Autor Subiect: Garda de Mediu, in 7 ani, nu a reusit sa opreasca nici o distrugere sesizata  (Citit de 868 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Custode ANPLS

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 125
  • Karma: +0/-1
  • Tel: 0730 097 505 * custode@fundatiasnagov.ro
    • Vezi Profilul
Garda de Mediu Ilfov, in circa 7 ani (si dupa peste 20 de sesizari scrise transmise de catre Custodele ANPLS), nu a reusit sa opreasca nici una din distrugerile ilegale facute de riverani (desi prevederile legale sunt clare - L49/2011 - OUG 57/2007).

Astfel Patrimoniul Natural din ANPLS (circa 171 specii protejate si rare - in 4 habitate principale) continua a fi distrus.

In opinia membrilor Fundatiei Snagov, a voluntarilor si partenerilor nostri, este o adevarata "performanta" pentru Garda de Mediu Ilfov / Biodiversitate, sa nu reuseasca sa opreasca nici unul din cei peste 15 riverani, care au distrus habitate de la maluri (unde se face destufizare > umpleri cu pamant si intrare in lac deci ANPLS, > betonarea malurilor > constructii pe lac si la maluri - toate fara acte).

Astfel incat, corelat si absentele / ignorarea constanta a Primariei Snagov (=urbanism), avand in vedere rezultatele + perioada si numarul mare de cazuri / distrugeri => se poate concluziona ca este rezultatul unui Grup Infractional Organizat.

Extrem de evidente sunt cel putin: lipsa de reactie / raspuns (macar in 30 de zile la suitele de adrese transmise). Lipsa de actiuni de stopare - sistare si sanctiuni. Lipsa de colaborare cu alte institutii (si santionarea acestora - de exemplu Primaria Snagov care recunoaste in scris ca timp de mai multi ani nu a facut controale pentru constructiile de la lac pentru ca ... nu ar avea ambarcatiune !).

Dar Garda de Mediu nu a luat nici o masura nici cand Custodele ANPLS a fost atacat de infractori (si a demonstrat cu filme si alte inregistrari postate si in YouTube.com). De fapt, in opinia si experienta Custodelui ANPLS, in timp, principala problema a ajuns sa fie reprezentata chiar de Garda de Mediu Ilfov / Biodiversitate, care, in mod repetat, opus afirmatiilor > sesizarilor scrise > incadrarilor legale facute pentru infractiunile din ANPLS, prin lipsa si comportament a transmis si intarit in comunitate (inclusiv in fata infractorilor) ca nu conteaza legea si pot continua cu distrugerile de patrimoniu natural - chiar si in ANPLS. Ceea ce acestia au si facut.

CEREREA Custodelui ANPLS si a ECO-CIVICA este de a se verifica responsabilii de la Garda de Mediu si a se trage la raspundere toate partile implicate: Garda de Mediu - riverani care au cerut si beneficiat de distrugeri - faptuitorii (care au facut lucrarile).

Distrugerile din ANPLS, cumulat, reprezinta peste 400 de metri de mal cu habitate iar costurile de refacere sunt estimate la peste 1.000.000 Euro (caci latimea de refacut variaza intre 8 si 25 de metri si include atat eliminarea constructiilor ilegale cat si refacere ecologica cu replantari de stuf, nuferi, salcii si alte plante acvatice specifice.

Este profund nedrept ca un Custode voluntar sa acumuleze doar felurite tipuri de amenintari de la infractori, iar reprezentantii statului cu drept de legitimare > control > amenda si autoritate si experienta, sa nu isi indeplineasca atat de mult timp si de atat de multe ori atributiile de serviciu (pentru care sunt retribuiti si au si resursele materiale, incomparabile cu cele ale custozilor voluntari).

Prin prezenta INVITAM / SOLICITAM si alte institutii abilitate si cu responsabilitati sa se autosesizeze (cat si presa) si sa ne solicite mai multe documente legate de cazurile semnalate si sa participe la patrulari - vizite - verificari in teren in perioada urmatoare.

Tot ceea ce ne dorim (si avem nevoie - critica) este sa putem STOPA procesul de distrugere din ANPLS (de fapt lacul Snagov), care consta in lucrari realizate de echipe de localnici (fara acte) si care constau in constructii ilegale pe lac si la maluri. Avem mare nevoie de un sprijin si colaborare REALA din partea institutiilor statului.
Si nu mai este acceptabil ca reprezentantii Garzii de Mediu, prin comportamentul lor, sa continue (de fapt) incurajarea infractorilor de pe lacul Snagov (formata din faptuitori dar si beneficiari - rivenari).

Exista pe lacul Snagov riverani care reprezinta MODELE, in sensul ca au conservat malurile, au stuf in dreptul locatiei, au pontoane ecologice (adica din plastic, flotante, modulare) si deci pe lac si in zona de mal (de protectie) nu au constructii permamente. Deci SE POATE. Astfel incat (dupa 7 ani de munca a voluntarilor) tot ce mai trebuie facut, este de a se STOPA infractiunile, de a se clarifica/verifica/identifica legalitatea a ceea ce exista in prezent si a se da exemplu si reveni catre ceea ce prevede legea, respectiv exemplele si modele POZITIVE care exista chiar pe lacul Snagov.

https://web.facebook.com/media/set/?set=a.381923542017100.1073741859.177257029150420&type=1&l=55ce3fe069
Custodele ANPLS in baza conventiei de custodie 356 din 08.07.2014 cu MMAP.
Isi desfasoara activitatea in baza Planului de Management si a Regulamentului aprobat prin OM MMAP nr 652 din 31.03.2016 (publicat si in Monitorul Oficial nr ??? din ??.04.2016)