Astazi 5 mai 2016, am sustinut la Tribunalul Bucuresti, sprjiniti de Eco Civica, (dupa mai multe amanari) ultima solicitare catre Primaria Snagov, de a furniza datele necesare despre riveranii Ariei Naturale Protejate dar si despre o suita de locatii publice construite in jurul lacului. Atat in baza legii 544 cat si a OUG 57/2007.
Cereri pe care le-am tot facut de peste 15 ori, incepand din 2008. Dar nu au fost rezolvate de primarii Musat Apostol si Oancea Marian, ori secretarii primariei sau functionarii cu responsabilitati explicite.
Caci fara o serie de date de identificare, multe din cele 40+ sesizari pentru infractiuni si abuzuri in perimetrul ANPLS, au fost considerate de Garda de Mediu ca fiind incomplete (ca forma) ... Si ignorate (ceea ce este cel putin discutabil - caci Garda de Mediu nu a oprit de fapt nici una din distrugerile sesizate!).
Re-constatam ca o serie de functionari si institutii, multi ani s-au "sprijinit" reciproc, astfel incat unii nu au dat unele date si informatii (precum Primaria Snagov, Autoritatea Navala Romana - Capitania Port Snagov, ANCPI etc), apoi altele nu au facut ce trebuia sa faca (precum Garda de Mediu) si altele au declarat ca au anuntat alte autoritati (desi puteau sa faca mult mai mult). Si in unele cazuri, Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea, sustinea ca nu exista faptele sesizate (desi a primit in repetate randuri inregistrati video si audio si alte dovezi scrise si emise chiar de alte autoritati). Si (numai) astfel, local, faptuitorii si beneficiarii diferitelor activitati ilegale, s-au considerat incurajati sa continue. In mai multe cicluri. Contand pe comportamentul (ulterior - deja predictibil) al celorlalte autoritati. Constribuind astfel la distrugerea si risipirea de resurse si a unei infrasctructuri de eco-turism, cu capacitate totala de circa 30.000 locuri. Pentru ca in prezent sa existe un rulaj de cateva zeci, maxim 200-300 de turisti reali per zi de weekend, chiar in varf de sezon. Deci un "progres" .
Desi chiar Primaria Snagov a recunoscut in scris (vezi documentul atasat) ca o serie de locatii publice riverane nu au "documentatii urbanistice", in apararile din instanta, avocatul Primariei Snagov, sustinea astazi o combinatie intre urmatoarele:
1) ca Primaria nu ar putea fi data in judecata - caci asa ar prevede legea (dar uita de principala lege 215/2001 a administratiei publice si altele)
2) ca Primaria a raspuns in termen (si a rezultat ca nu a fost asa)
3) apoi (pe fond), o combinatie a urmatoarelor:
31) ca de fapt, pentru ca Primaria Snagov, deja a recunoscut ca acele constructii "nu au documentatie urbanistica", de fapt nu mai au ce sa mai prezinte. Dar mai apoi avocatul Primariei Snagov s-a contrazis, spunand ca nu au dat date pentru ca nu am precizat daca am si plati costul multiplicarilor (desi legea e clara in aceasta privinta)
32) ca de fapt, nu am venit sa cerem si sa vedem datele solicitate (si astfel ignorau cele 3 vizite si o interpelare, chiar in cadrul sedintei CL din noiembrie 2015)
33) ca de fapt Primaria Snagov nu dau datele cerute - caci am cere si date personale (si noi avem nevoie de adreselor locatiilor - pentru a putea face sesizarile scrise in cazul abuzurilor dar si pentru raportari si evidente statistice si de specialitate). Deci, daca Primaria Snagov ar fi dorit sincer sa dea datele cerute, din 2008 pana in prezent ar fi raspuns macar odata la cererile punctuale si ar fi dat un plan, niste numere cadastrale, postale etc (din rolul fiscal si agricol)
Domnul Dan Trifu, Vice-Presedinte a Eco-Civica a reamintit (si instantei) ca in cazul in care nu ar exista alte acte urbanistice (asa cum in instanta, avocatul Primariei Snagov - a sustinut), atunci, conform legii 50/1991, Primaria Snagov este obligata, pe cheltuiala proprie, sa demoleze constructiile in cauza, in cazul in care proprietarul nu o face din iniatiativa si pe cheltuaiala proprie.
# Precizam ca data fiind existenta Ariei Naturale Protejate Lacul Snagov, odata ce s-a aprobat si Planul de Management si Regulamentul ANPLS si se mai (re)confirma care tip de Proces Verbal de Constatare e mai bine a fi folosit (cel elaborat de Custodele ANPLS sau cel preluat de la Garda de Mediu), Primaria Snagov (de fapt cei care nu furnizeaza datele solicitate) pot fi amendata.
Mai exact, conform L49/2011, art. 53, alin. 2) "Constituie contravenție și se sancționează cu amendă contravențională de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice și de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru persoane juridice următoarele fapte:" (..)
"g) nefurnizarea informațiilor și datelor solicitate de autoritățile competente pentru protecția mediului și de administratorii ariilor naturale protejate, pentru îndeplinirea responsabilităților pe care le au potrivit dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență;"
### Reamintim ca desi activitatea ECO-CIVICA si a Custodelui este VOLUNTARA, si ca ramane greu de suportat cheltuielile cu derularea unor astfel de demersuri (si in instanta). Care au ca si "castig" conservarea unui patrimoniu natural protejat. Care ar trebui sa fie administrat de autoritati in numele si spre binele comunitatii si nu impotriva acesteia.