Autor Subiect: RESPONSABILITĂȚI (Liste Verificare) pentru: AMBARCAȚIUNI (utilizatori/riverani)  (Citit de 412 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Administrator

 • Ajut(ăm) la Conservarea și utilizarea sustenabilă a Patrimoniului Natural și Cultural al Zonei Snagov
 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Mesaje postate: 107
 • Karma: +0/-0
 • Text personal => www.FundatiaSnagov.ro
  • Vezi Profilul
  • www.FundatiaSnagov.ro
LACUL SNAGOV este un bun public național și în același timp o Arie Naturală Protejată (ANPLS) cu o biodiversitate de protejat - astfel încât există o serie de reglementări și limitări, menite să asigure o utilizare sustenabilă. (similar cu cea din Biosfera Delta Dunarii si multe alte lacuri din UE).
Și o serie de autorități (fiecare cu responsabiltăți specifice) - care trebuie să colaboreze, precum:
- Apele Române (administratorul lacului - care închiriază anumite suprafețe de lac pentru pontoane etc.)
- Ministerul Mediului (în cadrul căruia este și Custodele ANPLS - în special pentru conservarea biodivesității)
- Autoritatea Navală Română (pentru siguranța navigației)
- Primăriile UAT-urilor riverane lacului (care avizează / autorizează toate construcțiile - inclusiv cele riverane)
- ANPA (care se ocupă de gestionare - comercializare a resurselor de acvacultură și piscicultură)
- alte căteva autorități

Ambarcatiunile (mai ales cele motorizate si apoi prin efectul cumulativ al acestora) - genereaza o serie de factori cu impact negativ (valuri - zgomot - vibratii - pierderi de hidrocarburi etc.), care trebuie limitati si gestionati (cantitativ + cumulativ) la un nivel suportabil in raport cu nevoile de conservare.
Exista atat studii stiintifice care (re)confirma explicit acest lucru cat si cerinte si recomandari asociate.
Vizual (si informativ / educativ) - sunt realizate si postate in YouTube.com cateva scurte filme (specific si reprezentativ pentru Lacul Snagov) care pot fi regasite folosind cuvintele cheie "Snagov  valuri zgomot".

IMPLCATII: activitatile de desfasurat pe Lacul Snagov (ori eventuale interventii / modificari) se fac numai cu avizele (aprobarile) si respectarea tututor prevederilor, a tuturor autoritatilor care au responsabilitati asociate (din mai multe limitari in vigoare, se retin cele mai drastice, cel putin din considerente de preventie).
Astfel ca ramane necesara si armonizarea prevederilor legale ale tuturor acestor autoritati.
Si in acest context, art. 21 din OUG 57/2007 (care este aprobata prin Legea 49/2011) prevede explicit,
(4) Respectarea planurilor de management şi a regulamentelor este obligatorie pentru administratorii ariilor naturale protejate, pentru autorităţile care reglementează activităţi pe teritoriul ariilor naturale protejate, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care deţin sau care administrează terenuri şi alte bunuri şi/sau care desfăşoară activităţi în perimetrul şi în vecinătatea ariei naturale protejate.
(5) Planurile de amenajare a teritoriului, cele de dezvoltare locală şi naţională, precum şi orice alte planuri de exploatare/utilizare a resurselor naturale din aria naturală protejată vor fi armonizate de către autorităţile emitente cu prevederile planului de management.
(6) Autorităţile locale şi naţionale cu competenţe şi responsabilităţi în reglementarea activităţilor din ariile naturale protejate sunt obligate să instituie, de comun acord cu administratorii ariilor naturale protejate şi, după caz, cu autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi pădurilor, măsuri speciale pentru conservarea sau utilizarea durabilă a resurselor naturale din ariile naturale protejate, conform prevederilor planurilor de management.

Contextul legal s-a schimbat din 18.05.2016 odata cu publicarea in Monitorul Ofical a Planului de Management si a Regulamentului ANPLS. Astfel incat toate autoritatile (inclusiv Autoritatea Navala Romana) trebuie sa preia si sa se conformeze limitarilor nou stabilite. In acest context, ANR ar fi trebuit (de urgenta) sa comunice explicit (public) ca:
a) preleveaza prevederile (limitarile) din textele PM+R ANPLS (fata de cele din Regulamentul de Navigatie OMT 920/2003) in cazul tuturor suprapunerilor de reglementare (si se putea prezenta un mic tabel);
b) sa anunte (invite) formarea unui grup de lucru cu toate autoritatile care au competente (asa cum a solicitat si propus explicit si Secretarul de Stat de la Ministerul Mediului si in scris in septembrie 2016). Si versiunea rezultata (a unui nou Regulament de Navigatie) sa intre in dezbatere publica in perioada X - Y (astfel incat la inceputul sezonului 2017, sa existe un Noul Regulament de Navigatie pe lacul Snagov). Nevoie si implicatii comunicate si discutate intre Custodele ANPLS si ANR (in special Capitania Port Snagov) inca din 2010;
* In prezent, ANR este in intaziere (peste 9 luni pana in martie 2017) si prin ne-eliminarea explicita a prevederilor sale (din OMT 920/2003), care sunt contradictorii prevederilor din R+PM al ANPLS si mentin o ambiguitate (dualism) legislativ.
** Adresa ANR cu nr. ??? /din 05.05.2016, recunoaste si precizeaza explicit dreptul Custodelui ANPLS de a aplica sanctiunile prevazute in R+PM al ANPLS (in mod independent de prevederile si responsabilitatile ANR). Insa aceasta adresa a fost doar intre 2 autoritati si nici nu a fost reluata / sustinuta public cu ocazia suitei de evenimente - conferinta de presa si comunicate de presa, organizata de Custodele ANPLS (si la care a invitat explicit reprezentantii ANR).

Clarificare: OMT 920/2003 este un act juridic mult inferior Legii 49/2011 (care aproba OUG 57/2007 - si prin care se transpun 2 Directive Europene, care au - la randul lor - putere de lege). Iar ANR trebuia (administrativ) sa ia masurile legale, mentionate explicit (si in scris) si de Ministerul Mediului etc.

Astfel RIVERANII (dar si administratorii din LOCATIILE PUBLICE RIVERANE) cat si toti cei care "intra" pe lac (si apoi in ANPLS) prin diferite locuri, trebuie sa se conformeze prevederilor din Regulament (in special) si apoi celor din Planul de Management. Si o parte dintre acestia (in anumite situatii / conditii) - sa plateasca TARIFEle avizate de Ministerul Mediului. Pentru intrare (vizitare - ca persoana fizica) cat si corelat cu tipul de ambarcatiune (care - acesta, in special - are impact diferentiat de mediu). Iar agentii economici (locali) care utilizeaza frecvent ambarcatiunile motorizate (pentru activitati recurente) - trebuie sa aiba un aviz, prin care se descriu si stabilesc (mai exact) conditiile si limitarile asociate utilizarii ambarcatiunilor.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Liste de Verificare (în Excel), ca extrase din Planul de Management (nu conțin toate responsabilitățile > citiți tot Monitorul Oficial).
Începeți prin a descărca atașamentele acestui mesaj > (apoi) să le listați >
(apoi) > completați cu detalii despre modul în care vă conformați la cerințele existente (respectiv cu detalii despre modul și termenul în care urmează să vă conformați)
(apoi) > transmiteți Custodelui ANPLS, acest Excel prin email (custode@FundatiaSnagov.ro
) / Tel: 0730 097 505.

# Vă invităm să comentați aici tot ce vă este neclar și/sau considerați că pot reprezenta - îmbunătățiri a variantei curente de responsabiltăți și a modui de organizare. Astfel se va acumula (în acest FORUM - per subiecte) Și răspunsuri (relevante) și pentru alți (..).
Astfel încât în timp), "dialogul" acumulat aici - se va transforma în clarificări necesare și altora (ajunși în stadii - situații similare).

* Dacă totuși aveți situații foarte specifice ori aveți nevoie de o primă / scurtăasistență / ajutor / clarificări - sunați după ce aveți în fața dvs. câte o LISTĂ tiparită, pe care să puteți deja nota în rubricile respective - detalii relevante (comunicate telefonic de către Custode). Chiar și pentru acest caz, este necesar ca dvs. în prealabil, să fi citit cele circa 120 pagini ale Planului de Management și a Regulamentului ANPLS - publicate în Monitorul Oficial nr 380bis din 18.05.2016.

Notă: Detalii suplimentare (TARIFE, etichete ambarcatiuni etc.) gasiti tot in acest FORUM, ori le puteti primi cu CERERE transmisa la custode@FundatiaSnagov.ro ori tel: 0730 097 505
« Ultima Modificare: Martie 12, 2017, 01:20:10 p.m. de Administrator »
Custode ANPLS => custode@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0730 097 505
Fundatia Snagov => office@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0720 762 468