, taierea de 3-5 ori pe an a circa 10 hectare de lotus indian (Nelumbo nucifera), conform cerintelor custodelui ANPLS (si in baza unui protocol, instructiuni si supervizare asigurat de acesta). Raspunsul a fost pozitiv si s-au bugetat pentru 2016, 4 hectare. Astfel ca se va lucra cu plan si poze (initiale – ulterioare).
Apele Romane au bugetat bani pentru lucrari in 2016. Iata dovada:
https://www.facebook.com/177257029150420/photos/a.438494289693358.1073741874.177257029150420/445404582335662/?type=3&theater3) Suite de propuneri de colaborare catre Primaria Snagov (care insa, in fiecare an le ignora si apoi are un rol exact opus si anume ca deruleaza fapte si emite acte care contribuie la distrugeri si informal, fie continua sa pretinta ca nu “stie”, fie dezinfomeaza si tot incearca sa compromita si sa erodeze credibilitatea Fundatia Snagov. Insa faptele (rezultatele) sunt relevante (dupa 6 ani): Primaria Snagov ramane parte majora a problemelor si distrugerilor Patrimoniului Natural si Cultural din Zona Snagov.
4) Sesizare utilizare ierbicide / pesticide (in mod ilegal, deci reprezinta infractiune) si mai ales cu un foarte puternic impact distructiv in habitate.
5) Suite de poze > Distrugerea unor plase (ave) gasite plutind in deriva pe mijlocul lacului Snagov, cu pesti morti (ex: cate 6-12 salai de cate 4-6 kg fiecare ori crapi mari).
+++
[110 ore] Lucru la BROSURA de Prezentare a Patrimoniului Natural al Zonei Snagov (311 specii protejate si rare).
Cerere sponsorizari, finantare, ajutor. Deja au sponsorizat urmatorii:
SC TEHVOROM STIHL 5 persoane fizice (din Zona Snagov), un riveran.
(110 lei) 22.823 persoane (majoritatea din Zona Snagov sau cu "legaturi", din care 655 au apreciat pozitiv (comentarii, re-distribuire, like etc.)
Pagina de prezentare a PROIECTULUI este prezentata la:
http://www.fundatiasnagov.ro/ro/index.php?s=1007 Am contactat direct si Primariile Snagov, Gruiu, Ciolpani.
+
Rezultatele campaniei platite cu 160 lei: 23.134 impactate > 537 actiuni (376 aprecieri + 84 re-distribuiri + 69 click pe link + 21 aprecieri pt link).
=> 9 persoane care au promis ca vor sponsoriza
=> CONCLUZII: In continuare, majoritatea romanilor considera ca in lacul Snagov se deverseaza toaletele riveranilor ... (ceea ce are un impact foarte negativ atat ca imagine cat si ca disponibilitate de a veni, petrece timpul in zona, a cheltui, a investi etc.
Dupa 36 de ore de campanie platita (cu 160 lei) avem 8 localinici care confirma ca vor contribui cu sume intre 100 si 300 lei. Dar au dat like 209 (si au citit circa 1200, majoritatea din Zona Snagov + prieteni ai acestora). Impactul a fost asupra 12.086 persoane. Ceea ce este un rezultat bun.
Apartii televizate: ProTv, Antena si Digi 24 (diferite teme, nu foarte relevante)
10)
Fundatia Snagov (custodele) a creat 3 Albume foto cu niste prime suite de exemple (alternative), pentru informare - Sugestii pentru potentiale noi Investitii:
10a) Recomandari - Solutii pentru GARAJE / pontoane / debarcadere:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.389031544639633.1073741862.177257029150420&type=3 10b) Recomandari - Solutii AMBARCATIUNI cu fund plat (pentru lacuri):
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.389035941305860.1073741863.177257029150420&type=3 10c) Recomandari - Solutii AMBARCATIUNI electrice:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.389037207972400.1073741864.177257029150420&type=3* Deci se poate: Cu dialog, (dovezi – legislatie) + recomandari – solutii alternative > se poate REFACE (recupera) din distrugerile malurilor (betonari + destuficari etc.) facute (“la negru”) de cele 4-5 grupuri de localnici (tolerati de unele autoritati in ultimii 8-12 ani).
CONTROL – PREVENTIE - SANCTIUNI:1) In prezent lucram la o SINTEZA (va rezulta si Comunicat de Presa dar si adresa cu cerere de audienta la Ministrul Mediului) – legat de “contradictiile” si “neintelegerile” create artificial de Garda de Mediu si ANPM, pentru a nu se apuca concret de cazurile semnalate prin Sesizari in Zona Snagov. Caci cele 2 institutii, doar ne informeaza (si ne dau noua sfaturi si incurajari), cum ca au vorbit cu “cealalta” institutie si “totul va fi bine”.
Numai ca nu se face nimic si noi am depasit 40 de cazuri semnalate Si se distruge patrimoniul natural protejat. Si conducatorii din aceste 2 institutii, procedand astfel, doar fac “rulaj” si de fapt (in teren si concret) contribuie la protejarea infractiunilor. DecI ce sa incadram noi? “Neglijenta in serviciu”? Favorizarea infractorilor?
2) Comunicari scrise contradictorii am primit si legat de utilizarea (sau nu) si in ce conditii, a Proceselor Verbale de constatare cat si legat de dreptul de control al custodelui. Despre care, ANPM ne spune ca nu am avea voie sa utilizam / facem (ceea ce contrazice prevederile legale!), iar Garda de Mediu ne confirma in scris “sa facem”. Si intre timp, la Snagov nu sunt opriti cei care fac infractiuni
ADMINISTRARE:1)
[36h] patrulare – parcurgere ANPLS (si realizare de poze + atentionarea verbala a circa 16 persoane fizice);
2) [24h] circa
20 de corespondente schimbate cu diferite autoritati;
2) [24h]
0 avize eliberate;
2) [24h]
3 sesizari;
4) [4h] concepere adresa argumentata (si cu solutii) pentru MMAP, care sa convoace o intalnire cu ANR (la nivel inalt) si sa anunte schimbarea Regulamentului de Circulatie pe Lacul Snagov (caci in prezent nu respecta legislatia de mediu).
ALTELE:a1)
IAZ si SERA (pregatiri de iarna)
a2) realizare -
rapoarte de activitate;
a3) Plan de Management si Regulament (pentru avizarea finala de la MMAP):
- [50 ore] pentru formatarea si completarea Planului de Management, conform cerintelor de la Monitorul Oficial;
- S-a publicat la MMAP, pentru dezbatere publica: Planul de Management si Regulamentul:
http://www.mmediu.ro/articol/mmap-supune-dezbaterii-publice-planul-de-management-si-regulamentul-ariei-naturale-protejate-lacul-snagov/1117 a4) INSTRUMENTE utile: Aparitia programului gratuit “Civic alert” pentru SMART MOBIL, care va schimba definitiv modul de SESIZARE > ABORDARE > MONITORIZARE > REZOLVARE pentru neregulile administrative din comunitati.
Cu aceasta se pot sesiza rapid (pe baza de poze + coordonate GPS + selectare nereguli dintr-un meniu etc.) si apoi sa se faca (de la “centru”) adresarea catre autoritatile responsabile, in vederea rezolvarii cererii in cauza.
Va recomandam sa o incarcati si experimentati aplicatia ce se numeste “Civic Alert”. Deci poate fi incarcata pe telefoanele mobile (IOS, Android). Mai multe detalii:
www.civic-alert.ro.
ECO-TURISM / EXPLORARE / INFORMARE:1)
zilnic se fac
postari in Facebook cu poze ale unor specii din Zona Snagov, cu denumiri stiintifice si populare, (si cateva din ele sunt dedicate Sponsorilor, Partenerilor, Membrilor si Voluntarilor Fundatiei Snagov);
2) Custodele RNPLS organizeaza eco-circuite prin paduri si pe lacul Snagov (4 habitate principale) – cu ghid specializat - pe durata carora sunt prezentate multe detalii interesante (specii, habitate, curiozitati, etc.);
3) Putem organiza diferite programe in natura (cu orientare de explorare, ecologica) alegand dintr-un set de circa 12 activitati (ideale atat pentru SCOLI cat si pentru CORPORATE).
CERCETARE / Elemente stiintifice: 1) Fisa de prezentare a unei specii protejate;
2) O noua prezentare powerpoint > pentru intreaga Zona Snagov.
* Cautam
SPONSORI pentru realizarea unor materiale tiparite cu SPECIILE din ANPLS si Zona Snagov: Am dori sa sa realizam:
s1) circa 100 Afise A2 color (cu toate 171 specii), pentru cele 10 scoli din zona, pentru cele 17 institutii, pentru cele 17 locatii HoReCa din zona, pentru circa 11 aviziere publice din Comuna Snagov;
s2) circa 3000 flyere A4 (pliate in 3) color, pentru a fi inmanate riveranilor, celor cu ambarcatiuni (cand platesc taxele), celor 1000 de copii si elevi de la scolile din zona, pentru a fi puse in circa 10 reprize, in cele 25 de statii de autobuze din zona, pe cele 11 panouri de informare – constientizare (de 2x1m – postate la accesele publice in ANPLS);
s3) realizarea unor noi poze ale acestor specii (mai de calitate si reprezentative – caci pentru circa 40% din pozele din albumele postate, si/sau nu avem drepturi de proprietate si nici nu le consideram suficient de reprezentative);
s4) tehnoredactare (imagini, texte etc.) si DTP (pentru tipar) [5.000 lei];
s5) ideal ar fi sa se poate realiza si un ALBUM Tiparit (dar acesta in sine, reprezinta un mini-proiect separat) [10.000 lei];
s6) achizitionare BINOCLU [3000 lei];
s7) achizitionare APARAT FOTO PERFORMANT (pentru cercetare + monitorizare SPECII dar si pentru PATRULARI – monitorizari) [6000 lei];
s8) 4 cartuse color pentru imprimanta HP Laser Jet CP5220 (4 culori x 700 lei => 2800 lei);
s9) sistem video de monitorizare a traficului prin ANPLS (o camera video, conectata la internet) [7000 lei + 100 lei / luna];
s10) 300 euro pentru 10 comunicate de presa (29 euro / bucata) legate atat de lucruri pozitive cat si de unele abuzuri (probleme) din zona Snagov (ANPLS);
s11) 300 euro pentru 10 campanii platite de promovare in Facebook, pentru informare – constientizare, legate de Habitate – Specii – Solutii – legate de ANPLS;
s12) 75 euro / luna pentru curentul electric aferent iazului de la sediul Fundatiei Snagov (unde – pentru copii) sunt expuse cateva zeci de specii de fauna si flora;
s13) 100 euro / luna (pentru benzina) – deplasari pe lac si la Bucuresti (autoritati etc.);
s14) 500 euro pentru asistenta juridica (pentru 2 cazuri / spete – rezultate din activitatea derulata de custode; adica cei care nu sunt de acord, incearca sa anuleze – evite – chiar sa atace demersurile si activitatile custodelui);
s15) 200 Euro aferent dobanda + comisioane, pentru a derula ultima decontare in proiect POS MEDIU de 55.000 lei (care ar trebui sa aiba un ciclu de circa 6 saptamani). Tranzactia se face prin Fundatia Snagov.
* Nota: Sponsorii (doar pe baza de contract) vor fi mentionati in diferite canale, suporturi, mijloace, evenimente (dupa cum stabilim, de la caz la caz).
CERERI / INVITATII (catre dvs. cititorii acestui email):1) Pentru activitatile si proiectele noastre,
avem mare nevoie de AJUTOR si RESURSE (umane dar si financiare). Dar niciodata de la cei “cu probleme”. Apreciem in special ajutorul in munca (veniti la miscare in aer – natura) si poate ajuta si cei 2% (formular);
2) Ne puteti
ajuta si cu
Like si Share (a activitatii noastre) atat in Facebook cat si dand FW acestui email, cunoscutilor dvs. care au simpatii si preocupari pentru CONSERVAREA BIODIVERSITATII (naturii);
Pentru a primi mai multe detalii dati LIKE la pagina noastra de Facebook: Snagov C: Natura - Patrimoniu - ZS Fundatia, accesibila la urmatorul link:
https://www.facebook.com/pages/Snagov-C-Natura-Patrimoniu-ZS-Fundatia/177257029150420?ref=hl Cu stima,
Constantin TURMAC * Tel: 0730097505
Presedinte - Fundatia SNAGOV *
www.FundatiaSnagov.ro