Autor Subiect: Baza legală a TARIFELOR + Clarificări/Justificare operațională  (Citit de 1924 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Custode ANPLS

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 125
  • Karma: +0/-1
  • Tel: 0730 097 505 * custode@fundatiasnagov.ro
    • Vezi Profilul
.. se va completa cu TABELUL TARIFELOR si detaliile aferente, in cateva zile ...

Exista o gama larga de GRATUITATI: localnici, riverani, cercetatori, etc.
O parte din aceste tarife se vor vira catre bugetul de stat. Iar colectarea acestor tarife (in special cea de acces / vizitare) reprezinta o obligatie a Custodelui.

BAZA LEGALĂ:
1) articolul 30 din OUG 57/2007 aprobata prin Legea 49/2011 cu modificarile si completarile ulterioare;
2) Ordinul MMSC nr 1052/2014 privind aprobarea Metodologiei de atribuire în administrare și custodie a ariilor naturale protejate
3) Ordinul MMAP Ordinul nr. 3836/2012 privind aprobarea metodologiei de avizare a tarifelor instituite de către admnistratorii/custozii ariilor naturale protejate pentru vizitarea ariilor naturale protejate, pentru analizarea documentațiilor și eliberarea de avize conform legii, pentru fotografiatul și filmatul în scop comercial;
4) Regulamentul ANPLS, art. 15,16,17,18;
5) Ordinul MMAP nr 652 din 31.03.2016, publicat in Monitorul Oficial nr 380bis din 18.05.2016

Clarificări / Justificare operațională:
a) custodele trebuie să aibă o evidență / control asupra persoanelor (+mijloacelor de transport - ambarcațiunilor) care intra (parcurg) ANPLS, precum și a activităților desfășurate în perimetrul acesteia;
b) tarifele colectate, completează resursele financiare - necesare administrării ANPLS; Parte din acestea se vireaza la bugetul de stat;
c) sumele rezultate, sunt destinate activităților prevăzute în Planul de Management ANPLS;
d) pentru implementarea prevederilor din Planul de Management ANPLS, custodele trebuie să atragă și alte sume (suplimentare).

* EXEMPLE concrete (operaționale): benzina necesară deplasării pe lac (patrulări / monitorizări), personal, comunicații (telefon, internet), consumabile (monitorizări specii și habitate), asistență juridică, regie (contabilitate, etc.), etc.
** Alte cheltuieli: Panouri de informare - constientizare, materiale de informare - constientizare, tipizate (formulare etc), scolarizari, delegatii aferente participarii la sedintele de CAT APM Ilfov (care presupun delegatii), asistenta juridica, etc.
*** Cheltuieli aferente proiectelor (activitatilor) prevazute in Planul de Management.

# Detaliile concrete (valoarea exactă a tarifelor, mod de comunicare/plată, ) - vor fi comunicate în scurt timp în acest loc.

[size=0pt]TARIFE de vizitare (persoane):[/size][size=0pt]
 2) Gratuități (cf. prevederilor din OM 3836/2012 — Art 3) “Tariful de vizitare se plătește de persoanele fizice și juridice care vizitează ariile naturale protejate, excepție făcând:
- membrii comunităților locale (pe baza de act doveditor - ex: act de identitate ori act de proprietate)
- personalul structurii de administrare / custodelui și membrii Consiliului științific (legitimitatie - calitate de membru)
- personalul Academiei Române (legitimatie)
- persoanele fizice sau juridice care desfășoară activități de cercetare pe suprafața ariilor naturale protejate (legitimatie / aviz - permis emis de Custodele ANPLS)

- reprezentanții autorităților publice centrale pentru protecția mediului și a structurilor din subordine (legitimatie)
- persoanele cu handicap, proprietarii / concesionarii și administratorii de terenuri și luciu de apă din ariile naturale protejate respective (acte)
- persoane care desfășoară activități autorizate prin acte de reglementare în vigoare pe teritoriul ariei protejate (permise - avize emise de Custodele ANPLS)
- precum și alte categorii de persoane care sunt prevăzute în mod expres de fiecare administrator / custode ca fiind exceptate de la plata tarifelor de vizitare, trebuie să poată fi identificate de custode (ori alte organe de control).”
 2a) alte gratuități:
 - personalul și ambarcațiunile bazelor sportive naționale de sporturi nautice (canotaj - caiac — canoe). Aceastea nu oferă agreement nautic motorizat;
 - grupurile organizate (minim 8 persoane) aflate în acțiuni / proiecte de informare, conștientizare, educație,
[/size]legat de ANPLS, biodiversitate, conservare, ecologie ori similar[size=0pt] (copii sub 14 ani, [/size]studenți și masteranzi la biologie or similar[size=0pt]) cu obiective comunicate în prealabil în scris custodelui ANPLS și avizate de acesta (tot în scris);
 - copii care au varsta sub 14 ani și sunt însoțiti de părinți, adulți — cadre didactice.
 2b) reducere de 50%pentru: p
[/size]ensionari și copii între 14 și 18 ani, care pot dovedi calitatea / vârsta cu acte valide;

3
[size=0pt]) tarif de vizitare[/size][1][size=0pt] platit de clienții societăților comerciale riverane ANPLS cât și invitații riveranilor (deci alții decât proprietarii împreună cu rudele de gradul 1 și 2, și personalul administrativ — local)

4) tarif de vizitare platit de pescarii amatori, adică cei cu permise de pescuit valabile, care sunt asociați vizitatorilor, chiar și când stau pe mal — căci pescuiesc în ANPLS

   
 [/size][size=0pt][1][/size][size=0pt] Pentru o evidență și tarifare simlificata a vizitatorilor, conducatorii ambarcatiunulor anunta custodele in avans si se angajeaza sa plateasca tariful de vizitare, transmitand un SMS la 0730 097 505 ori la email custode@fundatiasnagov.ro cu urmatoarele informatii: numarul de pe eticheta primita de ambarcatiune / numele conducatorului / numarul vizitatorilor / data si ora inceperii / durata. Alternativa acestui mod de comunicare — lucru este de a contacta fizic in avans custodele la sediul acstuia si a plati un tarif declarat - estimat;
  [/size]
« Ultima Modificare: Iunie 06, 2016, 08:23:48 p.m. de Administrator »
Custodele ANPLS in baza conventiei de custodie 356 din 08.07.2014 cu MMAP.
Isi desfasoara activitatea in baza Planului de Management si a Regulamentului aprobat prin OM MMAP nr 652 din 31.03.2016 (publicat si in Monitorul Oficial nr ??? din ??.04.2016)