Autor Subiect: Clarificari legate de aplicarea sanctiunilor de catre Custodele ANPLS OG 2/2001  (Citit de 766 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Administrator

 • Ajut(ăm) la Conservarea și utilizarea sustenabilă a Patrimoniului Natural și Cultural al Zonei Snagov
 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Mesaje postate: 107
 • Karma: +0/-0
 • Text personal => www.FundatiaSnagov.ro
  • Vezi Profilul
  • www.FundatiaSnagov.ro
ORDONANTA nr. 2/2001privind regimul juridic al contraventiilor
 (revizuita, modificata, completata si in 2015)
 Vezi link:  http://www.euroavocatura.ro/print2.php?print2=lege&idItem=1144
 sau versiune atasata acestei postari.
 
 Selectii relevante din Ordonanta (corelate cu principalele “obiectii” formulate in comunitatea din Zona Snagov)
 

 Articolul 2

(1) Prin legi, ordonante sau hotarari ale Guvernului se pot stabili si sanctiona contraventii in toate domeniile de activitate.
Clarificare: OUG 57/2007 aprobata prin Legea 49/2011, stabileste clar ca prin art. 50 lit. d ca este organ de control, custodele (ANPLS).
 


 Articolul 5

(4) Prin legi speciale se pot stabili si alte sanctiuni principale sau complementare.
Clarificare: OUG 68/2007, OUG 195/2005 si alte legi – prevad o gama larga de masuri (de la principiul “poluatorul plateste”).
 


Articolul 15

(1) Contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza contraventia, denumite in mod generic agenti constatatori.
(2) Pot fi agenti constatatori: primarii, ofiterii si subofiterii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitati, persoanele imputernicite in acest scop de ministri si de alti conducatori ai autoritatilor administratiei publice centrale, de prefecti, presedinti ai consiliilor judetene, primari, de primarul general al municipiului Bucuresti, precum si de alte persoane prevazute in legi speciale.
Clarificare: Conventia de Custodie si apoi avizarea explicita a Custozilor de catre ANPM, corelat cu prevederile OUG 57/2007 (aprobata prin Legea 49/2011) – confera Custodelui ANPLS: legitimatie, dreptul de control – constatare si apoi de aplicare a sanctiunilor conform OG 2/ 2001 sau de realizare a constatarilor si sesizarea autoritatilor pentru cazurile cu infractiuni.
 


 Articolul 18

Contravenientul este obligat sa prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele in baza carora se fac mentiunile prevazute la art. 16 alin. (3). In caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului agentul constatator poate apela la ofiteri si subofiteri de politie, jandarmi sau gardieni publici.
Clarificari:
 1) “documentele” prevazute la art. 16 alin. (3) sunt:
 - Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.

- In cazul contravenientilor cetateni straini, persoane fara cetatenie sau cetateni romani cu domiciliul in strainatate, in procesul-verbal vor fi cuprinse si urmatoarele date: seria si numarul pasaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberarii acestuia si statul emitent.
- In cazul in care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde si numele, prenumele si domiciliul parintilor sau ale altor reprezentanti ori ocrotitori legali ai acestuia.
- In situatia in care contravenientul este persoana juridica in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta.
2) Deci Custodele ANPLS, poate sesiza / solicita sprijin pentru legitimare (si via 112) la Politie (oricare tip), Jandarmi, Gardieni Publici. De asemenea, Custodele ANPLS poate propune – solicita – organiza patrulari preventive in parteneriat cu astfel de autoritati.
 


Articolul 21

[/size](1) In cazul in care prin actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplica si sanctiunea.
 Clarificari: Si pentru ca este exact acesta cazul Custodelui ANPLS. Si suplimentar mai exista si adrese scrise ale Comisariatului General al Garzii de Mediu. Dar si jurisprudenta – adica sanctionari aplicate de Custozi si Administratori, care au fost constestate in Instanta si aceasta a dat dreptate demersurilor custozilor mentinand aplicarea sanctiunilor date (daca au indeplinit cerintele de forma uzuale).
Custode ANPLS => custode@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0730 097 505
Fundatia Snagov => office@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0720 762 468