Autor Subiect: Ziua Lacului Snagov (Ziua Apei) * Editia din 25.06.2017  (Citit de 1265 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Administrator

 • Ajut(ăm) la Conservarea și utilizarea sustenabilă a Patrimoniului Natural și Cultural al Zonei Snagov
 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Mesaje postate: 107
 • Karma: +0/-0
 • Text personal => www.FundatiaSnagov.ro
  • Vezi Profilul
  • www.FundatiaSnagov.ro
Ziua Lacului Snagov (Ziua Apei) * Editia din 25.06.2017
« : Iulie 04, 2017, 03:10:44 p.m. »
Fundatia Snagov (care este si Custode ANPLS), impreuna cu membrii, parteneri, finantatori - au organizat evenimentul:

Ziua Lacului Snagov = Ziua Ariei Naturale Protejate "Lacul Snagov" (ANPLS): 25 iunie - set activitati
anuntat:
1) prin Comunicatul de Presa de la comunicatedepresa.ro :
2) prin Facebook >Snagov C: Natura - Patrimoniu - ZS Fundatia > Evenimente + Promovare platita ( > 17.000 tinte x 2 campanii)
3) prin circa 19 anunturi tiparite, lipite in statiile de autobuz din Zona Snagov (in special - Comuna Snagov)
4) prin telefoane directe, serii de email-uri (in special - autoritati etc.)
* Se pare ca mesajul a ajuns la circa 20.000 - 35.000 persoane)

Din 3 televiziuni care au confirmat participarea (Digi24, Antena 1, ProTv) au venit doar 2 si au dat stiri pe care Fundatia Snagov le considera 5% relevante (in raport cu evenimentul anuntat) si 75% relevante (in sens negativ) pentru Zona Snagov (in sensul ca se continua seria de prezentari negative). Concret:
1) ProTV: [2:36] Unul dintre cele mai mari lacuri naturale din tara a ajuns o balta privata. "De ce filmezi? E proprietate privata!"
http://stirileprotv.ro/stiri/social/unul-dintre-cele-mai-mari-lacuri-naturale-din-tara-a-ajuns-o-balta-privata-de-ce-filmezi-ca-e-proprietate-privata.html

2) Antena 1: [2:28] MILIONARII României au pus STĂPÂNIRE pe Lacul Snagov. Nu respectă nicio regulă, nici măcar după ce un om A MURIT LOVIT DE O ŞALUPĂ!
http://observator.tv/social/milionarii-romaniei-au-pus-stapanire-pe-lacul-snagov-nu-respecta-nicio-regula-nici-macar-dupa-ce-un-om-a-murit-lovit-de-o-salupa-214543.html
* Nu putem aprecia cate persoane au vazut aceste stiri (doar presupunem ca ar fi peste 20.000 persoane)

Presa Online:
1) HotNews.ro > http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21839283-video-unul-dintre-cele-mai-mari-lacuri-naturale-din-tara-ajuns-balta-privata-filmezi-proprietate-privata.htm

* Nu putem aprecia cate persoane au vazut aceasta stire (doar presupunem ca ar fi peste 1.000 persoane)

Nota: Cele 2 publicatii Ilfovene (preocupate - de regula - de prezentarea faptelor bune ale unor primari, ori a celorlalti), inca tot nu abordeaza subiecte si teme care pot "deranja". Astfel ca daca nu poate rezulta contract de publicitate, mai bine se omit unele subiecte (oricat de importante).

Multumim finantatorilor: Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania pentru sprijinul acordat prin programul "Spatii Verzi"

INTENTIA Fundatiei Snagov a fost:
1) sa (inceapa) sa apara (si) mesaje pozitive despre Zona Snagov, dupa o campanie negativa, concertata in ultimii 15 ani (probabil corelata cu dorintele de preluare a activelor imobiliare, dezmembrare a infrastructurii turistice existente, transformarea intr-o zona cu circuit inchis etc.)
2) cu numai cateva mii de euro (plus munca voluntara in valoare de alte cateva mii de euro), sa rezulte un set de atractii / stiri, care sa aiba o valoare (echivalenta) de cateva zeci de mii de euro. Ceea ce trebuia sa conteze si sa "faca" diferenta dorita / necesara pentru o viitoare relansare;
3) sa se prezinte explicit o LISTA de ATRACTII / MOTIVE pentru care ai putea re-considera Zona Snagov ca destinatie de eco-turism de weekend (pentru atractiile din patrimoniul natural si cultural - existente). Demers care (deja) mai include si alte cateva realizari (canale / mesaje pozitive etc.);
* Fundatia Snagov a facut eforturi deosebite. Atat am putut in "conditiile" rezultate. Insa tot ce am acumulat si invatat (si cu aceasta ocazie), vom refolosi la anul :)
« Ultima Modificare: Iulie 04, 2017, 03:59:56 p.m. de Administrator »
Custode ANPLS => custode@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0730 097 505
Fundatia Snagov => office@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0720 762 468

Offline Administrator

 • Ajut(ăm) la Conservarea și utilizarea sustenabilă a Patrimoniului Natural și Cultural al Zonei Snagov
 • Administrator
 • Full Member
 • *****
 • Mesaje postate: 107
 • Karma: +0/-0
 • Text personal => www.FundatiaSnagov.ro
  • Vezi Profilul
  • www.FundatiaSnagov.ro
Fundatia Snagov nu este multumita de diferenta dintre ce s-a prezentat la televizor si ceea ce s-a prezentat local echipelor de televiziune.
 
 In principal, din urmatoarele motive:
 1) Fundatia Snagov (prin membrii, voluntarii, partenerii sai) a pregatit un set de noutati + oferte + stiri pozitive despre Zona Snagov. Cel putin 5. Din care doar 0,5 a ajuns mentionate (dar in alt context);
 2) per ansamblu, stirile prezentate la TV, consideram ca sunt mai degraba (tot) negative despre Zona Snagov. Desi ceea ce noi am pregatit + prezentat, au fost doar elemente si vesti pozitive;
 3) Desi mai exista circa 7-12 ambarcatiuni motorizate de putere care continua ostentativ sa incalce noile reglementari si restrictii, comparativ cu nivelul din 2016 ori 2015, prezenta ambarcatiunilor motorizate s-a redus la sub 20%, ceea ce reprezinta o schimbare majora. Si da, mai este de lucru;
 4) creste continuu ponderea practicantilor de sporturi nautice ecologice (caiac, canoe, SUP si similare). Ceea ce este un lucru foarte bun;
 5) “episodul” cu “De ce filmezi? E proprietate privată!” a fost scos din context. Pentru impartialitate - il prezentam  succinct mai jos.
 
 
* Evident, este dreptul televiziunilor sa evalueze si decida ce este relevant pentru publicul lor. Si deci (oarecum) un risc asumat – in astfel de cazuri. Asa cum si probabilitatea de a mai apărea (“trece”) vesti pozitive (bune) este din ce in ce mai redusa – in prezent. Insa Fundatia Snagov chiar considera ca ceea ce a pregatit si ofera – este relevant (si chiar cu cateva premiere) la nivel national. Si regret ca (din nou) diferenta dintre ce pregateste (si prezinta) si ceea ce ajunge la public – ramane (in continuare) foarte mare. Desi (si de data aceasta) am facut si Comunicat de presa (in prealabil) si acesta a fost si transmis televiziunilor (vezi: Ziua Lacului Snagov = Ziua Ariei Naturale Protejate "Lacul Snagov" (ANPLS): 25 iunie -set activitati > http://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-snagov/ziua-lacului-snagov-ziua-ariei-naturale-protejate-lacul-snagov-anpls-25-iunie-set-activitati/ )
 
Prezentam (in sens invers) punctele mai sus enumerate:
5) Echipele de filmare au fost invitate sa mearga pe lac cu ambarcatiunea folosita de Fundatia Snagov (Custodele ANPLS), in zona in care urma sa se (re)faca o defilare a ambarcatiunilor (caiac, canoe)  - asa cum a fost si in 25.06.1933 (cand asociatiile acestora au dat si onorul / raportul in fata conducerii tarii formate din regale Carol al -2-lea etc.)
 In drum spre acel loc, pe “Coada Lintii” (un golf cu o bogata biodiversitate in pasari salbatice, testoase, serpi, bizami, diferite specii de flora – protejate etc.) exista cateva locuri unde unele specii sunt de regasit aproape intotdeauna.
 Un astfel de loc este si pe un plaur aflat la circa 5-10 metri, inainte de locatia familiei J. Astfel ca echipele de filmare isi luau cadre cu lisite, testoase, plante (nuferi) si alte elemente – ca provizii pentru fundal / cadre etc.
 Intamplarea a facut ca la mal sa se afle si J, care a reactionat pe loc, intr-un mod disproportionat, pe baza de presupuneri transformate intr-un prim val de acuze. La care nimeni (de pe ambarcatiune) nu a reactionat in nici un fel. Si nici nu s-a filmat acolo ceva (caci nu era nimic relevant – in afara de biodiversitate, care era pe lac).
 Insa, cand dupa circa 10 minute, 2 salupe au venit dupa ambarcatiunea noastra si au inceput cu suite de acuze si reprosuri, echipele de filmare au filmat (probabil din reflex professional) – in ipoteza ca poate “iese ceva” mai “deosebit”. Si a iesit. Desi (cu intarziere) si pentru a mai limita din fluxul de presupuneri si acuze, au exista doar 2 interventii din ambarcatiune (a mea – Constantin Turmac si este redata si in film) si a unui realizator (partial ei ea, inclusa).
 Dupa aceasta intamplare (nefericita), presupunand ca exista riscul ca asa ceva sa “eclipseze” parti din evenimentul zilei (si cel organizat), am reluat suita de argumente in baza carora intamplarea este nerevanta:
 a) pe lac, nivelul prezentei / utilizarii ambarcatiunilor de mare putere (si sporturi nautice motorizate) s-a redus considerabil in ultimul an;
 b) pesoana (familia) in cauza, a reactionat subiectiv si ca cei in cauza sunt din cei care incearca sa faca ceva pozitiv (sens in care – pe moment – chiar si-au mutat si platforma din ANPLS in afara ei). Ceea ce reprezinta un prim pas pozitiv si un semnal si exemplu relevant. Inclusiv ca mai exista interpretari si manipulari locale si induse si ca mai exista persoane care sincer cred in versiuni si scenarii extreme (in loc sa gandeasca cu capul lor, sa urmareasca legislatia in vigoare ori macar sa incerce sa se intereseze direct si sa ceara / verifice orice doresc);
 Imediat apoi, am preluat in ambarcatiune pe dl. Toma Simionov (dublu campion mondial si triplu campion olimpic) si am preluat grupul de tineri sportivi voluntari (Asociatia ?Vointa) – pentru scurta demonstratie / defilare.
 Impreuna (cu dl. Toma Simionov si tinerii sportivi), am decis sa ne deplasam pana in dreptul Vilei Muntenia (actuala Snagov Club), unde in trecut era linia de start – stop si in padure (la Malul Taiat) o tribuna cu capacitate de 200-300 locuri. Si cu acel fundal (si in memoria si cinstea celor peste 20 de Regate Snagov, multe relevante si cu participari internationale),  tinerii sportivi sa faca cateva treceri.
 In urmatoarele 30 minute, am avut cateva intreruperi datorate ambarcatiunilor motorizate puternice, care faceau valuri de peste 50 cm (iar apa acestora nu doar ca destabilizeaza unii sportivi – dar le si inunda ambarcatiunile). Fara a mai (re)mentiona de impactul asupra malurilor, biodiversitatii si diferitelor specii (pesti, pasari, reptile, amfibieni, plante etc.)
 Au rezultat o suita de intrebari – raspunsuri – punctari – exemple rezultate spontan si foarte relevante. De la tinerii sportivi, de la dl. Toma Siminonov, de la Custodele ANPLS. Astfel ca au rezultat circa 20 minute excelente (pe care noi le consideram foarte valoroase). Si din care credeam ca va putea rezulta un material excelent. Insa, a ramas sub 5% din elementele pe care noi le consideram relevante (din pespectiva evenimentului organizat de noi “Ziua Apei” Ziua Lacului Snagov);
 
 4) Pe lac au fost (de fapt) un numar cam egal de persoane in ambarcatiuni propulsate manual (caiace, canoe, SUP-uri) si persoane in ambarcatiuni motorizate. Si interesant ar fi fost sa se sesizeze si apoi sa se coreleze cresterea importanta a primei categorii si reducerea covarsitoate a celei de-a 2-a. Dar nu s-au retinut astfel de elemente;
 
 3) Da, mai exista cateva mici grupuri care se “opun” legalitatii, normalitatii (si chiar si bunului simt). Cam in sensul mentionat de cele de stiri “De ce filmezi? E proprietate privată!”. Insa ponderea acestora s-a redus foarte mult. Si daca autoritatile ar acorda sprijinul normal, s-ar putea rezolva rapid si definitiv. Insa, cat timp unele autoritati inca nu fac, respectiv nu reactioneaza in spiritul prevederilor legale (continuand sa uziteze de diferite mici chicite birocratice), determina Custodele sa reconsidere si pregateasca mai detaliat forma – modul – momentul in care sa reia actiuni concrete in raport cu acestia.
 
 2) Fundatia Snagov considera ca este mare pacat ca per ansamblu, stirile prezentate la TV, despre Snagov, sunt mai degraba (tot) negative. Desi ceea ce noi am pregatit + prezentat, au fost doar elemente si vesti pozitive.
 Poate este o limitare culturala (un blocaj – imposibilitate) a unor televiziuni, de a ramane / mentine / reconfirma (la infinit) anumite afirmatii despre anumite zone / subiecte / persoane. De parca ar fi un pacat sau o rusine sau poate o “spaga” (coruptie) sa constati si unele merite / realizari / imbunatatiri – acolo unde in trecut au existat ceva problem, nereguli. Astfel incat, daca reprezentanti mass-media nu vor invata (nu-si vor da voie) sa vada si sa recunoasca si lucruri bune, se poate presupune ca niciodata in viitor nu mai are rost sa fie chemate (mai ales la/pentru stiri bune) caci se vor simti “obligate” sa reia – reaminteasca cumva, mereu, ca ceva a fost in neregula si sa gaseasca un element (oricat de mic) si sa elimine din cele bune (oricat de mult) – pentru a rezulta tot o stire, similara cu cele cu care au facut … “aucienta” (rating). Cel putin Fundatia Snagov a sesizat (acum) acest pericol (ca recurenta) foarte mare. Aceasta limitare (reflex previzibil) – in viitor. Si va lua masuri.
 
 1) Fundatia Snagov (prin membrii, voluntarii, partenerii sai) chiar au muncit foarte mult si au pregatit un set de noutati + oferte + stiri pozitive despre Zona Snagov. Cel putin 5. Din care doar 0,5 a ajuns mentionate (dar in alt context).
 Ar fi fost de filmat fetele oamenilor care au muncit atat de mult, pe durata a circa 10 saptamani. Oameni care nu meritau o asa deformare (chiar inversare) a situatiei reale, existente. Caci in comunitate, erau cel putin 3 grupuri (cei care au inceput sa faca lucruri bune, pozitive, in grupuri / cei care aflasera si au urmarit intreg demersul si care puteau incepe sa aiba un rol pozitiv – daca si mesajul TV era mult mai pozitiv / cei care din diferite motive se opun legalitatii – normalitatii – faptelor bune si care oricum continua sa caute fisuri, sa denigreze orice efort pozitiv sis a profite de orice este prezentat ca nereusit, esec, sau demers inutil).
 
 
 CONCLUZIE > IMPLICATIE (decizie):
 
1) in viitor, mereu cand voi mai invita televiziuni / jurnalisti / ziaristi – voi inregistra integral dialogurile avute. Pentru a le si posta (pentru cei interesati). Si mai ales pentru ca astfel (speram noi in prezent) sa putem sa mai reducem la diferente (in final) atat de mari intre ce am dorit / prezentat / dovedit / argumentat si ceea ce rezulta (de regula in alt context si – parca – aferent unui alt discurs si argumentare, insa in permanenta in defavoarea Zonei Snagov si a sanselor acesteia de revenire la o activitate de eco-turism sustenabil.
 2) Fundatia Snagov va realiza un film propriu de prezentare a ceea ce spera ca vor prezenta televiziunile invitate.
 Acest demers va consuma si mai mult timp / resurse / energie din foarte putinul pe care il mai are Fundatia Snagov.
 Insa, ce rezulta va fi postat in YouTube.com (pentru a “ramane”) si apoi promovat prin Facebook cu ceva reclama platita.
 3) Cred ca este jenant si pentru tinerii care vin (sa filmeze, ia interviu etc.) si care pot constata (direct) ca exista o realitate in teren, eforturi, schimbari, rezultate (obtinute cu extrem de mari eforturi si sacrificii) si in final sa constate (si ei), ca rezulta si se prezinta public ceva extrem de diferit fata de ce s-a prezentat. Caci (in fond / final) au fost invitate de Fundatia Snagov (si partenerii, membrii, voluntarii acesteia), pentru a constata rezultatul muncii lor si beneficiile pentru comunitate si chiar restul tarii (care acum pot beneficia de aceste demersuri voluntare, gratuite – cadouri de fapt). Si dupa atatea resurse (greu de daruit in aceste vremuri), sa rezulte o “eclipsare” atat de mare a intregului eveniment si cu subiecte si concluzii (indirecte) din categoria … “tot nu se schimba nimic” + “ nu are rost sa vii la Snagov”. Adica mesaje si concluzii (induse) – total opuse demersului facut. Chiar daca este realizat de o minoritate. Dar careia ii mai pasa si inca mai face ceva eforturi. Ce par penibile in aceste vremuri. Dar normale atat in trecut, cât si (mai speram) in viitor.
 
« Ultima Modificare: Iulie 04, 2017, 04:38:23 p.m. de Administrator »
Custode ANPLS => custode@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0730 097 505
Fundatia Snagov => office@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0720 762 468