Autor Subiect: 111 specii de Zooplancton (faza incipienta de mesotrofie - eutrofie)  (Citit de 782 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline Custode ANPLS

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 125
  • Karma: +0/-1
  • Tel: 0730 097 505 * custode@fundatiasnagov.ro
    • Vezi Profilul
Pentru Lacul Snagov s-a facut o inventariere (pentru prima data) a speciilor de plancton.

Totodata a aparut si primul articol stiintific dedicat si riguros, pentru Lacul Snagov: "The zooplankton of the lake Snagov (Romania): Diversity, structure and production" - ROM. J. BIOL. - ZOOL., VOLUME 59, No. 2, P. 129-142, BUCHAREST, 2014

Acestea, datorita Fundatiei Snagov care a initiat > derulat o finantare POS-MEDIU, astfel ca a fost posibil ca in perioada 2011-2012 sa se colecteze date si ulterior sa se interpreteze semnificatia acestora.

Nota: Detalii suplimentare pot fi obtinute de la Fundatia Snagov.

IMPORTANTA acestei inventarieri este foarte mare.
Caci reprezinta nu numai o "poza" a situatiei la momentul 2011-2012, dar si datele necesare pentru a initia diferite abordari care sa permita reducerea EUTROFIZARII lacului si mai ales o necesara coversie:
1) de la o prezenta predominant cu ALGE (in suspensie si in special in zona suprafetei lacului), fapt ce genereaza si o apa "tulbure", la
2) o prezenta predominant cu PLANTE (pe fundul lacului) si cu apa limpede. Asa cum a fost lacul Snagov dintotdeauna, pana la inceputul anilor 197x, cu agravare in anii 198x si cu o combinatie de distrugeri - in ultimii 25 de ani

Adica, o "refacere" (re-limpezire si re-populare / revenire cu crestere a cantitatilor de specii, inclusiv PESTE), depindea de existenta unui prim studiu de acest tip.

Apreciem ca in articolul realizat de cercetatorii: Victor Zinevici, Larisa Florescu, Laura Parpala, Mirela Modoveanu, s-a inclus Aknowledgements (pag 12): (..) SMIS 17610 (..) Constantin Turmac (..) Snagov Foundation (..)

+++
MONITORIZAREA evolutiei (schimbarilor) planctonului in lacul Snagov se poate face cu echipamente adecvate.
Custodele are NEVOIE de circa 3 echipamente (buget de circa 600 de euro pentru a si le confectiona in regie proprie). Astfel, poate monitoriza direct (chiar lunar) un set de cel putin 4-9 parametri, conserva in formol 4% ce colecteaza si ulterior, cercetatorii ar putea analiza ceea ce s-a colectat si conservat periodic.
Custodele ANPLS in baza conventiei de custodie 356 din 08.07.2014 cu MMAP.
Isi desfasoara activitatea in baza Planului de Management si a Regulamentului aprobat prin OM MMAP nr 652 din 31.03.2016 (publicat si in Monitorul Oficial nr ??? din ??.04.2016)