Autor Subiect: .. 3 amintiri corelate cu Speranta Cliseru (in rol de prefect de Ilfov)  (Citit de 1712 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Administrator

 • Ajut(ăm) la Conservarea și utilizarea sustenabilă a Patrimoniului Natural și Cultural al Zonei Snagov
 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Mesaje postate: 107
 • Karma: +0/-0
 • Text personal => www.FundatiaSnagov.ro
  • Vezi Profilul
  • www.FundatiaSnagov.ro

.. 3 amintiri corelate cu Speranta Cliseru (in rol de prefect de Ilfov):


1) (era prefect de Ilfov in 6-8.09.2013) A trebuit sa derulez un set complet de demersuri, pentru a nu veni la Snagov + trasfera "protectie" celor care organizau oficial un eveniment cu infractiune (si unii aveau si sesizari - dosare in lucru). Inclusiv 1 comunicat de presa in 05.09.2013.
Caci era invitata si urma (ca reprezentant - autoritate, impreuna cu alte autoritati) sa serbeze festiv - pe fundal cu focuri de artificii si petarde "Zile si Nopti Albe la Snagov", organizat de Primaria Snagov (Oancea Marian - primar - PSD). Vezi programul oficial (publicat si prin Agerpress).
Focurile de artificii si petarde sunt interzise si prin legea armelor si munitiilor langa paduri si au si un impact puternic negativ si pe parte de mediu si deci si in aria naturala protejata Lacul Snagov (ceea ce s-a reconfirmat ulterior si prin includerea in activiatile interzise a Regulamentului ANPLS publicat si in MO 318bis din 18.05.2016). Motiv pentru care s-au si facut mai multe dosare penale de IP Ilfov (la solicitarea Fundatia Snagov).
De amintit ca (totusi) Prefectura Ilfov nu s-a implicat in nicio sesizare si abuz (in 2012 - 2 custozi au fost atacati si rasturnati in lac, la nunta fetei lui Cristache Radulescu, cand s-au facut 2 infractiuni si 3 contraventii - cu film postat si in youtube / dar erau si alte sesizari facute).
* A trebuit sa trimit mai multe adrese la mai multe autoritati (+asigurate prin inregistrare fizica la registraturi). Pentru ca timp de 2 saptamani nu au dat nicio reactie, a trebuit sa revin cu adresa scrisa in care am atasat si comunicatul de presa pregatit de noi pentru imediat dupa eveniment la care scriam ca voi adauga si poze cu sefii autoritatilor - girand infractiuni (cu baza legala + dovezi clare din care rezulta ca sunt invitati top conducatori de institutii publice si unii au confirmat deja si sa re-gireze si infractiunea cu focurile de artificii).
Cu 6 ore inainte de focul de artificii programat, (cu de-a sila) o autoritate a mers la Primarul Snagovului si i-a pus in vedere sa nu mai faca (si probabil confirmat ca nu il mai sustin autoritatile). Apoi, majoritatea autoritatilor publice - nici nu au mai venit la eveniment. S-ar fi cheltuit circa 15.000 Euro. Ce buna ar fi fost initiativa daca era in cadrul legal (dar lupta invizibila derulata a fost pentru crearea de nou precedent + a se compromite suplimentar demersurile legale in derulare)


2) suita de adrese inregistrate si pe la Prefectura Ilfov. Dintre zecile de  probleme aferente perioadei, mentionez 3:
2a) deversare in lacul Snagov a canalizarii (pluviale) fara aprobari / control si prin derogare de la proiectul cu Fonduri UE. Cel putin pe parte de mediu - nu au nici un act (caci trebuia - daca ar fi fost legal - sa ne ceara si noua = Custodelui, emitere de aviz si nu au facut-o). Mentionam ca prin 2015 (la o alta abordare legala si cu alti conducatori la Ilfov, au recunoscut in scris Prefectura, CJ si constructorul - ca pozele sunt adevarate si ca au facut un racord / deviere pentru a deversa pluviala stradala in lac in aria protejata la Debarcaderul Central. Dar ca Primaria Snagov se angajase sa finalizeze cu actele - ulterior. Dar Primaria Snagov (12.08.2018) nu recunoaste nici in prezent (oficial) existenta racordului si deversarea;
2b) agenti econimici neindentificati pe malul lacului in Parcul Snagov (ex: locatiile ElCapitan si Hanul Vlasia) care furnizau servicii de sporturi nautice motorizate. Fara avize in perimetrul ariei naturale protejate. Activitati care sunt si interzise (mult mai explicit si prin MO 318bis din 18.05.2016). Astfel ca se asigura o protectia (pasiva) de catre mai multe autoritati acestora (prin neidentificare + nefurnizarea datelor Custodelui sau Garzii de Mediu in vederea sanctionarii si stoparii activitatii. Situatie care se mentine si nu este rezolvata nici in prezent;
2c) constructii ilegale ale riveranilor pe malurile lacului Snagov (in special in perimetrul ANPLS). Cu destufizari, betonari, intrari in lac (domeniu public) fara avize - aprobari (daca ar fi fost posibile) etc. Cazuri care continua sa fie ignorate si in prezent (desi Custodele ANPLS a facut zeci de sesizari catre mai multe autoritati. Evident si catre Prefectura Ilfov);


3) audienta la Prefectura Ilfov (dupa 3 depuneri de adrese stufoase cu sinteze si anexe si apoi din nou cu amenintarea ca fac conferinta de presa cu materialele trimise si sa verifice baza legala si sa vada cum stau juridic dupa ce nu au facut nimic nici cu adrese inregistrate. In ultimul moment a fost trimis un sub-prefect care initial a recunoscut tot + asumat + promis ca rezolva personal si vine in cateva zile si pe teren cu alte autoritati). Evident, ca nu a mai venit nimeni - niciodata;


Nota: Organizatorii evenimentului, au mai si plagiat sigla noastra (inregistrata la OSIM) si utilizat-o in promovarea mediatica facuta. Astfel ca alte ONG-uri si sustinatori de mediu (+voluntari / membri etc.) ne-au contactat si reprosat ca am "trecut de cealalta parte" si am ajuns sa ne dezicem si sa sustinem distrugerile si pe parte din organizatori/autoritati (participante) le-au facut si le fac ...


CONCLUZIE: Prefectura Ilfov a fost (in experienta Custodelui ANPLS - Fundatia Snagov) una din autoritatile "parte a problemelor" prin ignorare / pasivitate / pozitionari de genul "nu eram noi la conducere - in posturi cand s-a intamplat ce sesizati dvs." (=adica avem un principiu: "nu intram peste afacerilor altora din trecut, pentru a nu intra ulterior nici ei peste ale noastre - dar vrem sa stim, sa avem munitie").
Iar d-na Speranta Cliseru era cat pe aici chiar sa vina la eveniment si sa rezulte in poze la festivitate cu focuri de artificii in fundal (adica girare de infractiune, la localul si cu organizatori care aveau plangeri/dosare penale in lucru). Si timp de 2-3 saptamani, nu putea fi contactata, nu "pricepea" si nu putea "intelege" "care e problema". Si trebuia lasat Custodele sa "vorbeasca singur" si sa fie sicanat de altii + altfel (caci poate ceda). De ce timp de 3 saptamani, atat la adrese scrise cat si telefoane + mesaje lasate + cereri de audienta - nu parea sa auda si sa se pozitioneze normal = legal? De ce a fost nevoie de comunicate de presa cu o zi inainte de eveniment? Una din "solutii" (informale) - a fost sa fim invitati ca participant (organizator) de onoare - la eveniment... (evident, refuzata).


> In prezent, s-a dat OUG 75 2018 (care operational nu e inca in vigoare cf. art 20) - tocmai pentru a elimina custozii (ONG-uri voluntare, dar reprezentanti ai statului), dovediti prea incomozi, caci tot raporteaza in scris si cu poze+filme+baza legala la autoritati infractiuni si abuzuri. Care se intampla si sa fie fie a unor colegi de partid ori prieteni sau chiar "inamici" - dar cu care se face "pace" pentru a mai compensa si din ilegalitatile documentate pe care le au si acestia acumulate). Astfel incat solutia celor corupti ori prosti (de acum si dintotdeanua in astfel de situatii) este si: continuarea distrugerii patrimoniului natural protejat, continuarea incalcarii legilor + influentarea autoritatilor, eliminarea celor care mai sesizeaza (+ONG-uri) si chiar tolerarea atacurilor asupra acestora (asupra noastra avem documentate extrem de clare 4 - si autoritatile nu fac nimic relevant).


*** Cat mai poate dura? Ce mai poate urma? Caci se continua acumularea unor distrugeri si abuzuri - pe care nu se poate construi nimic durabil si care genereaza si mentin instabilitate sociala (caci nu poti ignora si trata egal hotul si muncitorul)

Custode ANPLS => custode@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0730 097 505
Fundatia Snagov => office@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0720 762 468