Autor Subiect: RESPONSABILITĂȚI (Liste Verificare): PRIMARII Riverane (Snagov, Gruiu, Ciolpani)  (Citit de 395 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Administrator

 • Ajut(ăm) la Conservarea și utilizarea sustenabilă a Patrimoniului Natural și Cultural al Zonei Snagov
 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Mesaje postate: 107
 • Karma: +0/-0
 • Text personal => www.FundatiaSnagov.ro
  • Vezi Profilul
  • www.FundatiaSnagov.ro
LACUL SNAGOV este un bun public național și în același timp o Arie Naturală Protejată (ANPLS) cu o biodiversitate de protejat - astfel încât există o serie de reglementări și limitări, menite să asigure o utilizare sustenabilă. (similar cu cea din Biosfera Delta Dunarii si multe alte lacuri din UE).
Și o serie de autorități (fiecare cu responsabiltăți specifice) - care trebuie să colaboreze, precum:
- Apele Române (administratorul lacului - care închiriază anumite suprafețe de lac pentru pontoane etc.)
- Ministerul Mediului (în cadrul căruia este și Custodele ANPLS - în special pentru conservarea biodivesității)
- Autoritatea Navală Română (pentru siguranța navigației)
- Primăriile UAT-urilor riverane lacului (care avizează / autorizează toate construcțiile - inclusiv cele riverane)
- ANPA (care se ocupă de gestionare - comercializare a resurselor de acvacultură și piscicultură)
- alte căteva autorități

Primariile avizeaza constructiile riveranilor si eventualele modificari ale terenului, garduri etc. (inclusiv cele din zona malurilor si de pe lac - avize pentru care incaseaza si taxe dar au si obligatii de control).
Si exista numeroase abateri si chiar distrugeri (pentru care nu exista avize / aprobari / acte emise de Primarii). Situatia care nu mai poate continua si se impune si o actualizare (inventariere in teren) a situatie existente.
In jurul lacului Snagov exista zona o de protectie prevazuta atat prin Legea Apelor 107/1996 cat si explicit (de 5 metri - zona ripariana) in cadrul Ariei Naturale Protejate Lacul Snagov.
Pe alta parte, PUG-urile comunelor prevad retrageri de 10 metri pentru contructii - fata de limita lacului.
Iar in zona malurilor (mai ales de protectie) si pe lacul Snagov (pentru debarcadere etc.) - nu se pot aproba constructii permanente (cel mult provizorii - si pentru o perioada de timp limitata). Si in rolul cadastral - ar trebui inscrise sarcini prin care sa rezulte explicit obligatia aducerii zonei de mal la starea initiala (ori cea specifica habitelor 3150, 3160 - in sarcina beneficiaului, a riveranului, estimata inclusiv valoric, in baza unui deviz preluat de fapt chiar din documentatia initiala prin care se solicita aprobarile pentru constructii, ori cu ocazia re-evaluarilor asociate stabilirii valorii de impozitare ori, imediat cand se contata ca nu ar exista acte si aprobari pentru constructiile existente). Caci realitatea din teren - este diferita si se impun masuri concrete, constructive - (de fapt) normale.

IMPLCATII: activitatile de desfasurat pe Lacul Snagov (ori eventuale interventii / modificari) se fac numai cu avizele (aprobarile) si respectarea tututor prevederilor, a tuturor autoritatilor care au responsabilitati asociate (din mai multe limitari in vigoare, se retin cele mai drastice, cel putin din considerente de preventie).
Astfel ca ramane necesara si armonizarea prevederilor legale ale tuturor acestor autoritati.
Si in acest context, art. 21 din OUG 57/2007 (care este aprobata prin Legea 49/2011) prevede explicit,
(4) Respectarea
planurilor de management şi a regulamentelor este obligatorie pentru administratorii ariilor naturale protejate, pentru autorităţile care reglementează activităţi pe teritoriul ariilor naturale protejate, precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care deţin sau care administrează terenuri şi alte bunuri şi/sau care desfăşoară activităţi în perimetrul şi în vecinătatea ariei naturale protejate.
(5) Planurile de amenajare a teritoriului, cele de dezvoltare locală şi naţională, precum şi orice alte planuri de exploatare/utilizare a resurselor naturale din aria naturală protejată vor fi armonizate de către autorităţile emitente cu prevederile planului de management.
(6) Autorităţile locale şi naţionale cu competenţe şi responsabilităţi în reglementarea activităţilor din ariile naturale protejate sunt obligate să instituie, de comun acord cu administratorii ariilor naturale protejate şi, după caz, cu autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului şi pădurilor, măsuri speciale pentru conservarea sau utilizarea durabilă a resurselor naturale din ariile naturale protejate, conform prevederilor planurilor de management.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Liste de Verificare (în Excel), ca extrase din Planul de Management (nu conțin toate responsabilitățile > citiți tot Monitorul Oficial).
Începeți prin a descărca atașamentele acestui mesaj > (apoi) să le listați >
(apoi) > completați cu detalii despre modul în care vă conformați la cerințele existente (respectiv cu detalii despre modul și termenul în care urmează să vă conformați)
(apoi) > transmiteți Custodelui ANPLS, acest Excel prin email (custode@FundatiaSnagov.ro) / Tel: 0730 097 505.# Vă invităm să comentați aici tot ce vă este neclar și/sau considerați că pot reprezenta - îmbunătățiri a variantei curente de responsabiltăți și a modui de organizare. Astfel se va acumula (în acest FORUM - per subiecte) Și răspunsuri (relevante) și pentru alți (..).Astfel încât în timp), "dialogul" acumulat aici - se va transforma în clarificări necesare și altora (ajunși în stadii - situații similare).* Dacă totuși aveți situații foarte specifice ori aveți nevoie de o primă / scurtăasistență / ajutor / clarificări - sunați după ce aveți în fața dvs. câte o LISTĂ tiparită, pe care să puteți deja nota în rubricile respective - detalii relevante (comunicate telefonic de către Custode). Chiar și pentru acest caz, este necesar ca dvs. în prealabil, să fi citit cele circa 120 pagini ale Planului de Management și a Regulamentului ANPLS - publicate în Monitorul Oficial nr 380bis din 18.05.2016.

Nota: Primariilor li s-a solicitat de catre Custodele ANPLS (in scris, conform prevederilor legale cf. art. 53, (2), lit. g sa transmita:
1) evidenta riveranilor (din perimetrul ANPLS)
2) evidenta constructiilor din zona malurilor (si de pe lac - din perimetrul ANPLS)
3) evidenta ambarcatiunilor (acestor riverani - din perimetrul ANPLS)
In cazul in care nu vor furniza aceste date (necesare administrarii de catre Custodele ANPLS), acesta ii poate sanctiona cu amezi intre 30.000 si 60.000 lei.
* In baza acestor liste (date) Custodele va Notifica Riveranii - pentru ca acestia (la randul lor) sa furnizeze datele necesare (aprobari, etc.)
« Ultima Modificare: Martie 12, 2017, 01:50:01 p.m. de Administrator »
Custode ANPLS => custode@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0730 097 505
Fundatia Snagov => office@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0720 762 468