Autor Subiect: RESPONSABILITĂȚI (Liste Verificare) pentru: OS Ocolul Silvic = ROMSILVA  (Citit de 400 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Administrator

 • Ajut(ăm) la Conservarea și utilizarea sustenabilă a Patrimoniului Natural și Cultural al Zonei Snagov
 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Mesaje postate: 107
 • Karma: +0/-0
 • Text personal => www.FundatiaSnagov.ro
  • Vezi Profilul
  • www.FundatiaSnagov.ro
LACUL SNAGOV este un bun public național și în același timp o Arie Naturală Protejată (ANPLS) cu o biodiversitate de protejat - astfel încât există o serie de reglementări și limitări, menite să asigure o utilizare sustenabilă. (similar cu cea din Biosfera Delta Dunarii si multe alte lacuri din UE).
Și o serie de autorități (fiecare cu responsabiltăți specifice) - care trebuie să colaboreze, precum:
- Apele Române (administratorul lacului - care închiriază anumite suprafețe de lac pentru pontoane etc.)
- Ministerul Mediului (în cadrul căruia este și Custodele ANPLS - în special pentru conservarea biodivesității)
- Autoritatea Navală Română (pentru siguranța navigației)
- Primăriile UAT-urilor riverane lacului (care avizează / autorizează toate construcțiile - inclusiv cele riverane)
- ANPA (care se ocupă de gestionare - comercializare a resurselor de acvacultură și piscicultură)
- alte căteva autorități

In jurul lacului, pe maluri - riveran - (si in special in ANPLS) exista padure. Habitatul 91M0 (protejat) si nu numai.
Astfel incat aici se regasesc si cele mai multe cu zone cu maluri naturale. Si aceste zone sunt extrem de importante (si inca populate) cu specii de fauna - multe protejate. Iar mai in padure (deci nu la maluri - exista o multime de specii protejate, inventariate, care trebuie conservate).

Ocolul Silvic (prin Romsilva si deci legislatia specifica), trebuie sa urmareasca (si chiar sa amedeze proprietarii de paduri - care in termen de 6 luni de la intrarea in posesie a acestora) - nu au contracte de administrare silvica.
Adica, Ocolul Silvic Snagov, cu o intarziere de maxim 6 luni, are (prin obligatiile de serviciu si legislatia sa specifica) obligatia sa aiba o situatie actualizata cu toti proprietarii de padure, inclusiv cei riverani lacului Snagov (si care sunt deosebit de importanti pentru evidenta si buna administrare a Custodelui ANPLS).

Pe alta parte, ROMSILVA are un contract si responsabiltiati la nivel national pentru conservarea biodiversitatii.
Context din care primeste fonduri suplimentare, are deci salarii bugetate, infrastructura si obiective specifice.
Si periodic este si auditata (verificata) daca isi indeplineste obligatiile aferente.

Din aceasta perspectiva, Romsilva ar fi trebuit sa ia in consideratie comunicarile si informatiile stiintifice disponibile si mentionate (si in scris) in repetate randuri de Fundatia Snagov / Custodele ANPLS (deci din 5 studii stiintifice de inventariere).
Insa Romsilva (via Directia Silvica Ilfov si prin propagare - si Ocolul Silvic Snagov), nu doreste sa primeasca astfel de informatii, caci ar fi explicit (si suplimentar) responsabilizata. Si ar trebui sa ia masuri de conservare specifice.
Nu numai sistarea / limitarea taierilor curente, dar si altele preventive si de conservare.
Demersuri care ar afecta interesele proprietarilor curenti de padure (care vizeaza o finalitate opusa: defrisarea si valorificarea terenurilor riverane pentru dezvoltari imobiliare si apoi comercializarea acestora).
Nici macar demersurile si Petitia depusa repetat (cu peste 3100 de semnaturi) - nu a fost luata in considerare de Romsilva.
Si nici la raspunsurile legate de cum a disparut (rezervatia) Monumentul Naturii Snagov infiintata prin HCM 894/1952 si prin care este protejata o suprafata de circa 960 ha (din care in prezent pare a fi doar 10 ha) - reprezinta subiecte asupra carora evita orice raspuns scris (si se regasesc detalii doar din presa si in raport cu unele anchete DNA etc.)

O relatie minima de colaborare (obligatorie din punct de vedere legal) este pe zona de 5 metri de la maluri (si deci in padure), zona in care trebuie sa ramana vegetatia ripariana specifica (deci cat mai naturala).

De asemenea, ROMSILVA trebuie sa integreze in reglementarile sale, prevederile din Planul de Management si Regulamentul ANPLS (via art. 21 din OUG 57/2007 (care este aprobata prin Legea 49/2011).

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Liste de Verificare (în Excel), ca extrase din Planul de Management (nu conțin toate responsabilitățile > citiți tot Monitorul Oficial).Începeți prin a descărca atașamentele acestui mesaj > (apoi) să le listați >(apoi) > completați cu detalii despre modul în care vă conformați la cerințele existente (respectiv cu detalii despre modul și termenul în care urmează să vă conformați)(apoi) > transmiteți Custodelui ANPLS, acest Excel prin email (custode@FundatiaSnagov.ro
) / Tel: 0730 097 505.

Ocolul Silvic (Romsilva) are responsabilitati care ii revin si din Rolurile / Calitatile de: Riveran (si eventual de Locatie Riverana - daca exista societati comeciale in padure - poate in zonele Snagov Parc / Snagov Plaja ori Palatul Snagov ori Baza Navasart, ori Complexul Astoria etc.)

# Vă invităm să comentați aici tot ce vă este neclar și/sau considerați că pot reprezenta - îmbunătățiri a variantei curente de responsabiltăți și a modui de organizare. Astfel se va acumula (în acest FORUM - per subiecte) Și răspunsuri (relevante) și pentru alți (..).Astfel încât în timp), "dialogul" acumulat aici - se va transforma în clarificări necesare și altora (ajunși în stadii - situații similare).

* Dacă totuși aveți situații foarte specifice ori aveți nevoie de o primă / scurtăasistență / ajutor / clarificări - sunați după ce aveți în fața dvs. câte o LISTĂ tiparită, pe care să puteți deja nota în rubricile respective - detalii relevante (comunicate telefonic de către Custode). Chiar și pentru acest caz, este necesar ca dvs. în prealabil, să fi citit cele circa 120 pagini ale Planului de Management și a Regulamentului ANPLS - publicate în Monitorul Oficial nr 380bis din 18.05.2016.

Nota: Ocolului Silvic (si Directiei Silvice Ilfov) i s-a solicitat de catre Custodele ANPLS (in scris, conform prevederilor legale cf. art. 53, (2), lit. g sa transmita: evidenta riveranilor (din perimetrul ANPLS)In cazul in care nu vor furniza aceste date (necesare administrarii de catre Custodele ANPLS), acesta ii poate sanctiona cu amenzi intre 30.000 si 60.000 lei.
* In baza acestor liste (date) Custodele va Notifica Riveranii - pentru ca acestia (la randul lor) sa furnizeze datele necesare (aprobari, etc.)
« Ultima Modificare: Martie 12, 2017, 04:09:11 p.m. de Administrator »
Custode ANPLS => custode@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0730 097 505
Fundatia Snagov => office@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0720 762 468