Autor Subiect: 19-mai-2016 > Scurt Comunicat de Presa al Custodelui ANPLS + Invitatie  (Citit de 1069 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Custode ANPLS

 • Full Member
 • ***
 • Mesaje postate: 125
 • Karma: +0/-1
 • Tel: 0730 097 505 * custode@fundatiasnagov.ro
  • Vezi Profilul
Planul de Management si Regulamentul ANPLS, s-a publicat si in Monitorul Oficial (nr 380 si 380 bis din 18-mai-2016).

Fundatia Snagov va organiza duminica 22 mai 2016 ora 11:00 o prima scurta prezentare a principalelor noutati si implicatii aduse de aceste reglementari.
Adresa locului de intalnire/desfasurare: Sediul Fundatia Snagov, sos. Snagov nr 78, Snagov sat (la “Casuta cu Stuf”). Este recomandata confirmarea participarii la custode@FundatiaSnagov.ro ori tel 0730 097 505 si la sosire, inregistrarea in foile de la Receptia evenimentului.
Nu promitem ca e posibil chiar in 22 mai (dar sigur in urmatoarele intalniri), in masura posibilitatilor logistice, cateva grupuri de maxim 11 persoane (odata) vor putea fi invitate sa faca o parcurgere cu un vaporas pe lacul Snagov, prin ANPLS. Pentru a putea vedea si asocia mai bine cateva din modificarile care intervin.

Deja, detalii complete cat si unele elemente suplimentare si interesante, pot fi regasite in FORUM.FundatiaSnagov.ro[/u]]FORUM.FundatiaSnagov.ro unde cei interesati se pot inregistra, apoi posta intrebari, comentarii, propuneri etc. Caci aceasta va fi principala platforma de comunicare si management a custodelui, in prezent fiind in curs de completare mai multe categorii de informatii (din cele realizate in ultimii 7 ani de activitate).

Reglementarile nou introduse, se bazeaza pe constatarile si recomandarile rezultate dintr-un set de 10 studii stiintifice (initiate de Fundatia Snagov prin finantare UE – POS MEDIU), legislatia internationala, europeana si nationala, pe un set de consultari si dezbateri publice derulate in ultimii 4 ani.
Si astfel se implementeaza si pe lacul Snagov, ceea ce (de exemplu) este deja aprobat si pentru Rezervatia Biosfera Delta Dunarii. Care de mai multi ani are cerinte si restrictii similare, tocmai pentru ca ambele au habitate si specii identice si rezulta ca si masurile de conservare vor fi similare.
Si astfel se mai apropie si administrarea lacului Snagov de exemple precum lacurile: Como (Italia), Bled (Slovenia), Balaton (Ungaria) etc. Adica zone verzi protejate, aflate in apropierea unor mari metropole. Unde, daca nu se respecta un set de reguli de conservare, rapid se distruge (antropizeaza) tot ce mai exista si se poate ajunge la disparitia si anularea exact a principalelor atractii. In cazul Snagov: “verde, natura, bogata biodiversitate, liniste, posibilitate de miscare in aler liber”

Fundatia Snagov va organiza in urmatoarele 6 saptamani, in special in weekend, cu incepere de la ora 11:00 si o durata de 60-120 minute, o suita de intalniri cu prezentari si discutii de clarificare cu riveranii, cu locuitorii, reprezentanti mass-media, pentru a usura si accelera trecerea cat mai repede la o implementare eficace a masurilor de conservare.
In paralel, vom face intalniri si patrulari si in cursul saptamanii cu reprezentanti ai unor autoritati cu responsablitati asociate lacului Snagov si se pot definitiva noi protocoale de colaborare cu diferite autoritati, pentru simplificarea - minimizarea – armonizarea verificarilor preventive.
Caci exista peste 40 de factori antropici de considerat. Iar solutiile care se vor si confirma in practica la Snagov (asa cum in alte locuri, se pot aplica), cu seriozitate si responsabilitate, pot fi preluate si in alte arii protejate care includ ape – lacuri.
Custodele ANPLS este Fundatia Snagov, in baza conventiei de custodie nr. 354 din 08.07.2014 si care isi deruleaza activitatea in mod voluntar. Astfel ca trebuie sa se autofinanteze pentru intreaga activitate legata de monitorizari/patrulari, semnalistica, efort de informare - constientizare, etc.


PRINCIPALELE MESAJE asociate aparitiei acestor noi reglementari sunt:
1) in Zona Snagov exista o bogata biodiversitate, un patrimoniu natural deosebit care merita si trebuie conservat. Motiv pentru care s-a remarcat inca din primele studii si mentionari stiintifice, din anii 1904, existand peste 70 de referinte stiintifice mai relevante. Numarul speciilor protejate si rare confirmate chiar in perimetrul ANPLS este de 47, iar pe intreg lacul si padurile riverane, se ajunge la numarul total de 228. Ceea ce difera de numai 5-6 specii, stiute de Ministerul Mediului Apelor si Padurilor, inainte de realizarea proiectului derulat de Fundatia Snagov. Astfel s-a confirmat si existenta habitatului natural prioritar 7210 cu Cladium mariscus, care trebuie protejat de urgenta (prin extindere).
2) calitatea apei din lac: este monitorizata permanent de Apele Romane si a fost verificata si de cercetatori independenti. Se confirma ca apa este buna din punct de vedere chimic si bacteriologic. Si se infirma manipularile mediatice incepute din 1998, prin care s-a afectat covarsitor imaginea si brandul zonei Snagov si anume ca "nu ar mai merita sa vii la Snagov pentru ca apa este infectata datorita deversarilor de la vile". Chiar daca au exista ori ar exista cazuri punctuale, cel mai mare lac natural din Campia Romana este un lac viu, cu peste 100 de specii de plancton si ecosisteme inca puternice, care descompun bine in fiecare an, zeci de tone de vegetatie prin plantele aflate in zona malurilor. Din pacate, jurnalistii care nu au avut timp sa se documenteze mai mult, in ultimii 18 ani au reluat, amplificat cea mai importanta asociere gasit in internet, intr-un fel de principala caracteristica a Snagovului: vile > deversari in lac > apa infestata si deci o destinatie ne-turistica
3) este dorita cresterea nivelului de turisti - vizitatori, practicanti de activitati sportive in aer liber, natura si chiar pe lac. Astfel ca se doreste o tranzitie de la sporturile nautice motorizate derulate pana in prezent in special in mijlocul ANPLS (de fapt ilegale din 2005 prin OUG 195, art 52, alin. 3, lit. d) "accesul cu mijloace motorizate care utilizeaza carburanti fosili pe suprafata ariilor naturale protejate, in scopul practicarii de sporturi, in afara drumurilor permise accesului public si a terenurilor special amenajate"), la vizitari - parcurgeri de mai multi kilometri, dar cu caiace, placi, ambarcatiuni cu rame - deci alternative care sa nu mai erozede malurile si sa ridice sedimentele prin suite de valuri uriase si puternice, sa afecteze in perioadele de cuibarit si prohibitie inmultirea speciilor etc.
4) studiile realizate sunt preconditiile pentru inceperea unei suite de masuri si proiecte care sa inceapa un demers re refacere a unor habitate si stoparea reducerii populatiilor speciilor. Caci aceste studii au confirmat ca numai din categoria speciilor protejate si rare, in ultimii 70 de ani au disparut circa 50 de specii de plante si 18 de pasari - din cele protejate si rare
5) prin si pentru o mai buna informare - constientizare, despre CE poti vedea - vizita la Snagov, unde si cum poti ajunge si face circuite prin natura, detalii specifice despre patrimoniul natural si cultural (de fapt - oferta zonei Snagov) care sa fie invatate de o noua generatie de ghizi locali, detalii interesante despre sutele de specii protejate si rare
6) Dat fiind patrimoniul natural confirmat (47 – 228 specii protejate si rare din zona), ar fi normal ca riverani, locuitori, Primariile locale sa faca dovada intelegerii interesului lor pe termen mediu si lung in conservarea acestei biodivesitati (care le creste cel putin valorile imobiliare, dar si atractivitate, eficacitate pentru sanatate si odihna etc) si sa sprijine (la alegere) cateva din circa 40 de nevoi – proiecte legate de o mai buna conservare si chiar refaceri, legate de mediu, biodiversitate.
7) furnizorii se agement nautic motorizat, se pot rapid si usor redirectiona catre o oferta eco-turistica (caiace, placi, barci cu rame, suite de activitati si programe de spot – nutritie – armonizare cu natura etc). Caci determinanta este existenta unei iesiri la lac / ANPLS. Astfel ca skijeturile care introduc puternice vibratii si zgomote in mediu si care este distructiv pentru fauna, nu mai pot fi utilizate, asa cum s-au adoptat in UE, pentru apele – lacurile interioare (si de unde au provenit majoritatea echipamentelor la second-hand).

8 ) Prezentatea obiectiva si constructiva a rolului, masurilor si oportunitatilor asociate acestuia - vor ramane o provocare pentru comunicare. Pentru ca poate ramane foarte dificila (dpdv cultural), trecerea de la o comunicare a succesului si a statusului prin posesie, opulenta si chiar incalcarea (ostentativa) a unor norme si reguli, la o exprimare prin ambarcatiuni si constructii in zona malurilor de tip ecologic, la amenajarea spatiilor verzi . Toate acestea pot necesita timp, deschidere spre nou - normalitate, un oarecare efort personal, reducerea abordarilor bazate pe confruntari si interpretari personale.

In finalul acestui scurt material, recomand explorarea si utilizarea FORUM-ului. Unde va invitam sa:
1) parcurgeti > cititi > puneti intrebari, cereti clarificari, postati noi subiecte etc
2) vizionati colectia de filme cu rol de informare – educare (dar mai ales de explicare si vizuala, a principalilor factori antropici care afecteaza habitatele si speciile din Zona Snagov – ANPLS)
3) (cei interesati) sa vina la suita intalnirilor din perioada urmatoare
4) in special cei din Zona Snagov (riverani, localnici, cei cu oferte – activitati legate de HoReCa si turism) sa contribuie la discutiile care e firesc sa urmeze, pentru a vedea mai mult si mai bine noile si multele oportunitati (ce pot fi fructificate mai ales in grupuri), decat cele cateva limitari, care de fapt reprezinta o revenire la normalitate, legalitate si mai ales la o aliniere la ceea ce stiu ca (deja) exista in tarile pe care le-au vizitat.

Fundatia Snagov, in 2007 – 2012 isi propusese doar sa dovedeasca ca exista mai multe specii protejate si rare (decat doar 5-6) si sa faca o propunere coerenta, logica, legala, fezabila de administrare a patrimoniului natural deosebit de bogat din Zona Snagov.
Cu o intarziere foarte mare (datorata unui set de factori – externi noua), in prezent suntem (cu totii – inclusiv jurnalistii care au de ales intre a continua cu o tenta pesimista / negativa sau a vedea si sansa existenta si la care zeci de cercetatori si voluntari au lucrat cativa ani – si sa contribuie la o informare obiectiva). Continuarea distrugerii imaginii brandului Snagovului – este in dezavantajul toturor pe termen mediu lung. Nu cine poseda (vremelnic) un teren / vila la Snagov trebuie sa fie subiectul (si motivul denigrarilor generalizante). Ci caracteristicile si oferta Zonei Snagov, care (oricum) au un potential, care iata (din confirmarile stiintifice) ca nu au fost atat de distruse pe cat s-a promovat mediatic. Circa 18.000 locuitori din zona, circa 17 agenti economici, cateva mii de tineri (fara perspective curente de locuri de munca locale) – au nevoie de o sansa locala. Snagovul ar putea redeveni (cu o utilizare sustenabila, cum a fost posibil pana in 1982) o destinatie pentru oxigenarea catorva mii de oameni per zi de weekend. De exemplu Plitvice (Serbia) sau alte 5-6 destinatii similare. Unde, calitatea habitatelor se mentine (chiar imbunatateste) desi vin zeci de autocare per zi sa o viziteze.

Deci masurile de conservare a patrimoniului natural protejat de la Snagov, nu ar fi bine sa contribuie la o crestere suplimentara a izolarii si evitarii ca destinatie turistica (asa cum poate s-a reusit in ultimii ani, prin alte mijloace si pentru alte criterii) ci din contra: la cresterea viziblitatii, accesibilitarii, la diversificarea ofertei, la o gestionare sustenabila a ceea ce exista.

Cu stima,
Constantin Turmac
Custode ANPLS
Presedinte Fundatia Snagov
Tel: 0730 097 505
custode@FundatiaSnagov.ro
« Ultima Modificare: Mai 24, 2016, 11:47:55 a.m. de Custode ANPLS »
Custodele ANPLS in baza conventiei de custodie 356 din 08.07.2014 cu MMAP.
Isi desfasoara activitatea in baza Planului de Management si a Regulamentului aprobat prin OM MMAP nr 652 din 31.03.2016 (publicat si in Monitorul Oficial nr ??? din ??.04.2016)

Offline Hopkins

 • Newbie
 • *
 • Mesaje postate: 1
 • Karma: +0/-0
 • Bine ai venit pe FORUMul Zonei Snagov!
  • Vezi Profilul
Re: 19-mai-2016 > Scurt Comunicat de Presa al Custodelui ANPLS + Invitatie
« Răspuns #1 : Septembrie 28, 2018, 06:37:09 a.m. »
Do not know how to help me? About the knowledge I'm looking for, I'm following up on sharing this information.