Autor Subiect: NOUTĂȚI - Newsletter * Seria 2 - Nr 1 * 17-sep-2014  (Citit de 415 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Custode ANPLS

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 125
  • Karma: +0/-1
  • Tel: 0730 097 505 * custode@fundatiasnagov.ro
    • Vezi Profilul
NOUTĂȚI - Newsletter * Seria 2 - Nr 1 * 17-sep-2014
« : Aprilie 26, 2016, 07:50:17 p.m. »
1) Cu o intarziere de peste 6 luni, MMSC – Biodiversitate a semnat conventia de custodie pentru ANPLS cu Fundatia Snagov (link la http://www.fundatiasnagov.ro/ro/doc/ANPLS%20=%20Baza%20Legala/Conventie-de-Custodie-ANPLS=354-08.07.2014=Lacul-Snagov.pdf ) pentru urmatorii 10 ani.
Legea (Ord 57/2007 – L49/2011) prevede un set strict de restrictii puternice – pentru administrarea ANPLS.
Acestea se aplica in prezent si (+2-3 saptamani, max 5 oct 2014) pana la avizarea Regulamentului provizioriu (pe care ANPM – Directia Biodiversitate trebuie sa il re-avizeze, caci este acelasi care a mai fost avizat si prin procedura SEA si de catre APM Ilfov – spre neschimbare - si analizat de multe ori de mai multe entitati si specialist – in cadrul unui proiect POS MEDIU).
Pana cel tarziu in decembrie 2014, Regulamentul final (aflat la avizare la MMSC – Biodiversitate din ianuarie 2014!) va fi avizat si de MMSC (in contextul proiectului POS MEDIU). Acest Regulament si Plan de Management contine mai multe grade de libertate fata de situatia curenta (lipsa unui Regulament – chiar si provizioriu) si deci interesul comun este de urgentare a avizarii R + PM aflat la MMSC – Biodiversitate.

2)  Custodele ANPLS va organiza o intalnire publica cu reprezentantii intitutiilor cu responsabilitati legate de ANPLS in data de 24 septembrie 2014, in Snagov sat, la Snagov Club, intre orele 9:30 si 17:00.
AGENDA propusa si lista invitatilor propusi (am discutat cu 80% dintre acestia – inclusiv detalii) este prezentata la link www.FundatiaSnagov.ro > EVENIMENTE > 24 sep 2014 (http://www.fundatiasnagov.ro/ro/index.php?s=982)

* Note:
21) daca ati primit acest email, este foarte probabil sa fiti si invitat explicit (veti primi si email dedicat si asteptam confirmare scrisa)
22) ne dorim o participare larga a localnicilor si a riveranilor. Vom trimite si noi si invitatii explicite. Stim ca acestia sunt la serviciu in ziua / orele la care pot veni reprezentatii institutiilor – autoritatilor (invitate). Ii rugam macar sa urmareasca si sa comenteze (trimita intrebari) prin email-uri si mai ales prin FaceBook (si FORUM-ul din www.FundatiaSnagov.ro )
23) locurile pentru reprezentanti de presa este limitat si le recomandam sa ne contacteze in scris.
Vor primi o mapa cu materiale / comunicate publice. Nu suntem de acord sa preia (selectii) si sa interpreteze / concluzioneze / publice afirmatii - in numele participantilor. Acestia pot participa in prima parte (nu si la partea de dupa-amiaza, la grupurile de lucru, rezervate specialistilor)

3) VESTI BUNE:
31) in circuitul de monitorizare din 23 aug 2014, realizat impreuna cu cercetori din Consiliul stiintifica al Custodelui ANPLS, am regasit planta carnivora Otratel (Utricularia vulgaris) in Coada de la Izvorani.
Link la Album cu poze: https://www.facebook.com/FundatiaSnagov/media_set?set=a.10204293761735234.1073741882.1564460507&type=3
Scopul era sa regasim si a 2-a planta carnivora “Aldrovanda vesiculosa” in cautarile noastre. Am cautat partial si in alte 2 locuri. Vom continua cautarile.
32) am realizat o patrulare comuna impreuna cu Politia Transporturi Navale Snagov. Si am identificat cateva modalitati de colaborare concreta
33) s-ar facut peste 8 intalniri cu reprezentanti ai diferitelor institutii (centrale) cu responsabilitati legate de ANPLS, Lacul Snagov, biodiversitate, Patrimoniul Natural
34) cateva serii de iubitori de natura au explorat (in special) “Delta Snagovului” cu caiacele, au facut poze si au constatat diversitatea speciilor de fauna si flora din Zona Snagov. Le-a placut. Am reusit sa implicam si tineri din zona. Dorim sa continuam. Avem nevoie de sprijin.
34) in 20 si 27 septembrie 2014 urmeaza a veni 2x100 voluntari de Erricson pentru ajutor si activitati in ecologizare, inventarieri, poze si constatari (foto – film) de aspecte pozitive si negative
35) creste numarul “friends” din pagina https://www.facebook.com/FundatiaSnagov . Dar si a comentariilor / reactiilor responsabile, legate de mediu (respective – distrugeri). Am primit si poze cu braconieri de pe Lacul Snagov. Oare am putea primi si poze cu taieri de lemne si alte activitati care ar putea fi ilegale? Noi le publicam si apoi ar putea fi si verificate de vreo institutie
36) site-ul www.FundatiaSnagov.ro a ajuns la peste 1.300.000 vizitatori UNICI! (si pagina de FaceBook, la peste 2600 friends)

4) VESTI NEPLACUTE:
41) intr-o patrulare pe lac, am surprins cum un echipaj (platforma – draga) distrugea habitatul 7210 (cu Cladius mariscus) (pe Coada Catelului) in dreptul unei bucati de padure (Fundul Sacului) unde s-au efectuat taieri in padure (ceea ce nu prea poate fi in regula si vom sesiza). Fundatia Snagov a anuntat (in scris) in repetate randuri MMSC Biodiversitate (inclusiv prin Memoriu stiintific, Studii stiintifice, Plan de Management cu zonari si justificari) – necesitatea si urgenta in protejarea zonei semnalate. Care este habitat prioritar de importanta comunitara. Domnul Florian UDREA (director MMSC Biodiversitate) nu a dat un raspuns pozitiv ori clar legat de masurile pe care le va lua (ori ceea ce doreste – are nevoie).
Custodele ANPLS a transmis sesizari la 7 autoritati cu responsabilitati. Pana in prezent s-a aplicat o amenda de 15.000 roni si s-a deschis un dosar de urmarire penala.
42) un riveran a dat alarme false legate de taieri de nuferi, in zona sa unde sunt doar lotusi indieni (Nelumbo nucifera – care este considerate specie invaziva). Din discutiile avute, a rezultat ca adevaratul interes era cel de a determina autoritatile (Politia Transporturi Navale Snagov, ori Custodele ANPLS) sa vina si sa verifice / discute (in mod repetat) cu pescarii (cu acte in regula) care stateau in barca in fata locatiei in cauza. Si care astfel, ar fi creat disconfort si/sau motiv de ingrijorare pentru potentiale furturi (viitoare).
O astfel de atitudine / comportament (alarme false, costuri inutile pentru autoritati cu scopul indirect de stresare / sicanare ale unor nevinovati: pescari, localnici, etc) – va fi in viitor abordata cu maximum de transparenta)
43) in 7 sep 2014 a fost surprins un riveran care distrugea vegetatia (nuferii indieni) din fata locatiei sale (pentru a usura iesirea ambarcatiunilor cu motor) cu chimicale – pe cont propriu. Ceea ce nu este permis.
Iar in alte 2 locatii (tot cu plante afectate) am gasit si urme de motorina.
Ceea ce necesita interventia si verificari din partea Garzii de Mediu si a Apelor Romane (laborator – masuratori etc)
44) in Coada Lintii (Chiot) a aparut o planta noua (pentru lacul Snagov), care este cunoscuta in Lacul Caldarusani. Insa comportamentul din Coada Lintii – este (deja) invaziv. Adica a crescut prea repede si prea mult. Specia a fost semnalata (si inregistrata) de catre un cercetator din Comisia stiintifica a Custodelui ANPLS. Link poze : A rezultat ca este  Zannichellia palustris (Mătriță). Si ar fi bine sa o monitorizam o perioada (re: viteza de crestere / extindere)
45) a aparut o noua ambarcatiune uriasa pe Lacul Snagov (a facut un val de peste 160cm, care a introdus circa 80 litri de apa in ambarcatinea noastra, care are bordul la 140 cm (peste nivelul apei). Va inchiputi ce effect are un astfel de val, pe toata lungimea lacului (ANPLS)? Asupra cuiburilor pasarilor, asupra increlor depuse la maluri? In conditiile in care, pe lacurile interne – cerintele sunt: ambarcatiuni cu fund plat si motoare electrice  
46) in ultima luna am gasit 2 plase (comerciale), incurcate si rupte partial (pareau chiar abandonate). Pe care le-am scos din lac si incinerat (a se vedea filmele in pagina de Face book)

LINK-uri utile:
1) suita de FILME relevante in Youtube.com (daca cautati cu “ZS Snagov”)
2) 5-6 noi albume (tematice) in https://www.facebook.com/FundatiaSnagov .

Custode al ANPLS – Aria Naturala Protejata “Lacul Snagov” (www.FundatiaSnagov.ro > MEDIU)
Fundatia SNAGOV * www.FundatiaSnagov.ro
« Ultima Modificare: Aprilie 26, 2016, 07:57:03 p.m. de Custode ANPLS »
Custodele ANPLS in baza conventiei de custodie 356 din 08.07.2014 cu MMAP.
Isi desfasoara activitatea in baza Planului de Management si a Regulamentului aprobat prin OM MMAP nr 652 din 31.03.2016 (publicat si in Monitorul Oficial nr ??? din ??.04.2016)