Afişare Mesaje

Aici puteţi vedea mesajele acestui utilizator. Sunt afişate doar mesajele făcute în secţiuni în care aveţi acces.


Mesaje - Administrator

Pagini: [1] 2 3 ... 5
1
De cativa ani, Primaria Snagov pretinde ca nu exista nici o deversare in lacul Snagov - prin racordul si decantorul pe care il poseda si pe care a preferat sa il acopere cu pamant in loc sa il verifice periodic si sa il curete. Asta, daca ar fiavizat / aprobat - caci in continuarea traditiei (de peste 8+ ani a) "grijei" fata de lacul Snagov - sunt total ignorate elemente precum: calitatea apei, a biodiversitatii, a utilizarii ca sursa de peste, loc de scaldat, turism etc.

Desi constructorul, Consiliul Judetean, Prefectura stiu ca exista si dau si in scris detalii, Primaria Snagov sustine ca nu exista ...

Astfel ca exact in singurul loc (si deci principalul) in care localnici mai vin sa faca baie - exact aici apa ajunge sa aiba cea mai proasta calitate, datorita deversarii apelor pluviale care (deci) reprezinta "spalatura" soselelor si trotuarelor de pe suprafete intinse, cu tot cu hidrocarburi, chimicale si diferite alte substante poluate. Deci Snagovenii au ajuns sa faca baie in "spalatura" drumului public - judetean.

Pentru ca nu au prezentat nici o documentatie, cerere ori detalii tehnice concrete - nu stim ce este instalat. E posibil sa fie "prea mic" pentru nevoi. Dar  mai ales, daca nu este verificat periodic si golit de hidrocarburile care plutesc si de sedimentele care se depun - cand vine o furtuna, toate acestea se "purjeaza" si duc direct in lac ...

* Ar trebui pusi consilierii si primarii sa se spele aici, exact cand se si vede cum apa murdara "pateaza" lacul pe timp si dupa furtuni. Caci copii, varsnicii si chiar adultii neavizati (si sunt zeci in multe zile ale sezonului), nici nu stiu ce (mai) exista ca riscuri si probleme - chiar aici.
O problema creata si apoi ascunsa chiar de primarie, din grija pentru ... localnici.

Setul mai complet prin care la Snagov "gunoiul" este bagat sub pres, este:
1) lipsa de cosuri de gunoaie la iesirile publice spre lac (cu exceptia Debarcaderului Central din Snagov sat)
2) lipsa de cosuri de gunoaie la iesirile (strazile) spre paduri
3) varsarea apelor pluviale - direct in lac (si unii spun ca ar mai contine si alte adaosuri - puse la ore de noaste cu pompe indigene)

Aceasta adresa este ultima incercare a Custodelui ANPLS de a rezolva aceasta problema. Dupa care nu mai ramane decat varianta sanctiunii.

2
Primaria Snagov supervizeaza legalitatea realizarii de constructii in Comuna Snagov.
Inclusiv pe domeniul public - deci si pe lacul Snagov (din perimetrul sau). Idem Comunele Gruiu si Ciolpani.

Pe lac (care este domeniu public) nu pot exista constructii permanente - mai ales detinute de persoane fizice (si mai ales sub considerentul ca sunt "in dreptul" terenului de pe mal pe care il detin.
Astfel ca pentru o constructie de pe lac (care nu poate fi decat termporara / provizorie), trebuie sa existe proiect (avizat de serviciul urbanism - Primarie) si contract de inchiriere luciu de apa (15/lei/mp/an) de la Apele Romane. Iar in perimetrul ANPLS - si un aviz de la Custode.

Apele Romane sustin ca nu au decat cateva zeci de contracte (fata de sutele de debarcadere construite), pentru ca nu primesc ajutor - asistenta - date despre riverani de la Primarii.

Primaria Snagov raspunde in scris Custodelui ANPLS (care cere evidenta debarcaderelor) ca nu stie, pentru ca nu verifica, pentru ca nu poseda ambarcatiune (si nici nu doreste sa vina - cand este invitata - cu ambarcatiuna custodelui).

Astfel, nu se tarifeaza sume importante, atat pentru bugetul primariei cat si pentru Apele Romane. Entitati care totusi solicita (si cheltuie) bani de la bugetul public.

In paralel, datorita lipsei de control (pe care se mizeaza local), se intampla urmatoarele (suite de tipuri de) abuzuri / nereguli:
1) terenul din acte este diferit fata de cel de pe teren (in favoarea "clientilor");
2) se "intra" in lac prin umpluturi / compactari etc;
3) se construieste fara acte/avize, sau altceva - sau altfel si de regula pe suprafete mai mari;
4) se distruge biodiversitatea (se fac fragmentari de habitate prin betonarea malurilor etc.;
5) nu se respecta si se distruge zona de protectie (5m) de la maluri
Aceste abuzuri sunt infractiuni ori cel putin contraventii.

Insa, pentru ca Primaria nu furnizeaza datele de identificare necesare Apelor Romane si Custodelui ANPLS, acestia din urma nu pot face demersurile necesare (contacta proprietarii > face verificari finale > constata mai riguros si aplica si propriile sanctiuni).
Adica, Primaria (de fapt) protejeaza pe cei care fac abuzuri.

* Custodele ANPLS a facut zeci de adrese scrise in ultimii 8 ani, pe astfel de subiecte - nevoi.
Atasat este ultima adresa catre Primaria Snagov si Gruiu.
Daca nici la acestea nu se va raspunde in termen, riguros si relevant - urmeaza actionarea in instanta si sanctionarea primariilor cu amenzi de zeci de mii de lei - asa cum prevede legea.

3
CUM se face o EVALUARE a Serviciilor Eco-Sistemice ale Ariilor protejate

INVITATIE workshop local Situl Natura 2000 Scrovistea, 16-17 februarie, 2016, Peris

Centrul National pentru Dezvoltare Durabila din Bucuresti va invita sa participati Marti 16 si Miercuri 17 Februarie, incepand cu ora 09.30, la Primăria comunei Periș — sala de consiliu (Str. Principală, nr. 211, sat Periș, jud. Ilfov) la WORKSHOPUL LOCAL ”Evaluarea serviciilor ecosistemice ale sitului Natura 2000 ROSCI0224 Scroviștea”.

Întâlnirea este organizată în cadrul proiectului ”Evaluarea serviciilor ecosistemice ale ariilor protejate in Romania — ValueEcoServ” implementat in 3 situri Natura 2000 de importanta comunitara: ROSCI0002—Apuseni, ROSCI0067—Deniz Tepe si ROSCI0224—Scrovistea.

Sunt invitați să participe reprezentanți ai grupurilor de interese de la nivelul ariei protejate Scroviștea: custozii sitului, administrațiile locale din localitățile Periș, Ciolpani, Snagov, Niculești și Poienarii Burchii, ai proprietarilor și / sau administratorilor de terenuri din zonă, ai fermierilor, ai mediului de afaceri local și ai societății civile.

Pentru informatii detaliate va rugam sa descarcati:
Invitatia - http://adavenue.us4.list-manage.com/track/click
Agenda - http://adavenue.us4.list-manage2.com/track/click

5
In data de 23.06.2017, Primaria Snagov ia "initiativa" si cheama o serie de autoritati pentru "consultare" referitor la:
"Solutionarea si reglementarea statutului constructiilor provizorii si definitive (garaje barci, debarcadere, poantoane, terase, alte asemenea) de pe lacul Snagov"
(vezi adresa din atasament).

CONTEXT:
1) pe lacul Snagov exista cateva sute de constructii (provizorii / permanente) pe domeniul public (luciul lacului) dar si in zona de protectie (zona de halaj - cf. Legii 107/1996) care sunt in una sau mai multe din situatiile:
1a) pentru aceste constructii ar fi trebuit sa existe si cereri + proiecte, respectiv aprobari de la (urbanism) Primarii riverane, Apele Romane (luciu de apa) si in perimetrul ANPLS de la Custodele ANPLS (pentru asigurarea unor solutii - constructii - modificari care sa nu distruga biodiversitatea protejata);
1b) desi constructiile sunt pe domeniul public - majoritatea nu platesc nici un fel de taxe. Deci statul (cel putin via ANAF) ar trebui sa fie interesat. Si daca se cumuleaza si penalitati - dobanzi etc. poate se ajunge si la pragul de 1.000.000 Euro al DNA;
1c) deci exista o multime de constructii ilegale (fara aprobari / avize) de la una sau mai multe autoritati (dupa caz, dintre: urbanism - Primaria Snagov sau Gruiu - Ciolpani / Apele Romane / Custodele ANPLS);
2) (de regula) exista diferente majore intre:
2a) ce au prezentat (solicitat) in eventualele documentatii (cereri) depuse si ceea ce au construit - ulterior. Ca suprafete, ca solutie tehnica, ca materiale utilizate etc.;
2b) diferente in sensul ca au solicitat "repararea" si de fapt ori nici nu aveau ceva construit, ori cu ocazia "repararii", fata de cateva zeci de metri patrati, au ajuns la sute de metri patrati etc.;
2c) nu li s-a facut nici o verificare / receptie la final;
2d) de regula au modificat si malul lacului (escavari, umpluturi, betonari etc.). Care necesita avize - aprobari. Si cel putin in ANPLS - sunt interzise si exista sanctiuni drastice;
3) lacul nu are cadastru. Si desi Romania a primit bani si prioritare sunt si ariile naturale protejate, se continua evitarea (amanarea) abordarii subiectului delicat - legat de Zona Snagov. Situatie prelungita si intretinuta de autoritati (in special cele locale) dar si altele:
3a) exista multe cazuri in care actele emise (verificate / avizate) de Primariile riverane, includ "intrari" in lac de mai multi metri, care inmultiti cu frontul (latura) de la lac (in medie de 20 metri), rezulta cateva sute de metri patrati. Care, inmultiti cu cateva sute de euro/mp, rezulta de regula zeci de mii de euro. Teren (suplimentar) inclus artificial in titluri (si actele de vanzare - cumparare), spre a fi utilizat (de regula) pentru intrari in lac prin punerea molozului (de la constructiile existente) + a pamantului de la escavarile fundatiilor noilor constructii ori pur si simplu cu pamant adus (de la alte santiere din zona).
Puteti verifica si dvs. imediat, utilizand fie Google Earth (cu functia timeline) orio orto-foto planuri sau alte harti oficiale din trecut. Amanarea acestor probleme (nevoi) situatii favorizeaza (cel putin prin munca mai putina si "nesuprarea" unor "elite": Primariile riverane, Consiliul Judetean, Prefectura, Apele Romane, ANCPI.
3b) eventualele acte de inchiriere (foarte putine) - nu
4) Primariile riverane, nu au colaborat cu Apele Romane / Custodele ANPLS in ceea ce priveste identificarea riveranilor si contructiilor aferente. In ciuda numeroaselor solicitari / initiative. Astfel ca rolul Primariilor a fost (de fapt) de "protejare" a riveranilor (cu tot cu neregulile lor) si astfel de "consolidare" a "prieteniilor" si eventualelor "protectii";
5) Custodele ANPLS a facut (doar pentru partea din ANPLS, deci 1/4 din zona centrala a lacului), peste 40 de sesizari - plangeri (cu poze si incadrari detaliate), la momentele modificarilor - la care autoritatile nu au reactionat;
6) In Planul de Management (pentru zona din Aria Naturala Protejta) exista un set de prevederi de bun simt si similare cu ce exista in lume (si locuri / situatii similare). Ar putea reprezenta exemplul - etalonul - solutia necesara pentru tot lacul. Si deci ar mai lipsi doar evidenta riveranilor (pe care o au primariile) si un control cu o echipa comuna, in care sa se constate suprafetele reale, sa se faca poze si cate un proces verbal de constatare. Si sa se lase cate un exemplar de contract de inchiriere (care sa prevada explicit ca din 5 in 5 ani - deci periodic - proprietarii / beneficiarii constructiilor, cer si li se aproba sau nu cu noi conditii sa prelungesca contractul de inchiriere. Insa la sfarsitul contractului, este obligatia riveranului sa isi demoleze contructia / modificafire aduse si sa refaca zona de mal cat mai aproape de stadiul natural - initial / specific lacului Snagov. Riveranii sa poata si abandona constructiile de la lac (cu angajamentul ca nu le vor mai utiliza niciodata). Astfel ca in 10-20 de ani, aceste locuri sa fie re-ocupate lent de natura (si poate si cu ceva fonduri din alte surse). Valoarea aferenta refacerii ecologice (demolarii) sa fie estimata printr-un mic proiect aprobat de urbanism si valoarea sa fie inregistrata si la cadastru (ANCPI) ca sarcina si datorie de preluat de un eventual nou cumparator;

Nota: Dintre toti participantii, doar Fundatia Snagov (Custodele ANPLS) a avut pregatit un material scris (care continea si posibile solutii / recomandari) si care a fost depus si inregistrat la registratura Primariei Snagov. (vezi adresa atasata - cu detalii si argumentari suplimentare).

Principalele constatari / momente de la Sedinta din 28.06.2017:
1) nu au fost invitate (se vede si din adresa) celelalte primarii riverane: Gruiu si Ciolpani. Nici ANPA (care are rol de administrare a resurselor de piscicultura si acvacultura);
2) nu a rezultat clar stadiul litigiului dintre Primaria Snagov si Apele Romane (re: administrarea lacului Snagov). De bun simt (si normal), pare ca ar trebui sa ramane Apele Romane (care au o lege in acest sens, competenta, resursele, expertiza). Pe cand Primaria Snagov (via Truica & Co) are o tentativa de preluare a "insulei" de 10 ha (de fapt un ostrov creat prin administare / decolmatare de Apele Romane) si alte cateva situatii prin care (prin necomunicare / lipsa de raspunsuri / ambiguitate etc.) - limiteaza demersuri prin care sa se constate - dovedeasca nereguli si diferite tipuri de distrugeri (cel putin de biodiversitate) + intrari in domeniul public (lac);
2) Primaria Snagov a "lasat" Apele Romane sa prezinte ce au facut si ce nu;
3) Primaria Snagov nu a prezentat nimic. Doar o promisiune (din pozitie de "putere") ca au in vedere o initiativa care pe parte legala sa "rezolve" problemele prin preluarea de Primaria Snagov a administrarii lacului;
4) re: calitatea apei, decolmatari, faptul ca de prin 1996 nu mai exista echipaj permanent care tot sezonul sa taie plante acvatice pe care sa le scoata la maluri si astfel sa reduca din masa acestora (care prin descompunere) contribuie la eutrofizare (mai ales Nelumbo nucifera). S-au depanat cateva amintiri / scuze / lipsa de fonduri / propuneri de initive "eroice" dar nimeni nu a reformulat ori notat ceva. Asa ca a ramas doar ca problema pe care Apele Romane ar putea-o rezolva, daca ar fi ajutata sa ajunga repede la contracte cu toti riveranii (deci numai cu ajutorul Primariilor - care nu colaboreaza de fapt);
5) fiind invitata si d-na Lipa, dupa initierea subiectului legat de sportivi - navigatie - atacuri si injurii, a rezultat peste 50% din durata intalnirii, prezentarea diferitelor informatii, presupuneri, ganduri, amintiri, solutii neasumate de nimeni. Si ne-notarea a nimic concret. Dat fiind subiectul anuntat al intalnirii, Primaria Snagov ar fi trebuit sa gestioneze discutia (prin limitarea acestui subiect / directii) si nu prin provocare - intretinere;
6) Re: lipsa semnelor de reglementare a navigatiei pe lacul Snagov (cf. OMT 920/2003). Subiect vechi de 14 ani. Nerezolvat. Doar s-a reactivat disputa dintre Apele Romane si ANR (via Capitania Lac Snagov). Fara progrese. Desi au fost si accidente cu mort si raniti;
7)

* Ce se incearca (una sau mai multe):
1) motivarea (+ lobierea impreuna cu) celor in culpa ori "interesati" de rezolvarea "invizibila" si "rapida". Mai ales cei care au constructii pe piloni metalici (deci consctructii permanente);
2) mimarea unor discutii / consultari cu autoritatile si factorii interesati (ca cea din data de 28.06.2017). In care in loc sa se concentreze pe problemele evidente si critice, permit - incurajeaza "alunercari" a discutiilor pe subiecte nerelevante (precum balizare si rolul bazelor sportive pe lac). Doar cat sa se concluzioneze (la sfarsit) ca "s-a discutat 90 minute" si ca participantilor li s-a comunicat sa trimita in scris puncte de vedere. Caci din cele critice mentionate, nu a notat nimeni in procesul verbal. Iar in baza experientei cu Primaria Snagov, nici in viitor nu vor prelua elementele relevante. Ci doar vor face o "prelucrare" care sa para ca respecta forma dar sa rateze covarsitor fondul problemelor (si aici exista deja destule exemple);
3) sa se propuna o decizie gen HG (asa cum s-a mai incercat si prin HG 890? / ?2001 prin care sub influenta Truica & Co, Primaria Snagov prelua administrarea lacului Snagov.

Nota: Nu este relevant cine ar administra un bun al statului. Mai ales daca este facut sustenabil, responsabil, transparent si in spiritul legii si interesul comunitatiilor locale (dar si nationale). Insa in prezent, sunt discriminati localnicii (care si voteaza - dar pot fi usor "motivati"), sunt favorizati riveranii (care de regula nu au vize / acte de locuitori si nu voteaza) si sunt exclusi (ignorati de ambele categorii) potentialii turisti - care in trecut aveau un rol important pentru bunastarea comunitatii locale (si deci ar trebui sa fie principalul interes al administratiei locale). Insa pentru ca ar insemna multa munca (fata de numai perspectiva imobiliara) - este considerata ca "nerentabila".

SOLUTIA periculoasa (atat prin acoperirea unor nereguli evidente cat si prin crearea de precedente si "dreptul" de a "face la fel" de catre altii, care fie "isi aduc aminte" fie "au si dovezi" si deci isi "cer dreptul" lor - adica "la fel" si de acum in viitor. Ceea ce semnifica cu faptul ca devine 100% liber de a se face orice de catre oricine, in baza "legalizarii" precedentelor existente (vizibile).


=> Se doreste pastrarea "linistii" si o "solutie" prin care sa se minimalizeze scandalul (si maximizeze beneficiile). Un exemplu: preluarea administrarii lacului Snagov de Primaria Snagov, care apoi sa "constate" ca terenul de la mal si cel de sub lac sunt tot in administrarea sa si ca eventualele titluri (cu intrari in lac) nu (mai) exista si ca data de la care exista "neregulile" este recenta, apoi "suprafetele" de inchiriat sa ramana mai mici decat in realitate. Si o astfel de propunere / solutie nu numai ca nu "deranjeaza", dar creaza si sute de prieteni "devotati" - si datori (cu sume intre cateva sute de euro la cateva zeci de mii de euro, daca se considera perioadele reale a unor datorii calculate retroactiv). Si mai ales daca sunt cazuri cu nereguli mai grave (pentru care actele se pot apoi "corela" intr-un punct unic - o primarie).

6
Fundatia Snagov nu este multumita de diferenta dintre ce s-a prezentat la televizor si ceea ce s-a prezentat local echipelor de televiziune.
 
 In principal, din urmatoarele motive:
 1) Fundatia Snagov (prin membrii, voluntarii, partenerii sai) a pregatit un set de noutati + oferte + stiri pozitive despre Zona Snagov. Cel putin 5. Din care doar 0,5 a ajuns mentionate (dar in alt context);
 2) per ansamblu, stirile prezentate la TV, consideram ca sunt mai degraba (tot) negative despre Zona Snagov. Desi ceea ce noi am pregatit + prezentat, au fost doar elemente si vesti pozitive;
 3) Desi mai exista circa 7-12 ambarcatiuni motorizate de putere care continua ostentativ sa incalce noile reglementari si restrictii, comparativ cu nivelul din 2016 ori 2015, prezenta ambarcatiunilor motorizate s-a redus la sub 20%, ceea ce reprezinta o schimbare majora. Si da, mai este de lucru;
 4) creste continuu ponderea practicantilor de sporturi nautice ecologice (caiac, canoe, SUP si similare). Ceea ce este un lucru foarte bun;
 5) “episodul” cu “De ce filmezi? E proprietate privată!” a fost scos din context. Pentru impartialitate - il prezentam  succinct mai jos.
 
 
* Evident, este dreptul televiziunilor sa evalueze si decida ce este relevant pentru publicul lor. Si deci (oarecum) un risc asumat – in astfel de cazuri. Asa cum si probabilitatea de a mai apărea (“trece”) vesti pozitive (bune) este din ce in ce mai redusa – in prezent. Insa Fundatia Snagov chiar considera ca ceea ce a pregatit si ofera – este relevant (si chiar cu cateva premiere) la nivel national. Si regret ca (din nou) diferenta dintre ce pregateste (si prezinta) si ceea ce ajunge la public – ramane (in continuare) foarte mare. Desi (si de data aceasta) am facut si Comunicat de presa (in prealabil) si acesta a fost si transmis televiziunilor (vezi: Ziua Lacului Snagov = Ziua Ariei Naturale Protejate "Lacul Snagov" (ANPLS): 25 iunie -set activitati > http://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-snagov/ziua-lacului-snagov-ziua-ariei-naturale-protejate-lacul-snagov-anpls-25-iunie-set-activitati/ )
 
Prezentam (in sens invers) punctele mai sus enumerate:
5) Echipele de filmare au fost invitate sa mearga pe lac cu ambarcatiunea folosita de Fundatia Snagov (Custodele ANPLS), in zona in care urma sa se (re)faca o defilare a ambarcatiunilor (caiac, canoe)  - asa cum a fost si in 25.06.1933 (cand asociatiile acestora au dat si onorul / raportul in fata conducerii tarii formate din regale Carol al -2-lea etc.)
 In drum spre acel loc, pe “Coada Lintii” (un golf cu o bogata biodiversitate in pasari salbatice, testoase, serpi, bizami, diferite specii de flora – protejate etc.) exista cateva locuri unde unele specii sunt de regasit aproape intotdeauna.
 Un astfel de loc este si pe un plaur aflat la circa 5-10 metri, inainte de locatia familiei J. Astfel ca echipele de filmare isi luau cadre cu lisite, testoase, plante (nuferi) si alte elemente – ca provizii pentru fundal / cadre etc.
 Intamplarea a facut ca la mal sa se afle si J, care a reactionat pe loc, intr-un mod disproportionat, pe baza de presupuneri transformate intr-un prim val de acuze. La care nimeni (de pe ambarcatiune) nu a reactionat in nici un fel. Si nici nu s-a filmat acolo ceva (caci nu era nimic relevant – in afara de biodiversitate, care era pe lac).
 Insa, cand dupa circa 10 minute, 2 salupe au venit dupa ambarcatiunea noastra si au inceput cu suite de acuze si reprosuri, echipele de filmare au filmat (probabil din reflex professional) – in ipoteza ca poate “iese ceva” mai “deosebit”. Si a iesit. Desi (cu intarziere) si pentru a mai limita din fluxul de presupuneri si acuze, au exista doar 2 interventii din ambarcatiune (a mea – Constantin Turmac si este redata si in film) si a unui realizator (partial ei ea, inclusa).
 Dupa aceasta intamplare (nefericita), presupunand ca exista riscul ca asa ceva sa “eclipseze” parti din evenimentul zilei (si cel organizat), am reluat suita de argumente in baza carora intamplarea este nerevanta:
 a) pe lac, nivelul prezentei / utilizarii ambarcatiunilor de mare putere (si sporturi nautice motorizate) s-a redus considerabil in ultimul an;
 b) pesoana (familia) in cauza, a reactionat subiectiv si ca cei in cauza sunt din cei care incearca sa faca ceva pozitiv (sens in care – pe moment – chiar si-au mutat si platforma din ANPLS in afara ei). Ceea ce reprezinta un prim pas pozitiv si un semnal si exemplu relevant. Inclusiv ca mai exista interpretari si manipulari locale si induse si ca mai exista persoane care sincer cred in versiuni si scenarii extreme (in loc sa gandeasca cu capul lor, sa urmareasca legislatia in vigoare ori macar sa incerce sa se intereseze direct si sa ceara / verifice orice doresc);
 Imediat apoi, am preluat in ambarcatiune pe dl. Toma Simionov (dublu campion mondial si triplu campion olimpic) si am preluat grupul de tineri sportivi voluntari (Asociatia ?Vointa) – pentru scurta demonstratie / defilare.
 Impreuna (cu dl. Toma Simionov si tinerii sportivi), am decis sa ne deplasam pana in dreptul Vilei Muntenia (actuala Snagov Club), unde in trecut era linia de start – stop si in padure (la Malul Taiat) o tribuna cu capacitate de 200-300 locuri. Si cu acel fundal (si in memoria si cinstea celor peste 20 de Regate Snagov, multe relevante si cu participari internationale),  tinerii sportivi sa faca cateva treceri.
 In urmatoarele 30 minute, am avut cateva intreruperi datorate ambarcatiunilor motorizate puternice, care faceau valuri de peste 50 cm (iar apa acestora nu doar ca destabilizeaza unii sportivi – dar le si inunda ambarcatiunile). Fara a mai (re)mentiona de impactul asupra malurilor, biodiversitatii si diferitelor specii (pesti, pasari, reptile, amfibieni, plante etc.)
 Au rezultat o suita de intrebari – raspunsuri – punctari – exemple rezultate spontan si foarte relevante. De la tinerii sportivi, de la dl. Toma Siminonov, de la Custodele ANPLS. Astfel ca au rezultat circa 20 minute excelente (pe care noi le consideram foarte valoroase). Si din care credeam ca va putea rezulta un material excelent. Insa, a ramas sub 5% din elementele pe care noi le consideram relevante (din pespectiva evenimentului organizat de noi “Ziua Apei” Ziua Lacului Snagov);
 
 4) Pe lac au fost (de fapt) un numar cam egal de persoane in ambarcatiuni propulsate manual (caiace, canoe, SUP-uri) si persoane in ambarcatiuni motorizate. Si interesant ar fi fost sa se sesizeze si apoi sa se coreleze cresterea importanta a primei categorii si reducerea covarsitoate a celei de-a 2-a. Dar nu s-au retinut astfel de elemente;
 
 3) Da, mai exista cateva mici grupuri care se “opun” legalitatii, normalitatii (si chiar si bunului simt). Cam in sensul mentionat de cele de stiri “De ce filmezi? E proprietate privată!”. Insa ponderea acestora s-a redus foarte mult. Si daca autoritatile ar acorda sprijinul normal, s-ar putea rezolva rapid si definitiv. Insa, cat timp unele autoritati inca nu fac, respectiv nu reactioneaza in spiritul prevederilor legale (continuand sa uziteze de diferite mici chicite birocratice), determina Custodele sa reconsidere si pregateasca mai detaliat forma – modul – momentul in care sa reia actiuni concrete in raport cu acestia.
 
 2) Fundatia Snagov considera ca este mare pacat ca per ansamblu, stirile prezentate la TV, despre Snagov, sunt mai degraba (tot) negative. Desi ceea ce noi am pregatit + prezentat, au fost doar elemente si vesti pozitive.
 Poate este o limitare culturala (un blocaj – imposibilitate) a unor televiziuni, de a ramane / mentine / reconfirma (la infinit) anumite afirmatii despre anumite zone / subiecte / persoane. De parca ar fi un pacat sau o rusine sau poate o “spaga” (coruptie) sa constati si unele merite / realizari / imbunatatiri – acolo unde in trecut au existat ceva problem, nereguli. Astfel incat, daca reprezentanti mass-media nu vor invata (nu-si vor da voie) sa vada si sa recunoasca si lucruri bune, se poate presupune ca niciodata in viitor nu mai are rost sa fie chemate (mai ales la/pentru stiri bune) caci se vor simti “obligate” sa reia – reaminteasca cumva, mereu, ca ceva a fost in neregula si sa gaseasca un element (oricat de mic) si sa elimine din cele bune (oricat de mult) – pentru a rezulta tot o stire, similara cu cele cu care au facut … “aucienta” (rating). Cel putin Fundatia Snagov a sesizat (acum) acest pericol (ca recurenta) foarte mare. Aceasta limitare (reflex previzibil) – in viitor. Si va lua masuri.
 
 1) Fundatia Snagov (prin membrii, voluntarii, partenerii sai) chiar au muncit foarte mult si au pregatit un set de noutati + oferte + stiri pozitive despre Zona Snagov. Cel putin 5. Din care doar 0,5 a ajuns mentionate (dar in alt context).
 Ar fi fost de filmat fetele oamenilor care au muncit atat de mult, pe durata a circa 10 saptamani. Oameni care nu meritau o asa deformare (chiar inversare) a situatiei reale, existente. Caci in comunitate, erau cel putin 3 grupuri (cei care au inceput sa faca lucruri bune, pozitive, in grupuri / cei care aflasera si au urmarit intreg demersul si care puteau incepe sa aiba un rol pozitiv – daca si mesajul TV era mult mai pozitiv / cei care din diferite motive se opun legalitatii – normalitatii – faptelor bune si care oricum continua sa caute fisuri, sa denigreze orice efort pozitiv sis a profite de orice este prezentat ca nereusit, esec, sau demers inutil).
 
 
 CONCLUZIE > IMPLICATIE (decizie):
 
1) in viitor, mereu cand voi mai invita televiziuni / jurnalisti / ziaristi – voi inregistra integral dialogurile avute. Pentru a le si posta (pentru cei interesati). Si mai ales pentru ca astfel (speram noi in prezent) sa putem sa mai reducem la diferente (in final) atat de mari intre ce am dorit / prezentat / dovedit / argumentat si ceea ce rezulta (de regula in alt context si – parca – aferent unui alt discurs si argumentare, insa in permanenta in defavoarea Zonei Snagov si a sanselor acesteia de revenire la o activitate de eco-turism sustenabil.
 2) Fundatia Snagov va realiza un film propriu de prezentare a ceea ce spera ca vor prezenta televiziunile invitate.
 Acest demers va consuma si mai mult timp / resurse / energie din foarte putinul pe care il mai are Fundatia Snagov.
 Insa, ce rezulta va fi postat in YouTube.com (pentru a “ramane”) si apoi promovat prin Facebook cu ceva reclama platita.
 3) Cred ca este jenant si pentru tinerii care vin (sa filmeze, ia interviu etc.) si care pot constata (direct) ca exista o realitate in teren, eforturi, schimbari, rezultate (obtinute cu extrem de mari eforturi si sacrificii) si in final sa constate (si ei), ca rezulta si se prezinta public ceva extrem de diferit fata de ce s-a prezentat. Caci (in fond / final) au fost invitate de Fundatia Snagov (si partenerii, membrii, voluntarii acesteia), pentru a constata rezultatul muncii lor si beneficiile pentru comunitate si chiar restul tarii (care acum pot beneficia de aceste demersuri voluntare, gratuite – cadouri de fapt). Si dupa atatea resurse (greu de daruit in aceste vremuri), sa rezulte o “eclipsare” atat de mare a intregului eveniment si cu subiecte si concluzii (indirecte) din categoria … “tot nu se schimba nimic” + “ nu are rost sa vii la Snagov”. Adica mesaje si concluzii (induse) – total opuse demersului facut. Chiar daca este realizat de o minoritate. Dar careia ii mai pasa si inca mai face ceva eforturi. Ce par penibile in aceste vremuri. Dar normale atat in trecut, cât si (mai speram) in viitor.
 

7
Fundatia Snagov (care este si Custode ANPLS), impreuna cu membrii, parteneri, finantatori - au organizat evenimentul:

Ziua Lacului Snagov = Ziua Ariei Naturale Protejate "Lacul Snagov" (ANPLS): 25 iunie - set activitati
anuntat:
1) prin Comunicatul de Presa de la comunicatedepresa.ro :
2) prin Facebook >Snagov C: Natura - Patrimoniu - ZS Fundatia > Evenimente + Promovare platita ( > 17.000 tinte x 2 campanii)
3) prin circa 19 anunturi tiparite, lipite in statiile de autobuz din Zona Snagov (in special - Comuna Snagov)
4) prin telefoane directe, serii de email-uri (in special - autoritati etc.)
* Se pare ca mesajul a ajuns la circa 20.000 - 35.000 persoane)

Din 3 televiziuni care au confirmat participarea (Digi24, Antena 1, ProTv) au venit doar 2 si au dat stiri pe care Fundatia Snagov le considera 5% relevante (in raport cu evenimentul anuntat) si 75% relevante (in sens negativ) pentru Zona Snagov (in sensul ca se continua seria de prezentari negative). Concret:
1) ProTV: [2:36] Unul dintre cele mai mari lacuri naturale din tara a ajuns o balta privata. "De ce filmezi? E proprietate privata!"
http://stirileprotv.ro/stiri/social/unul-dintre-cele-mai-mari-lacuri-naturale-din-tara-a-ajuns-o-balta-privata-de-ce-filmezi-ca-e-proprietate-privata.html

2) Antena 1: [2:28] MILIONARII României au pus STĂPÂNIRE pe Lacul Snagov. Nu respectă nicio regulă, nici măcar după ce un om A MURIT LOVIT DE O ŞALUPĂ!
http://observator.tv/social/milionarii-romaniei-au-pus-stapanire-pe-lacul-snagov-nu-respecta-nicio-regula-nici-macar-dupa-ce-un-om-a-murit-lovit-de-o-salupa-214543.html
* Nu putem aprecia cate persoane au vazut aceste stiri (doar presupunem ca ar fi peste 20.000 persoane)

Presa Online:
1) HotNews.ro > http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21839283-video-unul-dintre-cele-mai-mari-lacuri-naturale-din-tara-ajuns-balta-privata-filmezi-proprietate-privata.htm

* Nu putem aprecia cate persoane au vazut aceasta stire (doar presupunem ca ar fi peste 1.000 persoane)

Nota: Cele 2 publicatii Ilfovene (preocupate - de regula - de prezentarea faptelor bune ale unor primari, ori a celorlalti), inca tot nu abordeaza subiecte si teme care pot "deranja". Astfel ca daca nu poate rezulta contract de publicitate, mai bine se omit unele subiecte (oricat de importante).

Multumim finantatorilor: Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania pentru sprijinul acordat prin programul "Spatii Verzi"

INTENTIA Fundatiei Snagov a fost:
1) sa (inceapa) sa apara (si) mesaje pozitive despre Zona Snagov, dupa o campanie negativa, concertata in ultimii 15 ani (probabil corelata cu dorintele de preluare a activelor imobiliare, dezmembrare a infrastructurii turistice existente, transformarea intr-o zona cu circuit inchis etc.)
2) cu numai cateva mii de euro (plus munca voluntara in valoare de alte cateva mii de euro), sa rezulte un set de atractii / stiri, care sa aiba o valoare (echivalenta) de cateva zeci de mii de euro. Ceea ce trebuia sa conteze si sa "faca" diferenta dorita / necesara pentru o viitoare relansare;
3) sa se prezinte explicit o LISTA de ATRACTII / MOTIVE pentru care ai putea re-considera Zona Snagov ca destinatie de eco-turism de weekend (pentru atractiile din patrimoniul natural si cultural - existente). Demers care (deja) mai include si alte cateva realizari (canale / mesaje pozitive etc.);
* Fundatia Snagov a facut eforturi deosebite. Atat am putut in "conditiile" rezultate. Insa tot ce am acumulat si invatat (si cu aceasta ocazie), vom refolosi la anul :)

8

06.iulie. – 12.iulie.2017 => tratamente AVIO pentru combaterea larvelor insectelor de disconfort in zona protejata a Judetului Ilfov, care vizeaza localitatile: Snagov, Gruiu si Ciolpani.


Acţiunea se va face cu produsul VECTOBAC WG, insecticid biologic din categoria biocide tip 18, pe baza de Bacillus Thuringiensis, in doza de 0,8 kg/ha, pe margini cursuri de ape, gropi gunoi, aliniamente D.J. si alte focare;


Produsul nu este toxic pentru albine (si foarte multe alte specii de insecte).

Nota: Utilizarea unei substante ecologice (in locul celei anterioare) reprezinta acceptul si sprijinul Consiliului Judetean Ilfov, de a reduce cat mai putin lantul trofic (in special insectele) din nordul judetului Ilfov unde se afla suita de arii protejate:
SCI + SPA Scrovistea / 2 arii protejate la Snagov / SPA Caldarusani - Dridu.

9
PROFI deschide magazin in Snagov sat in Posta mare.
[/size]Si ANGJAEAZA personal.
Puteti stabili programare pentru INTERVIU de angajare cu managerul de resurse umane, la nr. de telefon de mai jos.

[/color]

10
MODALITĂȚI de PLATĂ (pentru vizitare și a serviciilor prestate):
A) PENTRU VIZITARE - foto - film (persoane fizice și ambarcațiuni aferente):
1) (pentru grupuri organizate - de turiști) > direct în cont (online ori cu ordin de plată - vezi detalii complete necesare, la sfârșitul prezentului text). Agentia de turism (respectiv organizatorul programului și cel care contractează serviciile oferite) - se ocupă și asigură că sunt achitate toate serviciile și tarifele. Custodele recomandă ca toate detaliile aferente să fie rezolvate cu cel puțin 48 de ore înaintea vizitării in cauză;
2) pentru
vizitatorii de la locațiile (comerciale) publice - riverane lacului Snagov.Cei care circulă cu ambarcațiuni puse la dispoziție de diferiți agenți economici (deci prestări servicii ale acestora).
Este responsabilitatea furnizorului de (astfel de) servicii, în baza avizului emis de custode (prin care acestuia i se permite să desfășoare astfel de activități în perimetrul ANPLS), să încaseze și vireze Custodelui ANPLS tarifele prevăzute (într-un mod care se stabilește concret în cadrul avizului emis);
3) pentru
vizitatorii din locațiile rezidentiale lacului Snagov (în cazul / momentul intrării - accesului - vizitării ANPLS): este responsabilitatea proprietarului / conducătorului locației riverane (și în special a conducătorului ambarcațiunii) să facă demersurile necesare (plata în avans a tarifelor datorate) pentru turiștii din ambarcațiunea cu care intră în perimetrul ANPLS;
4) pentru vizitatorii care intră pe lacul Snagov pe cont propriu prin diferite accese publice de pe lacul Snagov ori locații private /publice - riverane.
Toți aceștia vor vedea fie panourile de informare de la intrările publice din dreptul ANPLS, fie panourile instalate pe lacul Snagov, pe sensurile de intrare în ANPLS (pe partea drepata - în sensul de mers).

 Astfel că înainte de intra pe lac ori în ANPLS, este necesar a contacta Custodele ANPLS și a achita tariful corespunzător.Se poate plăti și cu
NUMERAR și primi un BILET completat cu detaliile adecvate:
a1) la malul lacului / ANPLS: la Debarcaderul Central ori la Intrarea Florilor - din Snagov sat (doar în zilele de weekend din sezon, există  / vine în 5 minute o persoană);
a2) la Pizza Lions din Snagov sat (la 100m de malul lacului, respectiv cele 2 accese la lac, mai sus mentionate);
a3) la sediul Fundatia Snagov (sos. Snagov nr 78, Snagov sat, Snagov, Ilfov) - doar în zilele de weekend din sezon;
a4) (excepție / ocazional) pe lac, direct la ambarcațiunea Custodelui ANPLS (atunci când acesta este pe lac și așa se convine telefonic - SMS - email, că se procedează în raport cu un anume solicitant). Variantă preferată în special de conducătorii ambarcațiunilor care intră pe lac prin alte locuri decât Snagov sat.
* Un stoc de
bilete există și la câțiva agenți economici prestatori de servicii (de regulă riverani / care oferă servicii legate de lac - ANPLS).
Lista acestora va fi completată (și) aici.

* Derogarea temporară (5-15 minute) pe care o poate acorda Custodele ANPS (pe baza de discuție telefonică și SMS cu nr. ambarcațiunii și/sau proprietarului - conducătorului) este ca o ambarcațiune cu vizitatori să se deplaseze (direct) până la:
1) Debarcaderul Central din Snagov sat, sau
2) locul amenajat de lansare a ambarcațiunilor pe lacul Snagov de pe str. Intrarea Florilor (din Snagov sat)> unde se află un reprezentant al Custodelui ANPLS (sau la locatia Pizza Lions).

B) PENTRU serviciile prestate (exemplu - AVIZE pentru activități deșfăsurate în ANPLS și vecinatăți etc.):
În mod normal, luciul de apă fiind domeniu public și apoi zona de mal (cel puțin 5 metri de la mal) având diferite reglementări (inclusiv prin Legea Apelor 107 / 1996 cu modificările și completările ulterioare dar și prin Regulamentul ANPLS publicat în Monitorul Oficial nr. 380 bis din 18.05.2016), trebuie să:
1) contactati APM Ilfov si prin cerere scrisa sa prezentati si sa solicitati aprobarea activitatiilor (modificarilor) dorite. APM Ilfov face Încadrare și apoi Notifică Custodele ANPLS pentru cazul în care activitățile (modificările) sunt în perimetrul ANPLS, vecinătățile acesteia sau pot avea un impact asupra ANPLS;
2) se contactează Custodele ANPLS (de fapt se pot prelua direct - online sau cere prin email la custode@FundatiaSnagov.ro) - cele 2 formulare (Cerere și Declarație Angajament - vezi detalii la link?) și depune documentația la acesta (sau trimite prin curier cu confirmare de primire) împreună cu dovada plății tarifului și se primește în termen de 30 de zile un răspuns scris (Aviz favorabil sau nefavorabil);

= = = = = = = = =
În prezent se explorează și posibilitatea plății online (prin SMS) - care însă se justifică doar pentru un număr mai mare de vizitatori (plăți);

= = = Puteți contacta Custodele ANPLS, astfel:
1) tel / SMS: +4 0730 097 5052) email: custode@FundatiaSnagov.ro3) la sediu: Sos. Snagov nr 78, Snagov sat, Comuna Snagov, Ilfov, Romania (dar numai cu programare prealabilă)

= = = Pentru plata în Cont / online sunt de utilizat următoarele coordonate = = =
Beneficiar = FUNDATIA SNAGOV - Custode ANPLS
CONT  = RO69 OTPV 0000 0000 0060 1222
BANCA= OTP Bank Romania SA - Agenția BuzeștiCod fiscal = 22911517
Pentru: Tarif acces - vizitare ANPLS în data aallzz cu ambarcațiunea cu nr. ANR (sau cod ANPLS) conducător nume-prenume.
Valoare = (cea comunicată prin SMS sau email)
* Note:
1) În cazul plații online (în cont), Custodele ANPLS va transmite și (proforma, respectiv) factură digitală la o adresă de email comunicată de solicitant (împreună cu toate datele necesare facturării);
2) tariful exact și mai ales textul care se scrie la obiectul plății, va trebui să fie exact cel transmis de Custodele ANPLS

11
LACUL SNAGOV este un bun public național și în același timp o Arie Naturală Protejată (ANPLS) cu o biodiversitate de protejat - astfel încât există o serie de reglementări și limitări, menite să asigure o utilizare sustenabilă. (similar cu cea din Biosfera Delta Dunarii si multe alte lacuri din UE).Și o serie de autorități (fiecare cu responsabiltăți specifice) - care trebuie să colaboreze, precum:- Apele Române (administratorul lacului - care închiriază anumite suprafețe de lac pentru pontoane etc.)- Ministerul Mediului (în cadrul căruia este și Custodele ANPLS - în special pentru conservarea biodivesității)- Autoritatea Navală Română (pentru siguranța navigației)- Primăriile UAT-urilor riverane lacului (care avizează / autorizează toate construcțiile - inclusiv cele riverane)- ANPA (care se ocupă de gestionare - comercializare a resurselor de acvacultură și piscicultură)- alte căteva autoritățiCustodele ANPLS reprezinta Ministerul Mediului (prin conventia de Custodie nr 345 din 08.07.2014 - pentru 10 ani).Custodele este organ de control (cf. art 50 lit d din OUG 57/2007, aprobata prin legea 49 / 2011).Principalele categorii de sanctiuni sunt prevazute in OUG 57/2007 (dar si in alte acte normative - legate de protectia mediului).Custodele ANPLS este operator de date personale (cf. notificare Nr. 14347/14.07.2016 din cf. L677/2001 - in Registrul de evidență a prelucrării de date cu caracter personal).Custodele poate aplica sanctiuni, conform procedurilor din Ordonanta Guvernului nr 2 / 2001, care prevede:"ART. 18 Contravenientul este obligat să prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele în baza cărora se fac menţiunile prevăzute la art. 16 alin. (3). În caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului agentul constatator poate apela la ofiţeri şi subofiţeri de poliţie, jandarmi sau gardieni publici."In contextul zonei Snagov, organele cu obligatii de a acorda asistenta (la cerere) Custodelui ANPLS, sunt:1a) Politie: Pe lac > Politia Transporturi Navale Snagov: Tel: ? (ori via Apel de Urgenta 112)1b) Politie: Pe uscat > Politia Statiunii Turistice Snagov:  Tel:  ? (ori via Apel de Urgenta 112)1c) Politie: Pe uscat > Politia Primariei Snagov:  Tel: ?2) Jandarmi > Jandarmeria Ilfov: Tel: ? (ori Apel de Urgenta ? )3) Gardieni Publici > Corpul Gardienilor Publici Ilfov: Telefon/Fax: 021.212.75.70, Mobil: 0722.220.285* Nota: Identificarea ambarcatiunilor (deci si a conducatorilor) se poate asigura de catre Autoritatea Navala Romana: Tel: ? (ori via Apel de Urgenta 0800 500 100)Toate autoritatile anterior mentionate, au obligatii de serviciu specifice (care urmeaza a fi specificate mai explicit), inclusiv in zona Snagov, iar dupa si prin prevederile Art 21. din OUG 57/2007 (aprobata prin Legea 49/2011), acestea trebuie sa isi ajusteze suplimentar modul de organizare pentru a putea acorda o asistenta mai eficace pentru protejarea domeniului public si conservarea biodiversitatii din ANPLS.Custodele poate initia / participa si in echipe complexe de control / patrulare (deci impreuna cu alte autoritati).Custodele emite avize pentru modificarile / constructiile imobilelor riverane ANPLS (deci locatiilor riverane).Si Custodele ANPLS are responsabilitati explicite pentru conservarea zonei de protectie de la mal (5 metri de la mal) - unde exista ca obiectiv, nevoia de a (se reface in timp) vegetatia ripariana (cu habitatele specifice).Pe alta parte, PUG-urile comunelor prevad retrageri de 10 metri pentru contructii - fata de limita lacului.Si toate constructiile de la mal si de pe lac nu pot fi decat provizorii si nu se pot face decat cu avizul Custodelui ANPLS.IMPLCATII: activitatile de desfasurat pe Lacul Snagov (ori eventuale interventii / modificari) se fac numai cu avizele (aprobarile) si respectarea tututor prevederilor, a tuturor autoritatilor care au responsabilitati asociate (din mai multe limitari in vigoare, se retin cele mai drastice, cel putin din considerente de preventie).Astfel ca ramane necesara si armonizarea prevederilor legale ale tuturor acestor autoritati.Si in acest context, art. 21 din OUG 57/2007 (care este aprobata prin Legea 49/2011) prevede explicit,(4) Respectarea planurilor de management şi a regulamentelor este obligatorie pentru administratorii ariilor naturale protejate, pentru autorităţile care reglementează activităţi pe teritoriul ariilor naturale protejate, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care deţin sau care administrează terenuri şi alte bunuri şi/sau care desfăşoară activităţi în perimetrul şi în vecinătatea ariei naturale protejate.(5) Planurile de amenajare a teritoriului, cele de dezvoltare locală şi naţională, precum şi orice alte planuri de exploatare/utilizare a resurselor naturale din aria naturală protejată vor fi armonizate de către autorităţile emitente cu prevederile planului de management.(6) Autorităţile locale şi naţionale cu competenţe şi responsabilităţi în reglementarea activităţilor din ariile naturale protejate sunt obligate să instituie, de comun acord cu administratorii ariilor naturale protejate şi, după caz, cu autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi pădurilor, măsuri speciale pentru conservarea sau utilizarea durabilă a resurselor naturale din ariile naturale protejate, conform prevederilor planurilor de management.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Liste de Verificare (în Excel), ca extrase din Planul de Management (nu conțin toate responsabilitățile > citiți tot Monitorul Oficial).Începeți prin a descărca atașamentele acestui mesaj > (apoi) să le listați >(apoi) > completați cu detalii despre modul în care vă conformați la cerințele existente (respectiv cu detalii despre modul și termenul în care urmează să vă conformați)(apoi) > transmiteți Custodelui ANPLS, acest Excel prin email (custode@FundatiaSnagov.ro) / Tel: 0730 097 505.Recomandăm a se parcurge (compara) și cu Listele de Verificare pentru ca exista responsabilitati atat comune cat si specifice si mai ales un mare potential pentru stabilirea unor parteneriate intre toate (urmatoarele) autoritati (cel putin in raport cu nevoile Custodelui ANPLS - deci conservarea patrimoniului natural protejat):PO - Politie (nu au responsabilitati pe suprafata lacului)PTSN - Politia Transporturi Navale (ex: suprafata lacului si 5 m de la mal)GM - Garda de MediuISU - Inspectoratul Situatiilor de UrgentaJ - Jandarmerie
GP - Gardienii Publici (care vor fi adaugati in timp scurt)# Vă invităm să comentați aici tot ce vă este neclar și/sau considerați că pot reprezenta - îmbunătățiri a variantei curente de responsabiltăți și a modui de organizare. Astfel se va acumula (în acest FORUM - per subiecte) Și răspunsuri (relevante) și pentru alți (..).Astfel încât în timp), "dialogul" acumulat aici - se va transforma în clarificări necesare și altora (ajunși în stadii - situații similare).* Dacă totuși aveți situații foarte specifice ori aveți nevoie de o primă / scurtă -  asistență / ajutor / clarificări - sunați după ce aveți în fața dvs. câte o LISTĂ tiparită, pe care să puteți deja nota în rubricile respective - detalii relevante (comunicate telefonic de către Custode). Chiar și pentru acest caz, este necesar ca dvs. în prealabil, să fi citit cele circa 120 pagini ale Planului de Management și a Regulamentului ANPLS - publicate în Monitorul Oficial nr 380bis din 18.05.2016.

12
LACUL SNAGOV este un bun public național și în același timp o Arie Naturală Protejată (ANPLS) cu o biodiversitate de protejat - astfel încât există o serie de reglementări și limitări, menite să asigure o utilizare sustenabilă. (similar cu cea din Biosfera Delta Dunarii si multe alte lacuri din UE).Și o serie de autorități (fiecare cu responsabiltăți specifice) - care trebuie să colaboreze, precum:- Apele Române (administratorul lacului - care închiriază anumite suprafețe de lac pentru pontoane etc.)- Ministerul Mediului (în cadrul căruia este și Custodele ANPLS - în special pentru conservarea biodivesității)- Autoritatea Navală Română (pentru siguranța navigației)- Primăriile UAT-urilor riverane lacului (care avizează / autorizează toate construcțiile - inclusiv cele riverane)- ANPA (care se ocupă de gestionare - comercializare a resurselor de acvacultură și piscicultură)- alte căteva autoritățiCustodele ANPLS reprezinta Ministerul Mediului (prin conventia de Custodie nr 345 din 08.07.2014 - pentru 10 ani).Custodele este organ de control (cf. art 50 lit d din OUG 57/2007, aprobata prin legea 49 / 2011).Principalele categorii de sanctiuni sunt prevazute in OUG 57/2007 (dar si in alte acte normative - legate de protectia mediului).Custodele ANPLS este operator de date personale (cf. notificare Nr. 14347/14.07.2016 din cf. L677/2001 - in Registrul de evidență a prelucrării de date cu caracter personal).Custodele poate aplica sanctiuni, conform procedurilor din Ordonanta Guvernului nr 2 / 2001, care prevede:"ART. 18 Contravenientul este obligat să prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele în baza cărora se fac menţiunile prevăzute la art. 16 alin. (3). În caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului agentul constatator poate apela la ofiţeri şi subofiţeri de poliţie, jandarmi sau gardieni publici."In contextul zonei Snagov, organele cu obligatii de a acorda asistenta (la cerere) Custodelui ANPLS, sunt:1a) Politie: Pe lac > Politia Transporturi Navale Snagov: Tel: ? (ori via Apel de Urgenta 112)1b) Politie: Pe uscat > Politia Statiunii Turistice Snagov:  Tel:  ? (ori via Apel de Urgenta 112)1c) Politie: Pe uscat > Politia Primariei Snagov:  Tel: ?2) Jandarmi > Jandarmeria Ilfov: Tel: ? (ori Apel de Urgenta ? )3) Gardieni Publici > Corpul Gardienilor Publici Ilfov: Telefon/Fax: 021.212.75.70, Mobil: 0722.220.285* Nota: Identificarea ambarcatiunilor (deci si a conducatorilor) se poate asigura de catre Autoritatea Navala Romana: Tel: ? (ori via Apel de Urgenta 0800 500 100)Toate autoritatile anterior mentionate, au obligatii de serviciu specifice (care urmeaza a fi specificate mai explicit), inclusiv in zona Snagov, iar dupa si prin prevederile Art 21. din OUG 57/2007 (aprobata prin Legea 49/2011), acestea trebuie sa isi ajusteze suplimentar modul de organizare pentru a putea acorda o asistenta mai eficace pentru protejarea domeniului public si conservarea biodiversitatii din ANPLS.Custodele poate initia / participa si in echipe complexe de control / patrulare (deci impreuna cu alte autoritati).Custodele emite avize pentru modificarile / constructiile imobilelor riverane ANPLS (deci locatiilor riverane).Si Custodele ANPLS are responsabilitati explicite pentru conservarea zonei de protectie de la mal (5 metri de la mal) - unde exista ca obiectiv, nevoia de a (se reface in timp) vegetatia ripariana (cu habitatele specifice).Pe alta parte, PUG-urile comunelor prevad retrageri de 10 metri pentru contructii - fata de limita lacului.Si toate constructiile de la mal si de pe lac nu pot fi decat provizorii si nu se pot face decat cu avizul Custodelui ANPLS.IMPLCATII: activitatile de desfasurat pe Lacul Snagov (ori eventuale interventii / modificari) se fac numai cu avizele (aprobarile) si respectarea tututor prevederilor, a tuturor autoritatilor care au responsabilitati asociate (din mai multe limitari in vigoare, se retin cele mai drastice, cel putin din considerente de preventie).Astfel ca ramane necesara si armonizarea prevederilor legale ale tuturor acestor autoritati.Si in acest context, art. 21 din OUG 57/2007 (care este aprobata prin Legea 49/2011) prevede explicit,(4) Respectarea planurilor de management şi a regulamentelor este obligatorie pentru administratorii ariilor naturale protejate, pentru autorităţile care reglementează activităţi pe teritoriul ariilor naturale protejate, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care deţin sau care administrează terenuri şi alte bunuri şi/sau care desfăşoară activităţi în perimetrul şi în vecinătatea ariei naturale protejate.(5) Planurile de amenajare a teritoriului, cele de dezvoltare locală şi naţională, precum şi orice alte planuri de exploatare/utilizare a resurselor naturale din aria naturală protejată vor fi armonizate de către autorităţile emitente cu prevederile planului de management.(6) Autorităţile locale şi naţionale cu competenţe şi responsabilităţi în reglementarea activităţilor din ariile naturale protejate sunt obligate să instituie, de comun acord cu administratorii ariilor naturale protejate şi, după caz, cu autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi pădurilor, măsuri speciale pentru conservarea sau utilizarea durabilă a resurselor naturale din ariile naturale protejate, conform prevederilor planurilor de management.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Liste de Verificare (în Excel), ca extrase din Planul de Management (nu conțin toate responsabilitățile > citiți tot Monitorul Oficial).Începeți prin a descărca atașamentele acestui mesaj > (apoi) să le listați >(apoi) > completați cu detalii despre modul în care vă conformați la cerințele existente (respectiv cu detalii despre modul și termenul în care urmează să vă conformați)(apoi) > transmiteți Custodelui ANPLS, acest Excel prin email (custode@FundatiaSnagov.ro) / Tel: 0730 097 505.Recomandăm a se parcurge (compara) și cu Listele de Verificare pentru ca exista responsabilitati atat comune cat si specifice si mai ales un mare potential pentru stabilirea unor parteneriate intre toate (urmatoarele) autoritati (cel putin in raport cu nevoile Custodelui ANPLS - deci conservarea patrimoniului natural protejat):PO - Politie (nu au responsabilitati pe suprafata lacului)PTSN - Politia Transporturi Navale (ex: suprafata lacului si 5 m de la mal)GM - Garda de MediuISU - Inspectoratul Situatiilor de UrgentaJ - Jandarmerie
GP - Gardienii Publici (care vor fi adaugati in timp scurt)# Vă invităm să comentați aici tot ce vă este neclar și/sau considerați că pot reprezenta - îmbunătățiri a variantei curente de responsabiltăți și a modui de organizare. Astfel se va acumula (în acest FORUM - per subiecte) Și răspunsuri (relevante) și pentru alți (..).Astfel încât în timp), "dialogul" acumulat aici - se va transforma în clarificări necesare și altora (ajunși în stadii - situații similare).* Dacă totuși aveți situații foarte specifice ori aveți nevoie de o primă / scurtă -  asistență / ajutor / clarificări - sunați după ce aveți în fața dvs. câte o LISTĂ tiparită, pe care să puteți deja nota în rubricile respective - detalii relevante (comunicate telefonic de către Custode). Chiar și pentru acest caz, este necesar ca dvs. în prealabil, să fi citit cele circa 120 pagini ale Planului de Management și a Regulamentului ANPLS - publicate în Monitorul Oficial nr 380bis din 18.05.2016.

13
LACUL SNAGOV este un bun public național și în același timp o Arie Naturală Protejată (ANPLS) cu o biodiversitate de protejat - astfel încât există o serie de reglementări și limitări, menite să asigure o utilizare sustenabilă. (similar cu cea din Biosfera Delta Dunarii si multe alte lacuri din UE).Și o serie de autorități (fiecare cu responsabiltăți specifice) - care trebuie să colaboreze, precum:- Apele Române (administratorul lacului - care închiriază anumite suprafețe de lac pentru pontoane etc.)- Ministerul Mediului (în cadrul căruia este și Custodele ANPLS - în special pentru conservarea biodivesității)- Autoritatea Navală Română (pentru siguranța navigației)- Primăriile UAT-urilor riverane lacului (care avizează / autorizează toate construcțiile - inclusiv cele riverane)- ANPA (care se ocupă de gestionare - comercializare a resurselor de acvacultură și piscicultură)- alte căteva autoritățiCustodele ANPLS reprezinta Ministerul Mediului (prin conventia de Custodie nr 345 din 08.07.2014 - pentru 10 ani).Custodele este organ de control (cf. art 50 lit d din OUG 57/2007, aprobata prin legea 49 / 2011).Principalele categorii de sanctiuni sunt prevazute in OUG 57/2007 (dar si in alte acte normative - legate de protectia mediului).Custodele ANPLS este operator de date personale (cf. notificare Nr. 14347/14.07.2016 din cf. L677/2001 - in Registrul de evidență a prelucrării de date cu caracter personal).Custodele poate aplica sanctiuni, conform procedurilor din Ordonanta Guvernului nr 2 / 2001, care prevede:"ART. 18 Contravenientul este obligat să prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele în baza cărora se fac menţiunile prevăzute la art. 16 alin. (3). În caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului agentul constatator poate apela la ofiţeri şi subofiţeri de poliţie, jandarmi sau gardieni publici."In contextul zonei Snagov, organele cu obligatii de a acorda asistenta (la cerere) Custodelui ANPLS, sunt:1a) Politie: Pe lac > Politia Transporturi Navale Snagov: Tel: ? (ori via Apel de Urgenta 112)1b) Politie: Pe uscat > Politia Statiunii Turistice Snagov:  Tel:  ? (ori via Apel de Urgenta 112)1c) Politie: Pe uscat > Politia Primariei Snagov:  Tel: ?2) Jandarmi > Jandarmeria Ilfov: Tel: ? (ori Apel de Urgenta ? )3) Gardieni Publici > Corpul Gardienilor Publici Ilfov: Telefon/Fax: 021.212.75.70, Mobil: 0722.220.285* Nota: Identificarea ambarcatiunilor (deci si a conducatorilor) se poate asigura de catre Autoritatea Navala Romana: Tel: ? (ori via Apel de Urgenta 0800 500 100)Toate autoritatile anterior mentionate, au obligatii de serviciu specifice (care urmeaza a fi specificate mai explicit), inclusiv in zona Snagov, iar dupa si prin prevederile Art 21. din OUG 57/2007 (aprobata prin Legea 49/2011), acestea trebuie sa isi ajusteze suplimentar modul de organizare pentru a putea acorda o asistenta mai eficace pentru protejarea domeniului public si conservarea biodiversitatii din ANPLS.Custodele poate initia / participa si in echipe complexe de control / patrulare (deci impreuna cu alte autoritati).Custodele emite avize pentru modificarile / constructiile imobilelor riverane ANPLS (deci locatiilor riverane).Si Custodele ANPLS are responsabilitati explicite pentru conservarea zonei de protectie de la mal (5 metri de la mal) - unde exista ca obiectiv, nevoia de a (se reface in timp) vegetatia ripariana (cu habitatele specifice).Pe alta parte, PUG-urile comunelor prevad retrageri de 10 metri pentru contructii - fata de limita lacului.Si toate constructiile de la mal si de pe lac nu pot fi decat provizorii si nu se pot face decat cu avizul Custodelui ANPLS.IMPLCATII: activitatile de desfasurat pe Lacul Snagov (ori eventuale interventii / modificari) se fac numai cu avizele (aprobarile) si respectarea tututor prevederilor, a tuturor autoritatilor care au responsabilitati asociate (din mai multe limitari in vigoare, se retin cele mai drastice, cel putin din considerente de preventie).Astfel ca ramane necesara si armonizarea prevederilor legale ale tuturor acestor autoritati.Si in acest context, art. 21 din OUG 57/2007 (care este aprobata prin Legea 49/2011) prevede explicit,(4) Respectarea planurilor de management şi a regulamentelor este obligatorie pentru administratorii ariilor naturale protejate, pentru autorităţile care reglementează activităţi pe teritoriul ariilor naturale protejate, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care deţin sau care administrează terenuri şi alte bunuri şi/sau care desfăşoară activităţi în perimetrul şi în vecinătatea ariei naturale protejate.(5) Planurile de amenajare a teritoriului, cele de dezvoltare locală şi naţională, precum şi orice alte planuri de exploatare/utilizare a resurselor naturale din aria naturală protejată vor fi armonizate de către autorităţile emitente cu prevederile planului de management.(6) Autorităţile locale şi naţionale cu competenţe şi responsabilităţi în reglementarea activităţilor din ariile naturale protejate sunt obligate să instituie, de comun acord cu administratorii ariilor naturale protejate şi, după caz, cu autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi pădurilor, măsuri speciale pentru conservarea sau utilizarea durabilă a resurselor naturale din ariile naturale protejate, conform prevederilor planurilor de management.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Liste de Verificare (în Excel), ca extrase din Planul de Management (nu conțin toate responsabilitățile > citiți tot Monitorul Oficial).Începeți prin a descărca atașamentele acestui mesaj > (apoi) să le listați >(apoi) > completați cu detalii despre modul în care vă conformați la cerințele existente (respectiv cu detalii despre modul și termenul în care urmează să vă conformați)(apoi) > transmiteți Custodelui ANPLS, acest Excel prin email (custode@FundatiaSnagov.ro) / Tel: 0730 097 505.Recomandăm a se parcurge (compara) și cu Listele de Verificare pentru ca exista responsabilitati atat comune cat si specifice si mai ales un mare potential pentru stabilirea unor parteneriate intre toate (urmatoarele) autoritati (cel putin in raport cu nevoile Custodelui ANPLS - deci conservarea patrimoniului natural protejat):PO - Politie (nu au responsabilitati pe suprafata lacului)PTSN - Politia Transporturi Navale (ex: suprafata lacului si 5 m de la mal)GM - Garda de MediuISU - Inspectoratul Situatiilor de UrgentaJ - Jandarmerie
GP - Gardienii Publici (care vor fi adaugati in timp scurt)# Vă invităm să comentați aici tot ce vă este neclar și/sau considerați că pot reprezenta - îmbunătățiri a variantei curente de responsabiltăți și a modui de organizare. Astfel se va acumula (în acest FORUM - per subiecte) Și răspunsuri (relevante) și pentru alți (..).Astfel încât în timp), "dialogul" acumulat aici - se va transforma în clarificări necesare și altora (ajunși în stadii - situații similare).* Dacă totuși aveți situații foarte specifice ori aveți nevoie de o primă / scurtă -  asistență / ajutor / clarificări - sunați după ce aveți în fața dvs. câte o LISTĂ tiparită, pe care să puteți deja nota în rubricile respective - detalii relevante (comunicate telefonic de către Custode). Chiar și pentru acest caz, este necesar ca dvs. în prealabil, să fi citit cele circa 120 pagini ale Planului de Management și a Regulamentului ANPLS - publicate în Monitorul Oficial nr 380bis din 18.05.2016.

14
Intalnire – Prezentare - Decizii referitor la stadiul de implementare a Planului de Management si a Regulamentului ANPLS (dupa 10 luni) * 11.04.2017 10:00 la sediul Fundatia Snagov: Fundația Snagov, custode (administrator) al Ariei Naturale Protejate “Lacul Snagov”, în baza  "Convenție de Custodie Nr 354 din 08.07.2014” (disponibilă la adresa http://forum.fundatiasnagov.ro/index.php?topic=217.0) și în baza legislației de mediu și în special a OUG 57/2007, aprobată prin Legea 49 / 2011 cu modificările și completările ulterioare, precum și a Regulamentului și Planului de Management al ANPLS, publicat în Monitorul Oficial partea 1, cu nr. 380 bis din data de 18.05.2016 accesibil și în: http://FORUM.FundatiaSnagov.ro.
 In calitate de organ de control (OUG 57/2007 art 50, lit. d) si agent constatator cat si de utilizator de date persoanale (in Registrul de evidență a prelucrării de date cu caracter personal: Notificare Nr. 14347 din 14.07.2016 cf. L677/2001 – coroborat cu Decizia 200 A.N.S.P.D.C.P. publicata in Monitorul Oficial nr. 969 din 28 decembrie 2015)
 
Va invitam la intalnirea din 11 aprilie 2017, a Grupului de Lucru format din reprezentanti ai autoritatilor cu atributii si responsabilitati in ANPLS “ Lacul Snagov“ Zona Snagov.
 
 > CAND: Marti 11 apr 2017, ora 10:00 - 13:00 (Rugam participantii sa ajunga la ora comunicata)
 
 > UNDE: la Snagov (sos. Snagov nr 78, Snagov sat, Snagov, Ilfov “ la Casuta cu Stuf”). La sfarsitul intalnirii – invitam doritorii sa faca un tur cu vaporasul prin ANPLS (avem nevoie de 90 min – doar pentru o parcurgere dus-intors; Capacitate:  11 locuri)
 
 > CINE: Grupul de Lucru format doar din reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, cu atributii legate de ANPLS - Lacul Snagov - Zona Snagov (fara presa, riverani, localnici etc).
 Participantii sunt responsabilii sau delegatii (de regula “ permanenti), cei carora autoritatile de care apartin, le-au repartizat teritoriul ori tipul de activitate - in discutie
 Punctele de discutat (din agenda de mai jos) doar intre reprezentanti: a, g, d (dar poate se face si una publica).
 
 > DE CE: (scop) pentru clarificari, evidenta nevoi si implicatii, pentru a se putea stabili moduri de lucru care sa ecomiseasca timp si efort
 * Link-ul in FORUM aferent acestei intalniri este: http://forum.fundatiasnagov.ro/index.php?topic=392.msg451#msg451
 
 Mai multe DETALII– pot fi transmise prin email suplimentar (ex: AGENDA, etc)
 
 AGENDA curenta (propusa):
[size=inherit]a) [7-10 min/autoritate] Scurte prezentari a stadiului - conformarii la cerintele (obligatiile) legale care revin autoritatilor conform art. 21 din Legea 49/2011 (OUG 57/2007), odata cu aprobarea (publicarea) Planului de Management si a Regulamentului ANPLS. Ex: Conform aliniatelor art. 21: (4) "respectarea prevederilor (..)" + (5) "armonizarea (..) orice alte planuri de exploatare/utilizare (..)" + (6) "masuri speciale (..)"
 Detalii concrete (in mai multe cazuri – cu precizarea explicita a autoritatii care trebuie sa colaboreze) sunt prezentate in Capitolul 10 din Planul de Management.
 
 b) [20m] Scurta informare cu prezentare „instrumente” utilizate - implementate de catre Custodele ANPLS:
 > TARIFE + chitante
 > Aviz ANPM + Legitimatie + Ordin + Proces Verbal de Constatare Contraventii + exemple de utilizare
 > ETICHETE ambarcatiuni – beneficii – stadiu // Monitorizare biodiversitate
 > FORUM.FundatiaSnagov.ro + Pagini de Facebook (cu Albume etc.)
 
 
c) [20m] Enumerare set probleme + cazuri (abuzuri) relevante de la publicarea in MO a PM+R (18.05.2016)
 
 d) [20+m] Discutie de grup cu Intrebari si Raspunsuri + Subiecte de rezolvat / notat pentru perioada urmatoare
 
 e) [30m] Scurte prezentari / cereri (+mesaje scrise) ale unor categorii de locuitori – utilizatori a resurselor naturale – corelate cu ANPLS. (Ex: bazele sportive traditionale, pescari, cercetatori – specialisti, comunitate, fotografi profesionisti, etc.). Pot fi si (doar) in (ramane) forma scrisa.
 
 f) [20m] Nevoi – Cereri adresate de Custodele ANPLS, per autoritate cu responsabilitati asociate ANPLS
 
 g) * PROPUNERE: Intre 9:00 si 9:50 (sau intre 13:00-14:00) sa existe o 50 minute pentru o discutie (clarificare – cadere de comun asupra unor subiecte, intre reprezenantii autoritatilor care pot acorda sprijinul prevazut prin lege (si/sau necesar) Custodelui ANPLS, pentru identificariea si sanctionarea  contravenientilor din perimetrul ANPLS. Autoritati invitate (cu reprezentanti care pot sa si decida): Autoritatea Navala Romana, Politia Transporturi Navale Snagov, Garda de Mediu, Jandarmerie, Politia Statiunii Turistice Snagov.
 [/size]
 Va prezentam (prin link-urile atasate), detalii despre:
  1) Intalnirea din 27 mai 2016(cu reprezentantii Autoritatilor) si Minuta aferenta (care mai poate fi ajustata – la cerere) > Link:http://forum.fundatiasnagov.ro/index.php?topic=174.msg242#msg242
  2) Intalnirea din 28 mai 2016 (cu propietarii / utilizatorii de Ambarcatiuni de pe lacul Snagov) si Minuta aferenta > Link:
http://forum.fundatiasnagov.ro/index.php?topic=175.msg240#msg240 
 3) Newslettere + Comunicate de Presa (din ultima perioada) se regasesc cautand in Internet in
www.comunicatedepresa cu emitent „Fundatia Snagov” fie in forum.fundatiasnagov.ro
  4) Intalnirea din 23 sep 2016 (cu reprezentantii autoritatilor)
Link:http://forum.fundatiasnagov.ro/index.php?topic=175.msg240#msg240   
  Note:
  1) In Minutele publice, se vor prezenta doar detalii asupra carora se convine de comun acord.
  2) Minutele aferente contin o serie de subiecte / teme, care prezinta subiecte care au cumulat neclaritati si care trebuiesc reconsiderate si monitorizate cu atentie in perioada urmatoare.
 
 Re: PARTICIPARE: este recomandat a se confirma in scris (email la custode@fundatiasnagov.ro ori fax: la 0372 005 110 participarea (cine, cate persoane/autoritate) iar la sosirea in locatie, completarea in tabelul de prezenta a actiunii. Anexat se afla si invitatia transmisa oficial, prin fax / email.

15
LACUL SNAGOV este un bun public național și în același timp o Arie Naturală Protejată (ANPLS) cu o biodiversitate de protejat - astfel încât există o serie de reglementări și limitări, menite să asigure o utilizare sustenabilă. (similar cu cea din Biosfera Delta Dunarii si multe alte lacuri din UE).Și o serie de autorități (fiecare cu responsabiltăți specifice) - care trebuie să colaboreze, precum:- Apele Române (administratorul lacului - care închiriază anumite suprafețe de lac pentru pontoane etc.)- Ministerul Mediului (în cadrul căruia este și Custodele ANPLS - în special pentru conservarea biodivesității)- Autoritatea Navală Română (pentru siguranța navigației)- Primăriile UAT-urilor riverane lacului (care avizează / autorizează toate construcțiile - inclusiv cele riverane)- ANPA (care se ocupă de gestionare - comercializare a resurselor de acvacultură și piscicultură)- alte căteva autoritățiCustodele ANPLS reprezinta Ministerul Mediului (prin conventia de Custodie nr 345 din 08.07.2014 - pentru 10 ani).Custodele este organ de control (cf. art 50 lit d din OUG 57/2007, aprobata prin legea 49 / 2011).Principalele categorii de sanctiuni sunt prevazute in OUG 57/2007 (dar si in alte acte normative - legate de protectia mediului).Custodele ANPLS este operator de date personale (cf. notificare Nr. 14347/14.07.2016 din cf. L677/2001 - in Registrul de evidență a prelucrării de date cu caracter personal).Custodele poate aplica sanctiuni, conform procedurilor din Ordonanta Guvernului nr 2 / 2001, care prevede:
"ART. 18 Contravenientul este obligat să prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele în baza cărora se fac menţiunile prevăzute la art. 16 alin. (3). În caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului agentul constatator poate apela la ofiţeri şi subofiţeri de poliţie, jandarmi sau gardieni publici."
In contextul zonei Snagov, organele cu obligatii de a acorda asistenta (la cerere) Custodelui ANPLS, sunt:1a) Politie: Pe lac > Politia Transporturi Navale Snagov: Tel: ? (ori via Apel de Urgenta 112)1b) Politie: Pe uscat > Politia Statiunii Turistice Snagov:  Tel:  ? (ori via Apel de Urgenta 112)1c) Politie: Pe uscat > Politia Primariei Snagov:  Tel: ?2) Jandarmi > Jandarmeria Ilfov: Tel: ? (ori Apel de Urgenta ? )3) Gardieni Publici > Corpul Gardienilor Publici Ilfov: Telefon/Fax: 021.212.75.70, Mobil: 0722.220.285* Nota: Identificarea ambarcatiunilor (deci si a conducatorilor) se poate asigura de catre Autoritatea Navala Romana: Tel: ? (ori via Apel de Urgenta 0800 500 100)Toate autoritatile anterior mentionate, au obligatii de serviciu specifice (care urmeaza a fi specificate mai explicit), inclusiv in zona Snagov, iar dupa si prin prevederile Art 21. din OUG 57/2007 (aprobata prin Legea 49/2011), acestea trebuie sa isi ajusteze suplimentar modul de organizare pentru a putea acorda o asistenta mai eficace pentru protejarea domeniului public si conservarea biodiversitatii din ANPLS.Custodele poate initia / participa si in echipe complexe de control / patrulare (deci impreuna cu alte autoritati).Custodele emite avize pentru modificarile / constructiile imobilelor riverane ANPLS (deci locatiilor riverane).Si Custodele ANPLS are responsabilitati explicite pentru conservarea zonei de protectie de la mal (5 metri de la mal) - unde exista ca obiectiv, nevoia de a (se reface in timp) vegetatia ripariana (cu habitatele specifice).Pe alta parte, PUG-urile comunelor prevad retrageri de 10 metri pentru contructii - fata de limita lacului.Si toate constructiile de la mal si de pe lac nu pot fi decat provizorii si nu se pot face decat cu avizul Custodelui ANPLS.IMPLCATII: activitatile de desfasurat pe Lacul Snagov (ori eventuale interventii / modificari) se fac numai cu avizele (aprobarile) si respectarea tututor prevederilor, a tuturor autoritatilor care au responsabilitati asociate (din mai multe limitari in vigoare, se retin cele mai drastice, cel putin din considerente de preventie).Astfel ca ramane necesara si armonizarea prevederilor legale ale tuturor acestor autoritati.Si in acest context, art. 21 din OUG 57/2007 (care este aprobata prin Legea 49/2011) prevede explicit,(4) Respectarea planurilor de management şi a regulamentelor este obligatorie pentru administratorii ariilor naturale protejate, pentru autorităţile care reglementează activităţi pe teritoriul ariilor naturale protejate, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care deţin sau care administrează terenuri şi alte bunuri şi/sau care desfăşoară activităţi în perimetrul şi în vecinătatea ariei naturale protejate.(5) Planurile de amenajare a teritoriului, cele de dezvoltare locală şi naţională, precum şi orice alte planuri de exploatare/utilizare a resurselor naturale din aria naturală protejată vor fi armonizate de către autorităţile emitente cu prevederile planului de management.(6) Autorităţile locale şi naţionale cu competenţe şi responsabilităţi în reglementarea activităţilor din ariile naturale protejate sunt obligate să instituie, de comun acord cu administratorii ariilor naturale protejate şi, după caz, cu autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi pădurilor, măsuri speciale pentru conservarea sau utilizarea durabilă a resurselor naturale din ariile naturale protejate, conform prevederilor planurilor de management.+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Liste de Verificare (în Excel), ca extrase din Planul de Management (nu conțin toate responsabilitățile > citiți tot Monitorul Oficial).Începeți prin a descărca atașamentele acestui mesaj > (apoi) să le listați >(apoi) > completați cu detalii despre modul în care vă conformați la cerințele existente (respectiv cu detalii despre modul și termenul în care urmează să vă conformați)(apoi) > transmiteți Custodelui ANPLS, acest Excel prin email (custode@FundatiaSnagov.ro) / Tel: 0730 097 505.Recomandăm a se parcurge (compara) și cu Listele de Verificare pentru ca exista responsabilitati atat comune cat si specifice si mai ales un mare potential pentru stabilirea unor parteneriate intre toate (urmatoarele) autoritati (cel putin in raport cu nevoile Custodelui ANPLS - deci conservarea patrimoniului natural protejat):PO - Politie (nu au responsabilitati pe suprafata lacului)PTSN - Politia Transporturi Navale (ex: suprafata lacului si 5 m de la mal)GM - Garda de MediuISU - Inspectoratul Situatiilor de UrgentaJ - Jandarmerie
GP - Gardienii Publici (care vor fi adaugati in timp scurt)# Vă invităm să comentați aici tot ce vă este neclar și/sau considerați că pot reprezenta - îmbunătățiri a variantei curente de responsabiltăți și a modui de organizare. Astfel se va acumula (în acest FORUM - per subiecte) Și răspunsuri (relevante) și pentru alți (..).Astfel încât în timp), "dialogul" acumulat aici - se va transforma în clarificări necesare și altora (ajunși în stadii - situații similare).* Dacă totuși aveți situații foarte specifice ori aveți nevoie de o primă / scurtă -  asistență / ajutor / clarificări - sunați după ce aveți în fața dvs. câte o LISTĂ tiparită, pe care să puteți deja nota în rubricile respective - detalii relevante (comunicate telefonic de către Custode). Chiar și pentru acest caz, este necesar ca dvs. în prealabil, să fi citit cele circa 120 pagini ale Planului de Management și a Regulamentului ANPLS - publicate în Monitorul Oficial nr 380bis din 18.05.2016.

Pagini: [1] 2 3 ... 5